Νικητής στον Ίκαρο ο Νικολαΐδης – πρωταθλητές Αιγαίου Σαράντος και Γούργαρη

Κορυφώθηκε το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2018», αφού μόλις τότε κρίθηκε ο νικητής (ο πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Πολωνό Μπεντνάρεκ), ο πρώτος Αιγαιοπελαγίτης (ο παγκόσμιος πρωταθλητής ερασιτεχνών Βασίλης Σαράντος, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Κώστα Μουρούτη), η πρωταθλήτρια Αιγαίου (η Μαριάννα Γούργαρη που νίκησε την διεκδικήτρια του τίτλου Ποθητή Υμεναίου) και οι πρώτοι ανά ηλικιακή κατηγορία στο α΄ και, κυρίως, στο β΄ γκροουπ.

Τελική κατάταξη στη κορυφή του α΄ ομίλου: 1-2) Ι. Νικολαΐδης, Μπεντνάρεκ (Πολωνία) 7,5 βαθμοί σε 9 παρτίδες, 3-4) Βέλιτσκα (Τσεχία – πρώτος βετεράνος), Κουτουκίδης (δεύτερος Έλληνας) 6,5 βαθμοί, 5-8) Κ. Γεωργίου, Λέκιτς (Μαυροβούνιο), Κετσουριάνι (Γεωργία), Ρέπλινγκερ (Γερμανία) 6 βαθμοί,  9-14) Σαράντος (πρωταθλητής Αιγαίου), Καραγιάννης, Μουρούτης, Γκόγκολης, Γκάμπακ (Σουηδία), Ξυλογιάννης 5,5 βαθμοί. Πρώτη σκακίστρια αναδείχθηκε η Ελ. Στούμπου με 4 βαθμούς και πρωταθλήτρια Αιγαίου η Μ. Γούργαρη με 3,5.

Στον β΄ όμιλο πρώτευσε ο Εδουάρδος Τερ-Γκεβορκιάν και στον γ΄ όμιλο (για τα μικρότερα παιδιά) ο Νεκτάριος Μενδρινός. Αγωνίστηκαν και στους τρεις ομίλους 140 σκακιστές και σκακίστριες από 13 χώρες.

Χρονόμετρο στην τελετή λήξης!

Στην όμορφη και λιτή τελετή λήξης ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς μίλησε για τη σκακιστική παράδοση του νησιού μας και τόνισε το ενδιαφέρον και την αποτελεσματική στήριξη του Δήμου Ικαρίας στο κορυφαίο πνευματικό άθλημα, επισημαίνοντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όταν γίνεται αναφορά στο Ικαριακό σκάκι.

Ο γκραν μετρ και πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης έδωσε συμβουλές στους νέους σκακιστές και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ι. Μελάς» (ο οποίος πρόσφερε κουτιά με γλυκά σε όλους τους σκακιστές), η Μακούλα Κουμιώτη ευχήθηκε να έλθουν και του χρόνου όλοι στην Ικαρία.

Έγινε αναφορά στη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία χορήγησε αιγίδα στην διοργάνωση και πιστοποίηση στον Σ.Ο. Ικαρίας, και επισημάνθηκε το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη κίνηση ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας Γιώργος Μωραΐτης απένειμε πλακέτα στον διεθνή διαιτητή Οδυσσέα Βαζελάκη για τα 27 χρόνια προσφοράς του στα τουρνουά «Ίκαρος».

Απονομές πραγματοποίησαν επίσης το ιστορικό στέλεχος του Σ.Ο. Ικαρίας Νίκος Ξενάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Σκάρος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ικαρίας Σταμάτης Καρδάσης και η αντιπρόεδρος του Π.Σ. «Ι. Μελάς» και σκακίστρια Μαρία Κυπραίου.

Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε ο 18χρονος Βονγκ Μπράιαν, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα από τον μακρινό Χονγκ Κονγκ, αποκλειστικά και μόνο για το τουρνουά της Ικαρίας!

Φέτος η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε υπό πίεση χρόνου και έγινε εφικτή η υλοποίηση της χάρη στην απόφαση της χορηγού ναυτιλιακής εταιρείας Hellenic Seaways να τροποποιήσει το δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Μύκονος»  και να προσεγγίσει εκτάκτως στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου.

Ο διευθυντής Αγώνων Δημήτρης Σκυριανόγλου, χειρίστηκε αριστοτεχνικά την όλη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η τελετή λήξης χωρίς κενά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Hellenic Seaways, όπως και οι άλλες ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί μας, η Blue Star Ferries και η Dodekanisos Seaways, πρόσφεραν σημαντική έκπτωση στις μετακινήσεις των Ελλήνων και ξένων σκακιστών και σκακιστριών, συμβάλλοντας με αυτή την χορηγία τους στην επιτυχία της διοργάνωσης!

Διάλεξη και μπλιτς

Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις έσμιξαν αρμονικά το πρωί του Σαββάτου: Η υποψήφια διδάκτωρ της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κυριάκου έδωσε διάλεξη με θέμα  «Ορμονικές αποκρίσεις σε στρεσογόννες καταστάσεις», όπου παρουσιάστηκαν η δράση και οι επιπτώσεις των ορμονών σε καταστάσεις στρες όπως κατά τη φυσική άσκηση αλλά και κατά τη διάρκεια των σκακιστικών παρτίδων.

Είχε προηγηθεί μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη διερεύνηση βιολογικών δεικτών άγχους των σκακιστών κατά τη διάρκεια των επίσημων παρτίδων. Για την σχετικά έρευνα επιλέχτηκε το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2018».

Μετά την διάλεξη ακολούθησαν ματς δύο παρτίδων γρήγορου σκακιού (μπλιτς), όπου ο γκραν μετρ και μέλος της Εθνικής Ελλάδας Γιάννης Παπαϊωάννου  αντιμετώπισε 14 σκακιστές, σημειώνοντας σε όλες τις παρτίδες νίκες και μόνο δύο ισοπαλίες, μία με τη Λήδα Μπατσή και μία με τον Δημήτρη Σκυριανόγλου.

Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου τελείωσε, αλλά οι εκδηλώσεις «Ίκαρος 2018» συνεχίζονται με περισσότερους αγώνες γρήγορου σκακιού και με δράσεις στις υπαίθριες μαρμάρινες σκακιέρες, δίπλα στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Σχολιάστε Ελεύθερα