Μια ανείπωτη εθνική τραγωδία

Από τη Σύνταξη του περιοδικού

Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια να περιγράψει κανείς αυτό που συνέβη στο μάτι της Ραφήνας, επρόκειτο σίγουρα για ένα οργανωμένο σχέδιο. Ποιοι το έκαναν ελπίζουμε να βρεθεί. Αυτό όμως που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά δεν περιγράφεται. Η κυβέρνηση και καλά κάνει εξαγγέλει μέτρα για τους πυροπαθείς, ένα κύμα αλληλεγγύης έχει στηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν και αυτό δείχνει πως σε αυτό τον τόπο υπάρχει ακόμα ανθρωπιά.

87 νεκροί, 38 νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση, δέκα συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Δεν μιλάμε βέβαια για τις περιουσίες, γιατί αυτοί που μείναν αργά ή γρήγορα θα της αποκαταστήσουν. Το δάσος για να επανέλθει στο πριν θα θέλει κάποια χρόνια, οι άνθρωποι όμως δεν ανασταίνονται. Οι νεκροί της φονικής πυρκαγιάς πρέπει να γίνουν οδηγός για το μέλλον, το έχουμε ζήσει, λίγο-πολύ το ξέρουμε όλοι, υπάρχουν αυθαίρετα σε αυτή τη χώρα. Πολύ συχνά με φωτογραφικούς νόμους αυτά τα αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν αν και έπρεπε να γκρεμιστούν, όμως αυτό που ενοχλεί δεν είναι το αυθαίρετο αλλά ο τρόπος που χτίζεται.

Όταν κλείνεις παραλίες, δεν υπάρχουν διέξοδοι για τους ανθρώπους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν μπαζώνεις ρέματα και άλλα πολλά που έχουν γίνει και σε όλη την Ελλάδα, τότε το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι η τραγωδία. Το ζήσαμε στη μάντρα, το ζήσαμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν και αν δεν γίνει κάτι σημαντικό είμαστε καταδικασμένη να το ξαναζήσουμε, όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του είναι γραφτό να υποστεί τις συνέπειες αυτών.

Δεν ανήκουμε στην κατηγορία που χαιρόμαστε με τον θάνατο της κατσίκας του γείτονα, δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που λέμε καλά να πάθουν και αυτό το επισημαίνουμε επειδή πολλά τέτοια έχουν γραφτεί από πολλούς και διάφορους παράγοντες.  Το έγραψε άλλωστε και ο Αμβρόσιος ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας, έχουμε άθεο πρωθυπουργό γράφει, καλά να πάθουμε. Ευτυχώς κάποιοι του απάντησαν, ενδεικτικά γράφουμε την απάντηση του αρχιεπισκόπου

Ο Θεός δεν εκδικείται, προτρέπει όλους μας να αγαπάει ο ένας τον άλλον. Οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο. Ο Θεός δεν είναι τιμωρός, αλλά αγαπάει όλους μας

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ήταν πιο αιχμηρός

Σεβασμιώτατε, λυπάμαι, αλλά ο “άθεος” Πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά και ευαγγελική πραότητα για τους πονεμένους της πυρκαϊάς από ότι εσείς. Κάλεσε τον πληγωμένο λαό μας σε ενότητα και ομοψυχία, ενώ εσείς εξαπολύσατε κήρυγμα μίσους, κήρυγμα αντιχριστιανικό, απάνθρωπο.

Ας μην ασχοληθούμε όμως με αυτά τα λυπηρά φαινόμενα περαιτέρω. Να δούμε πόσες φωτιές μπήκαν ταυτόχρονα, οι κινέζοι λένε μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο. Για αυτό δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε κυβέρνηση, φταίμε όλοι. Πολλές από τις οικοδομικές άδειες της περιοχής δόθηκαν πριν καν γεννηθούν πολλοί εκ των βουλευτών της σημερινής ελληνικής βουλής και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για το μάτι αλλά για όλα τα αυθαίρετα στην Ελλάδα.

Τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μόνο την τελευταία δεκαετία αλλά συστηματικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Η άναρχη δόμηση της Ελλάδας είναι ευθύνη πολλών και μάλιστα ανθρώπων που δεν είναι στην ζωή σήμερα. Ας μην κοιτάμε όμως το χθες ας κοιτάξουμε το σήμερα, το μέλλον και ας τολμήσουν οι πολιτικοί ενάντια σε κάθε κόστος να επιβάλλουν απλά την τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και μερικές κυβερνήσεις του παρελθόντος έκανε θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.

Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι η τελευταία φορά και όσο για τις οικογένειες το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι τα θερμά μας συλλυπητήρια. Η πρώτη φονική φωτιά στην Ελλάδα μπήκε στην Ικαρία το 1993 μαζί με τα σημερινά θύματα, από εκείνο το μακρινό 1993 μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 187 ανθρώπους από φωτιές, ίσως να ναι και περισσότεροι, αν αναλογιστούμε ότι πολλοί από τους πυροσβέστες έχασαν την ζωή τους στην μάχη με τις φλόγες και ότι ενδεχομένως τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν και άλλοι θάνατοι.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να μην τις επιρρίπτουμε σε άλλους

Σχολιάστε Ελεύθερα