Συνάντηση του ΓΓ ΚΚΕ με τη Δημοτική Αρχή και Σωματεία-Φορείς της Ικαρίας

Συνάντηση με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του νησιού είχε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιούλη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ικαρία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΤΑ, Εργαζομένων στη ΔΕΗ και Συνταξιούχων και από τους συλλόγους δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΒΕ, Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καθηγητών και του νοσοκομείου Ικαρίας.

Αφού άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Όλα όσα συζητήσαμε με το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, αλλά και όσα άκουσα στη σημερινή σύσκεψη, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν μπορεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη. Και βέβαια είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, αλλά που τα έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή μεγάλα λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης, περί τέλους των μνημονίων, περί μιας ευημερίας που θα έρθει γιατί βγαίνουμε τέλος πάντων από αυτό το τούνελ των 9 περίπου χρόνων της σκληρής οικονομικής κρίσης και τώρα που θα βαδίσουμε στο δρόμο ανάπτυξης, θα λυθούν ως διά μαγείας ή τέλος πάντων σταδιακά βήμα το βήμα τα προβλήματα εργαζομένων.

Και βέβαια με τα περί “δίκαιης” ανάπτυξης της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ που θέλει τώρα να ξαναγυρίσει πάλι στην εξουσία για να κάνει αυτά που έκανε πριν, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραβλεφθεί το γεγονός ότι δεν λένε πολύ συγκεκριμένα, ιδιαίτερα όταν τους τα θέτουμε ανοιχτά τα ζητήματα στη βουλή, για το τι θα κάνουν για παράδειγμα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, για τους εργαζόμενους στο χώρο του επισιτισμού, για την εργατική τάξη που υποφέρει και εδώ στην Ικαρία και σε όλη την Ελλάδα με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Την ίδια στιγμή που αυτός ο κλάδος ως “ατμομηχανή της οικονομίας”, όπως τον είπατε κλπ, ως βαριά βιομηχανία της Ελλάδας έχει τεράστια κερδοφορία. Και μάλιστα είναι από τους κλάδους που και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν μεγάλη κερδοφορία οι όμιλοι που έχουν τον έλεγχο της τουριστικής διακίνησης, αλλά και του επισιτισμού και άλλων συναφών κλάδων.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας, χωρίς να έχουν σταθερή δουλειά όλο το χρόνο και μια σειρά τέτοια ζητήματα.

Αντίστοιχα είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, στους ΟΤΑ, που δουλεύουν ή με 6μηνα ή 8μηνα χωρίς σταθερή δουλειά, με υποβιβασμό των εργασιακών σχέσεων, με εργατικά ατυχήματα.    

Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές που πολλοί βρίσκονται στην ανεργία και όταν βρίσκουν κανένα μεροκάματο, έχουν προβλήματα, όπως αυτά που ειπώθηκαν με τα εργατικά ατυχήματα. Αντίστοιχα άλλοι τομείς, όπως οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μένουν χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές με τεράστιες ελλείψεις και ιδιαίτερα σε ακριτικά νησιά, όπως είναι η Ικαρία .

Γιατί θέλουμε να φτιάξουμε, υποτίθεται, νέους ανθρώπους, που θα πάρουν την σκυτάλη οι επόμενες γενιές και πρέπει να είναι και επιστήμονες και γνώστες της ιστορίας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας σε μια περιοχή όπου απειλείται από το ΝΑΤΟ, τους πολέμους, από τα προσφυγικά ρεύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι και όχι οι πρόσφυγες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες της Μεσογείου .

Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα το γεγονός οτι προχωράει ήδη από το 2019 -που υποτίθεται ότι θα έχουμε περάσει και στην ανάπτυξη- σε μειώσεις συντάξεων;

Και να αρνείται η κυβέρνηση που μιλάει και εν ονόματι της αριστεράς και της προόδου -εντάξει με τον Καμμένο της δεξιάς είναι βέβαια- και δεν ψηφίζει την τροπολογία που έφερε το ΚΚΕ ή την πρόταση του νόμου παλιότερα, έτσι ώστε να εμποδιστεί η περικοπή και άλλο των συντάξεων; Και δεν είναι μόνο αυτά.

