H Δέσποινα Κουτούφαρη στα Ικαριώτικα Νέα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Η Δέσποινα Κουτούφαρη ποιήτρια και εικαστικός με καταγωγή από την Ικαρία πρόσφατα απασχόλησε τον τύπο με δύο αξιόλογες εμφανίσεις στα πολιτιστικά μας δρώμενα.

porfil kouto

Αναφέρομαι στην επιτυχημένη συμμετοχή της στις αρχές του χρόνου στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής της ΠΕΛΤ στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής και την συμμετοχή της στην ήδη πολυσυζητημένη ποιητική ανθολογία ‘ Γράμματα της Ποίησης’/εκδόσεις Ατέχνως.

Δέσποινα το 2020 ‘μπήκε’ πολύ στραβά κι ανάποδα-όπως λέει ο λαός-, για τη χώρα μας και την ανθρωπότητα, εσάς όμως ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά όσο αφορά τις πνευματικές σας δράσεις. Είστε μία από τους λίγους Ικαριώτες δημιουργούς με συνεχή ανέλιξη.

-Ευχαριστώ κ. Γαΐλα, για τα καλά σας λόγια κι εύχομαι να πάνε όλα καλά για την ανθρωπότητα , την χώρα μας κι ιδιαίτερα για την Ικαρία την αγαπημένη μου πατρίδα.

Έχω δει σειρά πινάκων ζωγραφικής με θέμα την πατρίδα σας την Ικαρία και αρκετούς με το χωριό σας το Μαγγανήτι. Αγαπάτε τόσο πολύ την Ικαρία;

-Φυσικό δεν είναι; Κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στο Μαγγανήτι, το χωριό του πατέρα μου καπετάν Γιάννη Κουτούφαρη κι έχω κάνει στο νησί πολλές εκθέσεις ζωγραφικής. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου για την αγάπη τους. Εδώ να σας αποκαλύψω κ. Γαΐλα, ότι έχω γράψει μια ολόκληρη ποιητική συλλογή με επιρροή από την θάλασσα της Ικαρίας που ελπίζω κάποτε να εκδοθεί.

Αρκετά γνωστή ζωγράφος η Δέσποινα με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και αρκετές ατομικές δουλεύει ακατάπαυστα στο χρωστήρα περνώντας από την κλασσική ζωγραφική στην τεχνοτροπία του κυβισμού.. Κι από τους πρώτους της πειραματισμούς στον κυβισμό μέχρι τώρα τα αποτελέσματα κάτι περισσότερο από αξιόλογα με συνεχή παιχνίδια με τα χρώματα και με τα θέματα σε αλληλοεπίδραση από την φαντασία και την πραγματικότητα.

-Στην ζωγραφική κ. Γαΐλα βγήκα το 1992 με την πρώτη μου τότε έκθεση στο Πέραμα που την θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση.

Δέσποινα η ανέλιξη σας στη ζωγραφική είναι ραγδαία.και δίκαια πίνακες σας κοσμούν ιδιωτικές συλλογές. Είστε όμως και ποιήτρια. Αλήθεια γιατί γράφετε ποίηση;

-Το γράψιμο είναι μια εσωτερική μου ανάγκη. Είναι το οξυγόνο μου. Μέσα από τα γραπτά μου-δεν θέλω να το εκλάβετε σαν έπαρση-, στόχο έχω να αφήσω ένα θετικό στίγμα που αν γίνετε να βοηθήσει τους ανθρώπους της εποχής μου.Αν και άρχισα να γράφω ποίηση από τα οκτώ μου χρόνια σας αποκαλύπτω ότι δεν είχα σκοπό να τα κυκλοφορήσω ποτέ. Η επιμονή των φίλων μου με έκαναν να προχωρήσω στην έκδοση τους.

Γιατί Δέσποινα δεν θέλατε την έκδοση της ποιήσεως σας;

-Η ποίηση είναι κάτι το προσωπικό. Εκθέτεις την ψυχή σου. Η ποίηση είναι ‘η γραφή της ψυχής’. Γραφής τελείως ανόθευτης και καθαρής πράγμα που μπορεί να μην το συναντήσεις στα άλλα είδη λόγου. Αν δεν έγραφα ποίηση αυτό δεν θα το ήξερα ούτε και γω.

