Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο για τους διασώστες

Στη νήσο Κελέβη στις 14 Ιανουαρίου του 2021 και ώρα Ελλάδος 20:28 ήταν το επίκεντρο της δόνησης που είχε μέγεθος 6,2 ρίχτερ. Τα αποτελέσματα οδυνηρά, αφού κτίρια καταρρεύσαν και εγκλωβίσαν αρκετούς κατοίκους του νησιού. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους και ανάγκασε χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πανικόβλητοι.

Μέσα στα κτίρια που καταρρεύσαν ήταν και ένα νοσοκομείο όπου παγιδεύτηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι στα συντρίμμια του. «Το νοσοκομείο καταστράφηκε. Έχει καταρρεύσει. Υπάρχουν ασθενείς και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κι έχουμε αρχίσει επιχείρηση για να τους βγάλουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αριάντο, στέλεχος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στην πόλη Μαμούτζου, η οποία επλήγη από τον σεισμό.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Ματζένε, ενώ το εστιακό βάθος ήταν δέκα χιλιόμετρα.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό

Δύο ξενοδοχεία, το κυβερνείο της επαρχίας της Δυτικής Κελέβης, καθώς κι ένα εμπορικό κέντρο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με δημοσιογράφο που ζει στην Μαμούτζου, βόρεια από το επίκεντρο.

Τουλάχιστον ένας δρόμος προς τη Μαμούτζου έχει κοπεί λόγω των ζημιών που υπέστη γέφυρα.Μερικές ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί μετασεισμός 5,9 βαθμών στην ίδια περιοχή, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε ότι σειρά σεισμικών δονήσεων είχε αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον τρεις κατολισθήσεις και να αναφερθούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον επιλεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες στον βυθό του Ειρηνικού, και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Το 2018, σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην πόλη Πάλου, επίσης στην Κελέβη, νησί που είναι επίσης γνωστό με την ονομασία Σουλαουέσι.

Ένας μικρός απολογισμός

Από τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς καταστράφηκαν περισσότερα από 300 σπίτια και δύο ξενοδοχεία, ενώ ένα νοσοκομείο ισοπεδώθηκε, όπως και το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, όπου, όπως οι Αρχές ανέφεραν στο Reuters, αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Βίντεο και εικόνες δίνονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Μερικά μπορείτε να τα βρείτε στο παρόν άρθρο.

Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τον σεισμό και περισσότεροι από 820 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών με την πανδημία του νέου κορωνοϊού περιπλέκεται η διαδικασία της διανομής της βοήθειας.

Στοιχεία από τη μετεωρολογική υπηρεσία δείχνουν πως ο σεισμός των 6,2 βαθμών ήταν ανάλογος με τη σεισμική δόνηση του 1969 που προκάλεσε τσουνάμι και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 64 άνθρωποι στο δυτικό Σουλαουέσι.

Οι ενέργειες των αρχών

Οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται αυτήν την ώρα και στην αποκατάσταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών, αλλά και τη διανομή σκηνών, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του δυτικού Σουλαουέσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα, προτρέποντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τις αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο, αναζητώντας επιζώντες.

Σχολιάστε Ελεύθερα