Οι κτηνοτρόφοι τα ίδια μέτρα δεν αντιμετωπίζουν με την ΚΑΠ ή τα μέτρα που πήρε η ΕΕ και τα έκανε και νομοθετικό πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, που θέλουν να πληρώνουν τόσο ώστε να γίνεται το κόστος τεράστιο, ώστε να μην μπορούν να παράγουν;

Ενώ η πατρίδα μας είναι μια χώρα που έχει πλούτο. Και μπορεί να θρέψει διατροφικά, ποιοτικά και ποσοτικά όλο τον πληθυσμό της χώρας και μπορεί να κάνει και εξαγωγές ισότιμες με άλλες χώρες του κόσμου. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ενιαία.

Ή οι πλειστηριασμοί. Το γεγονός για παράδειγμα καταθέσαμε τροπολογία στη βουλή, μετά από πρόταση δημάρχων, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που ξεκίνησαν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι και μάλιστα χτες η ΚΕΔΕ αποφάσισε επίσης να στηρίξει αυτό το αίτημα, δηλαδή να έχουν οι δήμοι τη δυνατότητα να διαγράφουν χρέη ανθρώπων με εισοδηματικά κριτήρια που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ακόμα και για 500 ευρώ χρέος στο δήμο, είτε για νερό, φως, σκουπίδια, τέλη στάθμευσης, θα τους κάνει κατάσχεση πρώτης κατοικίας, θα τους βγάζει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Να δούμε θα ψηφίσουν την τροπολογία οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Εδώ είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα και καλούμε τον λαό να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ανέχεται άλλο αυτή την κατάσταση και πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Και φυσικά μπορεί να γίνονται επιλογές στις εκλογές, βουλευτικές, δημοτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, αλλά είναι και η καθημερινή επιλογή στις αρχαιρεσίες σωματείων, στο πώς οργανωνόμαστε, πώς διεκδικούμε. Έχει μεγαλύτερη σημασία κατά την άποψη του ΚΚΕ το να οργανωθεί ο λαός, να οργανώσει την κοινωνική του συμμαχία. Δηλαδή ο οικοδόμος, με τον ξενοδοχοϋπάλληλο, τον συνταξιούχο, με τον γιατρό, το νοσηλευτή, με τον καθηγητή, με το δάσκαλο, με το δημοτικό υπάλληλο, τον επιστήμονα, το νέο, τη νέα, τη γυναίκα, τους συλλόγους, τα εργατικά κέντρα, και να οργανώσει τη λαϊκή πάλη.

Και βέβαια το ΚΚΕ εδώ θα είναι, μας ξέρετε πάρα πολλά χρόνια και στη βουλή με ερωτήσεις, με αναφορές, με πίεση θα τα κάνουμε και αυτά και κυρίως μέσα στους αγώνες. Θα είμαστε μπροστά, θα πρωτοστατούμε και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε στιγμή τη σημαία του αγώνα. Το να είμαστε κοντά σας, να προωθούμε τα ζητήματα, να τα αναδεικνύουμε, αν καταφέρουμε να κερδίζουμε κάτι σε αυτές τις συνθήκες, κυρίως όμως στη πάλη μας να ανοίγουμε αυτό το δρόμο για ριζικές αλλαγές και να τελειώσουν οι κοροϊδίες και οι αυταπάτες. Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα και πρέπει ο ελληνικός λαός, κατά την άποψή μας να την αξιοποιήσει. Δεν μπορεί πότε να είναι ένας Παπανδρέου, πότε να είναι ένας Καραμανλής, μετά ένας Τσίπρας μετά ξέρω γω ο Μητσοτάκης ή όποιον άλλο σκέφτεται ο καθένας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Πρέπει να δούμε το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχει η κάθε πολιτική δύναμη και με βάση αυτά να επιλέγουμε και πολιτικά. Και βεβαίως αν υπηρετεί το συμφέρον του εργάτη, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του επαγγελματία που υποφέρει, που φορολογείται που κλείνει το μαγαζί του και τον κυνηγάνε από χίλιες δυο μεριές, να ενωθούν όλοι αυτοί μαζί και αν υπηρετεί μια πολιτική πρόταση αυτούς ή αν υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, γιατί γι αυτούς δουλεύουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις. Και πρέπει σε αυτό να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο, ένα τέρμα. Πρέπει να αποφασίσει σε αυτό ο καθένας ατομικά και συλλογικά όλη η κοινωνία.