Με διπλή λοιπόν ιδιότητα λειτουργεί η Δέσποινα, ζωγράφος και ποιήτρια. ‘Δωμάτια Ψυχών’/Αθήνα 2011, ‘Ποια Ζωή;-Ποιός Δρόμος;-Ποιό Τέλος;’/Αθήνα 2017, ‘Το πέρασμα’/Αθήνα 2018 , οι τίτλοι των τριών ποιητικών συλλογών της .

10 χρόνια απουσίας από τις εκδόσεις αλλά με συνεχείς δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και συναντάμε την Δέσποινα μόλις τώρα, αρχές του 2020 σε μία ποιητική ανθολογία. ‘Γράμματα της ποίησης’ ο τίτλος της ανθολογίας-συλλογής , συλλογή με 19 ποιητές με την οποία επέλεξε ο νέος εκδοτικός οίκος Ατέχνως να κάνει τα εγκαίνια του, την πρώτη του παρουσία στα πολιτιστικά-εκδοτικά δρώμενα.

Πίνακες Ζωγραφικής της Δ.Κουτούφαρη

19 οι ποιητές που συμμετέχουν στην ανθολογία ‘ Γράμματα της ποίησης’, ποιητές από όλη την χώρα με διαφορετικές τεχνικές και θεματολογία. Η Δέσποινα συμμετέχει με πέντε ποιήματα.

-Σας ευχαριστώ κ. Γαΐλα για την αναφορά σας στην ποιητική ανθολογία, η συμμετοχή μου σημαντικό για εμένα γεγονός και θα σας παρακαλούσα αντί σχολίου μου να επιλέξετε η ίδια και να δημοσιεύσετε ένα από τα πέντε ποιήματα της συμμετοχής μου.Θα το αφιερώσω-όποιο κι αν επιλέξετε- στην Ικαρία και σε όλους τους φίλους της ποίησης.

Ευχαριστώ την ποιήτρια για την τιμή και επιλέγω από τα 5 ποιήματα της συμμετοχής της στη συλλογή ένα ‘κραυγαλέα’ επίκαιρο το:

Τίτλος: Απόψε θα τα καταφέρουμε

Απόψε θα τα καταφέρουμε.
Θα καταφέρουμε να σύρουμε
τα σώματά μας στο δωμάτιο
με τους βρικόλακες.
Σίγουρα θα υπάρχει διέξοδος.
Πάντα υπάρχει.

Ίσως πρώτα όμως να χρειαστεί
να πιούνε το αίμα μας,
να σπάσουν τις ελπίδες μας,
να λυγίσουν τους πόθους μας.

Όμως το φως μας περιμένει.
Πάντα εκεί είναι και περιμένει.
Πιστό, ασάλευτο, λαμπερό , ζεστό.

Πρέπει να καταπιούμε τους φόβους μας
και να προχωρήσουμε,
να τρέξουμε πιο γρήγορα απ΄ αυτούς .
Να προσπαθήσουμε.
Αυτή είναι η μόνη διέξοδος.

Οι βρικόλακες άλλωστε φοβούνται
το φως.
Εμείς όμως όχι.

Υπογραφή: Δέσποινα Κουτούφαρη.(Συλλογή: Γράμματα της ποίησης). Νέα Κυκλοφορία Γράμματα της ποίησης.

Υπότιτλος. 19 ποιητές εντέχνως στο Ατέχνως.

Αρ. σελ: 128

Έτος Έκδοσης :2020.

Παραγγελίες.EkdoseisAtexnos@gmail.com/6979795057.

Όσοι φίλοι των γραμμάτων θέλουν μπορούν να το παραλάβουν όπου υποδείξουν και χωρίς επιπλέον κόστος , απλά με ένα μήνυμα (με την διεύθυνση παραλαβής) στο: EkdoseisAtexnos@gmail.com.

Η Δέσποινα Κουτούφαρη είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λογοτεχνών και Τέχνης καθώς και της ΕΕΛ.

Δέσποινα Καλή Επιτυχία στην νέα σας παρουσία στα γράμματα μέσα από την ποιητική ανθολογία ‘Γράμματα της Ποίησης’

Σχολιάστε Ελεύθερα