Δημ. Παπαδημούλης: Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας η καλή γειτονία βάσει του Διεθνούς δικαίου, με έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα όπως η Τουρκία

Στο ρ/σ ”Πρακτορείο 104,9 FΜ”: Κάθε μέρα, διεθνή δημοσιεύματα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία – Σε λίγα 24ωρα, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα αποτελεί μια σημαντική τομή και θετικό γεγονός

Κίνηση καλής θέλησης Ερντογάν προς την ΕΕ και την Ελλάδα η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FΜ» – και στη Σoφία Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευχάριστη εξέλιξη της απελευθέρωσης των δυο κρατούμενων στην Τουρκία Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για τη πορεία εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και τις τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα στη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

«Σε αυτή την πολύ θετική εξέλιξη που γέμισε ικανοποίηση και χαρά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, συνέβαλαν ο συνεχής αγώνας της Ελλάδας, η διεθνής κινητοποίηση, η κλιμάκωση των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων προς την ηγεσία Ερντογάν και το γεγονός ότι ο πιεσμένος Ερντογάν νιώθει αυτή τη στιγμή την ανάγκη να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα και δια της Ελλάδας και προς την Ευρώπη καθώς η εξάρτηση της Τουρκικής οικονομίας από την ΕΕ είναι 8 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι της αντίστοιχης εξάρτησής της από εκείνη των ΗΠΑ.

Συνετέλεσε όμως και κάτι ακόμη που νομίζω ότι δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε: Ότι το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν απολύτως δίκαιο. Η τουρκική δικαιοσύνη και η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσαν να θεμελιώσουν ούτε καν υποψία για κάποιο βαρύτερο αδίκημα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως το περίφημο περί κατασκοπείας. Είναι παγκοσμίως αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι δυο Έλληνες μπαίνουν λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος, φέροντας όπλο, στολή και το εθνόσημό μας, με σκοπό να κατασκοπεύσουν, δηλαδή να δουν πράγματα που μπορούν να δουν και από την ελληνική πλευρά με τα κυάλια.
Επιμένω όμως, ότι αυτό που συνετέλεσε είναι ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία και το ελληνικό στράτευμα, δεν υιοθέτησαν τις πιέσεις να αντιμετωπίσουμε το θέμα με κραυγές και αυτοαπομόνωση, αλλά με σχέδιο, με σοβαρότητα, με διεθνή κινητοποίηση και οικοδόμηση συμμαχιών. Με την υπομονή που χρειαζόταν, καταφέραμε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια. Υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο δική μου αλλά όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και υπήρξε και ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια υπήρξαν και πολλές πιέσεις επικοινωνίας προς την ηγεσία Ερντογάν, κλιμακούμενες και όχι δημόσιες οι περισσότερες απ’ αυτές.

Αυτές οι πιέσεις συντονίστηκαν με αντίστοιχες πιέσεις από την Κομισιόν, από το Συμβούλιο και από τη διπλωματία, με τους υπουργούς εξωτερικών πολλών κρατών μελών.

Ας κρατήσουμε όμως, αυτό που σας είπα πρωτύτερα. Ότι ο πιεσμένος Ερντογάν, επειδή η οικονομία του τα πηγαίνει άσχημα και επειδή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, έκρινε ότι έπρεπε αυτή τη στιγμή να γίνει μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαιώνει και το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας, να θέλει απέναντι σε έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα όπως η Τουρκία, να επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις, ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο. Η θετική αυτή εξέλιξη, δικαιώνει και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να επιμείνει στη μη σύνδεση της υπόθεσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με την εντελώς ανόμοια υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών».

Σταθερή Εθνική γραμμή στα Ελληνουρκικά

«Έχουμε μια ευκαιρία να αναζητήσουμε δρόμους εξομάλυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο κρατών, θεμελιωμένων πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, στη σταθερότητα των συνόρων, της Συνθήκης της Λωζάννης, στις επόμενες συναντήσεις που υπάρχουν και αφορούν είτε τις προσεχείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών είτε τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης και σε θέματα συνεργασίας, οικονομικής, πολιτιστικής ή άλλης.

Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και τη Γεωγραφία οι δυο λαοί, ο ελληνικός και ο τουρκικός, παρά τις μεγάλες μας διαφορές και την ιστορικά καλλιεργημένη δυσπιστία, να ζήσουμε δίπλα δίπλα. Και το συμφέρον και των δυο λαών είναι να αναζητήσουμε δρόμους ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας.

Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή είναι η σταθερή ελληνική πυξίδα: Ο Τσίπρας σε αυτά τα θέματα ακολουθεί τη γραμμή που είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Αλλά την ίδια στιγμή, χωρίς υπερβολές, κουμπαριές και ζεϊμπέκικα.

Με την ικανότητα να χτίζουμε γέφυρες όπου είναι δυνατόν αλλά και να κοντράρουμε προασπίζοντας τα εθνικά μας δίκαια, όταν επιβάλλεται. Σας υπενθυμίζω τις απαντήσεις που πήρε ο Πρόεδρος Ερντογάν από τον Έλληνα Πρωπυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας. Και σας υπογραμμίζω κάτι που είχε πει ο Τσίπρας και πέρασε στα ψιλά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου πριν λίγες εβδομάδες. Είχε πει τότε ότι “ήταν μια δύσκολη συνάντηση, αλλά βγαίνω κάπως αισιόδοξος, αν και δεν έχουμε ακόμη κάτι οριστικό στα χέρια μας για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών”. Ορισμένοι τότε το λοιδόρησαν – η εξέλιξη το δικαίωσε».

21 Αυγούστου – Η επόμενη μέρα

«Σε λίγα 24ωρα, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα αποτελεί μια σημαντική τομή και θετικό γεγονός. Όσοι προσπαθούν να μηδενίσουν αυτό το θετικό γεγονός κάνουν τεράστιο λάθος. Και προσπαθούν αν το μηδενίσουν αυτοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την ένταξη της στο καθεστώς των μνημονίων. Και εννοώ τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν με τα χίλια. Από κει και πέρα, κάθε μέρα που περνά, υπάρχουν δημοσιεύματα –σήμερα στο Bloomberg, που δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δεν περνάμε από την κόλαση στον παράδεισο – βήμα βήμα θα φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα: Στην απασχόληση, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις, τη σταδιακή βελτίωση των αμοιβών, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Θα χρειαστούν χρόνια για να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια. Και για να ξαναφτάσουμε στο βιοτικό επίπεδο που είχαμε.

Tο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι: Με σοβαρότητα, με σχέδιο και προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα –σε αυτό που λέμε “καθημερινότητα του πολίτη”, να οικοδομήσουμε σε στέρεο έδαφος τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Που σημαίνει: Με υγιή δημόσια οικονομικά, με έμφαση στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα. Και να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις παθογένειες –πελατειακό κράτος, διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία κ.λπ., που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Και κάθε μέρα που περνά, δείχνει ότι πέρα από κομματικές διαφορές, ο Έλληνας πολίτης επιθυμεί αυτή την εξέλιξη. Και γι’ αυτό νομίζω ότι η διαρκής προσπάθεια της ΝΔ είτε να μηδενίσει τα θετικά βήματα που κάνει η χώρα για αντιπολιτευτικούς λόγους είτε για να ρίξει την κυβέρνηση, θα οδηγείται σε αδιέξοδο.

Ίσως η εντεινόμενη νευρικότητα και αυτή η πολλές φορές άθλια αντιπολίτευση που κάνει η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος, να προκύπτει και από τη νευρική κρίση που προκαλεί στον Κυρ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του, το γεγονός ότι βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που την οδήγησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Ευρωεκλογές με λίστα;

«Πιστεύω ότι και οι Ευρωβουλευτές, όπως και οι βουλευτές, όπως και οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό και όχι να διορίζονται από τους πολιτκούς αρχηγούς και κάποια στενά κομματικά επιτελεία. Θα θεωρούσα δημοκρατική οπισθοδρόμηση το ενδεχόμενο επαναφοράς της λίστας και ότι θα ήταν τεράστια αντίφαση να έχουμε αλλού σταυρό κι αλλού λίστα, σαν να θεωρούμε τον πολίτη αλλού αρμόδιο να εκλέγει και αλλού όχι επαρκώς αρμόδιο. Επειδή είδα κι εγώ αυτό το -ένα- δημοσίευμα που κάνει λόγο για επαναφορά της λίστας, οφείλω να σας πω ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε από τον Πρωθυπουργό, ούτε από τον αρμόδιο Υπουργό ούτε από τον Γραμματέα του κόμματος – και αυτό που σας λέω, μπορείτε αν θέλετε και να το διασταυρώσετε».

Σχολιάστε Ελεύθερα