Και όλα αυτά τα ζητήματα εμείς τα συνδυάζουμε και με την πάλη για την ειρήνη για την φιλία των λαών. Για να μην οδηγηθούμε σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί όλο και μας μπλέκουν οι κυβερνήσεις σε ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Σήμερα είδατε τέλειωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, επικίνδυνη Σύνοδος με αρνητικές αποφάσεις για τους λαούς και από αυτή την άποψη θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να τα αντιμετωπίσουμε να κινητοποιηθούμε, έτσι ώστε αν μπορέσουμε να αποτρέψουμε, αλλά κυρίως να οδηγήσουμε την πάλη μας μέχρι τέλους ώστε να υπάρχει πραγματικά ειρήνη, φιλία, ειρήνη και ευημερία και στον ελληνικό και στους γειτονικούς λαούς».

Σωματεία και φορείς του νησιού: «Εχουμε φτάσει στα όριά μας»

«Καθημερινά προκύπτουν νέα βάρη σε βάρος των κατοίκων της Ικαρίας», ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού Στέλιος Σταμούλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά την διάρκεια της συνάντησης που έγινε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο δημοτικό κτίριο στον Εύδηλο, με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων και άλλων δημοτικών συμβούλων.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, αφού παρά τα συνεχή αιτήματα του δήμου, μέχρι και σήμερα στη μέση της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, π.χ. στην καθαριότητα, δεν έχει εγκριθεί καμία πρόσληψη όχι μόνιμου, αλλά ούτε συμβασιούχου, με αποτέλεσμα «να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε», όπως σημείωσε.

Εκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να επιτρέψει πλειστηριασμό σε βάρος λαϊκής περιουσίας από χρέη προς το δήμο και ότι είναι αποφασισμένη να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου του νησιού, να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δήμος – δήμιος δεν θα γίνουμε».

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική στο νησί ήταν τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων στη σύσκεψη που ακολούθησε:

  • Η Νατάσα Σωτηρίου, από το σωματείο των δασκάλων, αναφέρθηκε στα κενά των σχολείων, στη μάχη που δίνουν οι δάσκαλοι για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του νησιού, με τα ενοίκια και το κόστος μεταφοράς να τους τρώνε τους πενιχρούς μισθούς. Ακόμα, ανέδειξε το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, αφού μετά τον «Καποδίστρια» έκλεισαν σχολεία σε μικρά χωριά, με αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, η μεταφορά να είναι πολύ δύσκολη, και ειδικά όταν έχει κακοκαιρία να εμποδίζεται η απρόσκοπτη εκπαίδευσή τους.
  • Ο Λευτέρης Φλιτζάνης, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων, επεσήμανε το πετσόκομμα των συντάξεων και τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  • Ο Φανούρης Καρούτσος, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, στάθηκε στη μεγάλη ανεργία, αφού η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος του νησιού δεν επιτρέπει θεμελίωση σπιτιού, αλλά ούτε συντήρησή του.
  • Η Πόπη Μπουζάκη, από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο, αποκαλύπτοντας ότι σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει ούτε γυναικολόγος στο νησί, αφού φεύγει ο ένας και μοναδικός.
  • Η Βαγγελία Λάκκα, από το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην υπηρεσία της καθαριότητας υπάρχει μόνο ένας μόνιμος εργαζόμενος και την ίδια ώρα «τρέχει» και η αντιδραστική «αξιολόγηση» που επέβαλε η κυβέρνηση.
  • Η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις – ζούγκλα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τους χειμερινούς μήνες. «Θα είμαστε τα πρώτα θύματα αν περάσουν οι πλειστηριασμοί από τους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ο Μιχάλης Τσάκαλος, από τους ΕΒΕ, σημείωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτοαπασχολούμενων του νησιού «είναι σταθερά ανασφάλιστο», κατάσταση που θα γίνει χειρότερη με την αύξηση του ΦΠΑ.
  • Η Πόπη Λάκκα, από την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, ανέφερε για τις γυναίκες ότι «έχουμε φτάσει στα όριά μας με τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και στην Παιδεία» τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί.

Σχολιάστε Ελεύθερα