Για την Απλή αναλογική και τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη Σύνταξη

Κάναμε μια μικρή έρευνα προσπαθώνταςνα δούμε τι θα σήμαινε απλή αναλογική αν την είχαμε στις εκλογές, από το 1993 εως σήμερα και καταλήξαμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Η απλή αναλογική θα οδηγούσε όλα αυτά τα χρόνια τη χώρα στην ακυβερνησία ή σε απανωτές εκλογές και πολιτική πόλωση μέχρι να βγει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ότι έγινε δηλαδή το 1989.

Η απλή αναλογική βέβαια θα είχε αξία συνευθύνης της διακυβέρνηση εαν υπήρχε σε όλα τα κόμματα η κουλτούρα των συνεργασιών. Δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα αυτό. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ΚΚΕ και τα κατά εποχή μικρότερα κόμματα της αριστεράς, που φωνάζουν και μιλούν για απλή αναλογική και μάλιστα ανόθευτη, χωρίς το όριο του 3%. Όλα αυτά τα κόμματα θεωρούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα μέρη του συστήματος και δεν θα επιθυμούσαν ουδεμία συνεργασία σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να διακυβερνηθεί η χώρα.

Αν γίνουν εκλογές και το νούμερο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αυτόν του ΚΚΕ συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για κυβέρνηση το αγαπητό ΚΚΕ θα δώσει την ψήφο του? Με βάση τη στάση του μέχρι σήμερα η απάντηση είναι ΟΧΙ, αλλά την ανόθευτη απλή αναλογική την έχει στο πρόγραμμα του.

Μπορούμε να σκεφτούμε ένα συνεργατικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ? Ναι, αλλά ποιός θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση? Θα είναι η Χρυσή Αυγή, όχι, δεν θα το επιθυμούσαμε. Θα την ανέβαζε πολύ στα μάτια του λαού. Θα ήταν το ΚΚΕ, οκ αλλά η αντιπολίτευσή του δεν θα είχε όραμα και ουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση ένα κόμμα με μικρά ποσοστά έτσι και αλλιώς θα καρπωνόταν την δυσαρέσκεια του κόσμου και θα γιγαντωνόταν, κάτι σαν τον παλιό Συνασπισμό.

Ωστόσο η απλή αναλογική κατά τη γνώμη μας είναι καταστροφική και θα σύρει την χώρα σε αστάθεια και συνεχόμενες εκλογές. Σκεφτείται τα συνεργατικά-μνημονιακά σχήματα, ότι για να χτιστούν χρειάστηκε κόπος και οι μικροτεροι της παρέας έχαναν δύναμη, π.χ. ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ και ακολουθούν και άλλοι. Σκεφτείται τώρα μια διακυβέρνηση με 4-5 κόμματα. Ο Διχασμός είναι αναπόφευκτος, άρα η απλή αναλογική αποτελεί εθνικό κίνδυνο και ειδικά όταν η χώρα μας δοκιμάζεται από τα μνημόνια……

Δείτε λοιπόν στο παρακάτω google sheet μας, με την ενότητα Σημειώσεις να επεξηγεί το τι ακριβώς έχουμε κάνει, τη μικρή αλλά σοβαρή έρευνα κατά την γνώμη μας, που οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. ΌΧΙ στην Απλή αναλογική

 Πατήστε εδώ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: