Νίκη Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές

Για την μακρά διαδικασία, από ό,τι φαίνεται, της απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ετοιμάζονται τα πολιτικά κόμματα στην Ολλανδία μετά την εύκολη νίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που πήγε κόντρα στα προγνωστικά που τον ήθελαν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους ο Ρούτε φαίνεται πως εξασφαλίζει οκτώ έδρες λιγότερες σε σύγκριση με το 2012, δηλαδή 33 έδρες από τις 150 συνολικά. Το κόμμα του Βίλντερς είναι δεύτερο με 20 έδρες, ενισχυμένο δηλαδή με πέντε έδρες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες(CDA) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες(D66), που θα αποτελέσουν πιθανούς εταίρους του Ρούτε έχουν από 19 έδρες.Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 81,9% παρουσιάζονται παρακάτω:

ΚόμμαΠρόεδρος%Seats±
VVDMark Rutte21.3%33-8
PVVGeert Wilders13.1%20+5
CDASybrand van Haersma Buma12.4%19+6
D66Alexander Pechtold12.2%19+7
GLJesse Klaver9.1%14+10
SPEmile Roemer9.1%14-1
PvdALodewijk Asscher5.7%9-29
CUGert-Jan Segers3.4%50
PvdDMarianne Thieme3.2%5+3
50PLUSHenk Krol3.1%4+2
SGPKees van der Staaij2.1%30
DENKTunahan Kuzu2.1%3New
FvDThierry Baudet1.8%2New

Οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν νωρίς το απόγευμα για να συζητήσουν τα πρώτα βήματα της πορείας μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». «Η Ολλανδία, μετά το Brexit και μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε «στοπ» στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.

Ο Ρούτε έκανε επίσης γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «ξεκάθαρη νίκη του κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία. Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Ρούτε λέγοντας πως η νίκη του «αποτελεί ψήφο υπέρ της Ευρώπης και ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ο ηγέτης του κόμματος της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, με τη σειρά του, εμφανίστηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή υπερήφανος για το αποτέλεσμα.

«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

Με το 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική μάχη που θα έκρινε το εάν οι Ολλανδοί θα έβαζαν ένα τέλος στον φιλελευθερισμό επιλέγοντας ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κόμματα που παρουσιάζονται παραπάνω είναι τα εξής:

 1. VVD(Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)=Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, που είναι ένα συντηρητικό-νεοφιλεύθερο κόμμα, που υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο ηγέτης του κόμματος από τις 31 Μαΐου 2006 και νικητής αυτών των εκλογών.
 2. PVV(Partij voor de Vrijheid)=Το Κόμμα για την Ελευθερία xαρακτηρίζεται ως δεξιό έως ακροδεξιό. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος αποσπάστηκε από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Στις εκλογές του 2006, το κόμμα κέρδισε εννέα έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας και έγινε το πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα. Στις Ευρωεκλογές του 2009, το κόμμα ήρθε δεύτερο και κέρδισε 4 από τις 25 έδρες που αντιστοιχούν στην Ολλανδία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2010, το κόμμα ήρθε τρίτο, κερδίζοντας 24 έδρες στο κοινοβούλιο. Μετά τις εκλογές, το κόμμα στήριξε την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, αλλά απέσυρε την υποστήριξή του τον Απρίλιο του 2012 εξαιτίας διαφωνιών στις περικοπές στον προϋπολογισμό του κράτους.Διατηρεί ισχυρή στάση σχετικά με την πολιτιστική αφομοίωση των μεταναστών στην ολλανδική κοινωνία. Το κόμμα αποστασιοποιείται από τα ήδη υπάρχοντα κεντροδεξιά κόμματα (όπως το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία). Επίσης, το κόμμα παραμένει σταθερά ευρωσκεπτικιστικό.
 3. CDA(Christen-Democratisch Appèl)=Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση, που τοποθετείται στην κεντροδεξιά. Έχει συμμετάσχει σε δύο κυβερνήσεις από την ίδρυσή του. Δημιουργήθηκε ύστερα από τη συγχώνευση του Καθολικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Αντεπαναστατικού Κόμματος και της Χριστιανικής Ιστορικής Ένωσης. Τα ποσοστά του κόμματος μειώθηκαν σημαντικά ύστερα από τις εκλογές του 2010, όταν βρέθηκε από την πρώτη στην τέταρτη θέση. Το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση του Ρούτε μαζί με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, η οποία στηριζόταν από το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία. Είχε έξι υπουργούς στην κυβέρνηση Ρούτε. Ο τωρινός αρχηγός του κόμματος Σάιμπραν φαν Χέρσμα Μπούμα ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας και είναι αρχηγός του κόμματος από τις 18 Μαΐου 2012.
 4. D66 (Democraten 66)=Οι Δημοκράτες 66 τοποθετείται στο κέντρο και χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό και κοινωνικό-φιλελεύθερο. Ιδρύθηκε το 1966 από μία ομάδα πολιτικά ανένταχτων και μορφωμένων νέων υπό τον δημοσιογράφο Χανς φαν Μιέρλο. Ο κύριος στόχος του κόμματος ήταν να μετατραπεί το πολίτευμα της Ολλανδίας στα πρότυπα του προεδρικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις εκλογές του 1967, το κόμμα κέρδισε 7 από τις συνολικά 150 στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας, περισσότερες από κάθε άλλο νεοσύστατο κόμμα. Τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος χαρακτηρίζονται γενικά από μεγάλη αστάθεια, αφού σε κάποιο σημείο έφτασε τις 24 έδρες ενώ, μετά τις εκλογές του 2010, κέρδισε 10 έδρες. Βρέθηκε στην κυβέρνηση στις περιόδους 1973-1977, 1981-1982, 1994-2002 και 2003-2006. Αρχηγός του κόμματος και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο Αλεξάντερ Πέκτολτ από το 2006. Βρέθηκε στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ρούτε. Το κόμμα έχει έναν μικρό αριθμό εκλεγμένων αντιπροσώπων στις περιφέρειες, αλλά έχουν έναν σχετικά μεγάλο αριθμό δημάρχων που πρόσκεινται στο κόμμα, οι οποίοι διορίζονται. Το κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά τους σε μεγάλες πόλεις, ειδικά σε αυτές που έχουν πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα των Δημοκρατών 66 στηρίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Σημαντικές αποφάσεις παίρνονται ύστερα από δημοψηφίσματα. Είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος και της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
 5. GL(GroenLinks)=Οι Πράσινοι Αριστεροί είναι ένα οικολογικό κόμμα της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 1989 ύστερα από τη συγχώνευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας, του Ειρηνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Πολιτικού Κόμματος Ριζοσπαστικών και του Ευαγγελικού Λαϊκού Κόμματος. Μετά από απαγοητευτικά, όπως θεωρήθηκαν από το κόμμα, αποτελέσματα στις εκλογές του 1989 και του 1994, το κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του στις εκλογές την περίοδο 1994-2002. Ο τότε αρχηγός του κόμματος Πολ Ρόζενμελερ θεωρήθηκε ως ο ανεπίσημος αρχηγός της αντιπολίτευσης, καθώς οι Πράσινοι Αριστεροί ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι Πράσινοι Αριστεροί χαρακτηρίζονται ως πράσινοι, κοινωνικοί και ανεκτικοί. Τοποθετούνται στην αριστερά. Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι η Γιολάντε Σαπ από το 2010, ενώ το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ρούτε. Έχει πάνω από 100 δημοτικούς συμβούλους και συμμετέχει στις κυβερνήσεις σε 16 από τους συνολικά 20 μεγαλύτερους δήμους της Ολλανδίας. Συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πόλεις με πανεπιστήμια. Έχει συνολικά 21.901 μέλη που οργανώνονται σε 250 τοπικές οργανώσεις. Είναι μέλος των Παγκοσμίων Πρασίνων και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
 6. SP( Socialistische Parti)=Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ολλανδίας. Μετά τις εκλογές του 2006, το κόμμα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα της Ολλανδίας με 25 έδρες από τις συνολικά 150 στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας. Το κόμμα βρέθηκε στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ρούτε. Στις εκλογές του 2010 κέρδισε 15 έδρες. Το κόμμα αυτό ανήκει στην ευρωομάδα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αρχηγό τον Εμίλ Ρούμερ.
 7. PvdA(Partij van de Arbeid)= Το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδία είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας. Από τις εκλογές του 2003, το κόμμα έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συμμετείχε στην κυβέρνηση Μπαλκενέντε μετά τις 22 Φεβρουαρίου 2007. Στις 20 Φεβρουαρίου 2010, το κόμμα αποσύρθηκε από την κυβέρνηση μετά από αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του κόμματος στο Αφγανιστάν, όπου και οδήγησαν σε εκλογές το ίδιο έτος. Το κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε ύστερα από τις εκλογές του 2012. Σε αυτό το κόμμα ανήκει και ο Γερούν Νταισελμπλουμ και ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Ηγέτης του είναι ο  Ντίντερικ Σάμσομ
 8. CU( ChristenUnie)= Η Χριστιανική Ένωση είναι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της χώρας. Χαρακτηρίζεται ως κεντρώο, καθώς συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον ήπιο ευρωσκεπτικισμό με κεντροαριστερές αντιλήψεις σε οικονομικά, μεταναστευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό χριστιανικό. Ιδρύθηκε το 2000 ως συγχώνευση της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Συμμαχίας και της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Ομοσπονδίας. Μετά τις εκλογές του 2006, ήταν το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Σε κάποιες εκλογές συνεργάστηκε με το πιο συντηρητικό Πολιτικό Κόμμα Μεταρρύθμισης το οποίο δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του σε κάποια κυβέρνηση. Καθώς είναι προτεσταντικό κόμμα, η Χριστιανική Ένωση βασίζει της αρχές της στη Βίβλο, ενώ υιοθετεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της επιστασίας για την υποστήριξη των δημοσίων δαπανών και του περιβαλλοντισμού. Υποστηρίζει τη διατήρηση των χριστιανικών αρχών αλλά παράλληλα υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία. Το κόμμα είναι μετριοπαθώς συντηρητικό και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσω των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος. Σε αυτή την ευρωομάδα ανήκουν και οι ΑΝΕΛ στην χώρα μας
 9. PvdD(Partij voor de Dieren)=Το Κόμμα για τα Ζώα είναι το πολιτικό κόμμα με πρόεδρο την Marianne Thieme. Το κόμμα αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την καλή διαβίωση των ζώων. Το κόμμα ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2002, στις εκλογές του 2003 πήρε 50.000 ψήφους (O,5%), στις ευρωεκλογές του 2004 πήρε 3,2% και 153.000 ψήφους. Και στις δύο του πρώτες όμως εκλογικές αναμετρήσεις, απέτυχε να πάρει έδρα είτε στο Ολλανδικό κοινοβούλιο ή στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2006 κατέγραψε 179.998 ψήφους (1,8%) και πήρε δύο έδρες στο Ολλανδικό κοινοβούλιο. Το 2010 πήρε μία έδρα σε δημοτικές εκλογές από τους πέντε δήμους που συμμετείχε, ενώ στις βουλευτικές εκλογές ξαναπήρε δύο έδρες. Κάτι που κράτησε και στη συνέχεια. Σε αυτές τις εκλογές φαίνεται να έχει πάρει 5 έδρες.
 10. 50PLUS= Το κόμμα των συνταξιούχων, που ιδρύθηκε το 2009 από τους τον Maurice Koopman, Αλέξανδρος Münninghoff, και Jan Nagel. Ο Henk Krol είναι ο ηγέτης από το 2016. Το κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές κατά τις ολλανδικές επαρχιακές εκλογές του 2011 . Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών το κόμμα έλαβε 9 έδρες σε διάφορους δήμους που είχε συνδυασμούς ενώ στις εκλογές για την ολλανδική Γερουσία το 2011, το κόμμα κέρδισε μια έδρα. Στις εκλογές του 2012 το κόμμα έλαβε 2 έδρες, ενώ σε αυτές φαίνεται να λαμβάνει 4 έδρες.
 11. SGP(Staatkundig Gereformeerde Partij)= Το Πολιτικό Κόμμα Μεταρρύθμισης είναι ένα ορθόδοξο προτεσταντικό καλβινιστικό κόμμα της Ολλανδίας. Είναι το παλαιότερο κόμμα της Ολλανδίας στην τωρινή του μορφή, και έχει υπάρξει καθ’όλη την πορεία της ύπαρξής του στην αντιπολίτευση. Εξαιτίας της ιδεολογίας του, που έχει επηρεαστεί σημαντικά από τον προτεσταντισμό, και της άρνησής του να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, έχει λάβει τον χαρακτηρισμό ως «μαρτυρικό κόμμα».Ηγέτης του είναι ο  Κις φαν ντερ Στάι.
 12. DENK=Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον Tunahan Κουζού και Selçuk Öztürk, που είναι δύο πρώην τουρκολλανδοί βουλευτές του του Εργατικού Κόμματος, όπου αποχώρησαν από αυτό στις 13 Νοεμβρίου του 2014. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 δημοσίευσαν ένα πολιτικό μανιφέστο για την δημιουργία ενός κινήματος για τους μετανάστες. Το πρόγραμμα του Denk υποστηρίζει μια ανεκτική κοινωνία στην οποία δεχόμαστε ο ένας τον άλλον, μια αλληλέγγυα κοινωνία, μια κοινωνία της γνώσης στην οποία θα αξιοποιήσει τα ταλέντα του καθενός, μια βιώσιμη κοινωνία όπου έχουμε να σκεφτούμε το περιβάλλον μας, μια δίκαιη κοινωνία για την προώθηση της διεθνούς δικαιοσύνης. Το DENK σε αυτές τις εκλογές εξασφάλισε τρεις έδρες, εξασφαλίζοντας ότι Κουζού, Farid Azarkan και Öztürk θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.
 13. FvD(Forum voor Democratie)=Είναι ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται ως δεξαμενή σκέψης για την κοινωνία, ιδρύθηκε το 2015 και είναι ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και συντηρητικό. Για την ακρίβεια αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή ένωση και θέλει να γίνει δημοψήφισμα στην Ολλανδία με θέμα την ένταξη της χώρας σε αυτήν. Το κόμμα αυτό μπαίνει πρώτη φορά στην βουλή και έχει ηγέτη τον Thierry Henri Philippe Baudet

Σχολιάστε Ελεύθερα