Προς πεντακομματική Βουλή στην Αλβανία

Σε εξέλιξη είναι στην Αλβανία η καταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες μετείχαν μόλις το 46% των ψηφοφόρων (1.600.000 πολίτες) το χαμηλότερο των εκλογικών αναμετρήσεων μετά τη μεταπολίτευση.

Νικητής των εκλογών φαίνεται ότι θα είναι ο Έντι Ράμα, με το κόμμα του να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Με καταμετρημένο το 39% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προηγείται με ποσοστό που αγγίζει το 49,47%, που δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 76 έδρες από τις 140 συνολικά, πράγμα που θα του επιτρέψει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 28,4%, και πτώση της τάξης του 10% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ποσοστό που του εξασφαλίζει 41 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι στις τάξεις του εντάχθηκαν πέντε άλλα μικρά κόμματα, δεν κατόρθωσε να αυξήσει την εκλογική του δύναμη.

Μεταξύ αυτών ήταν και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διεκδικεί την άμεση εκπροσώπηση της ομογένειας στην Αλβανία.

Τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης με ποσοστό 15% και 20 έδρες, που ανεβάζει την εκλογική του δύναμη, αλλά χωρίς να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους.

Πεντακομματική Βουλή

Με τα έως τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι στην αλβανική Βουλή θα μπουν 5 κόμματα από τα 18 που κατήλθαν ανεξάρτητα στις εκλογές, μεταξύ των οποίων η «Δημοκρατική Ένταξη και Ενότητα», γνωστό ως κόμμα των Τσάμηδων, που πετυχαίνει δύο έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που πετυχαίνει 1 έδρα.

Όσον αφορά την ελληνική μειονότητας, φαίνεται ότι 5 από τους 8 ομογενείς Έλληνες που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των αλβανικών κομμάτων να έχουν πετύχει την εκλογή τους, με οριακή τη νίκη του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που έχει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας.

Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εντυπωσιακά χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων στις εκλογές, καθώς στη Χιμάρα η συμμετοχή ήταν μόλις 31% όσο και στον δήμο Δρόπολης που αποτελείται από Έλληνες ψηφοφόρους.

Στον δήμο Φοινίκης η συμμετοχή ήταν μόλις 21%. Στους συγκεκριμένους αυτούς δήμους, προηγούνται το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε Χιμάρα και Φοινίκη και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στον δήμο Δρόπολης.

Το Κόμμα των Ελλήνων το οποίο κατέβηκε ανεξάρτητο και με έμφαση στην περιφέρεια Αυλώνας είναι δεύτερο στον δήμο της Φοινίκης.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα