Έρευνα: Η μαστίχα Χίου έχει αντιική δράση έναντι του ιού της γρίπης

Τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η μαστίχα ως φάρμακο με θεραπευτική δράση ενάντια και στον ιό της γρίπης (ΙΑV) αλλά και σε άλλους σοβαρότερους ιούς αναδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, στο microbiologyresearch.org.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Δημοκρατίας της Κορέας και στην οποία συμμετείχαν ένα Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και 5 της Ν. Κορέας, αποδεικνύει, ότι η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του.

Σύμφωνα με την έρευνα η μαστίχα Χίου μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση σε ποντίκια μολυσμένα με IAV!

“Η μαστίχα αποτελεί πλέον όπλο στα χέρια των επιστημόνων. Η Χίος το έχει στα χέρια της, μήπως να σκεφτούμε όλοι σοβαρά να εντάξουμε τη χρήση της στην καθημερινότητά μας;”, αναρωτιέται στη σχετική ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ηλίας Σμυρνιούδης, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

ΕΡΤ

Το abstract της έρευνας

Chios mastic gum (CMG), a resin of the mastic tree (Pistacia lentiscus var. chia), has been used to treat multiple disorders caused by gastrointestinal malfunctions and bacterial infections for more than 2500 years. However, little is known about CMG’s antiviral activity. CMG is known to influence multiple cellular processes such as cell proliferation, differentiation and apoptosis. As virus replication is largely dependent on the host cellular metabolism, it is conceivable that CMG regulates virus infectivity. Therefore, in this study, we evaluated CMG’s potential as an antiviral drug to treat influenza A virus (IAV) infection. CMG treatment dramatically reduced the cytopathogenic effect and production of RNAs, proteins and infectious particles of IAV. Interestingly, CMG interfered with the early stage of the virus life cycle after viral attachment. Importantly, the administration of CMG greatly ameliorated morbidity and mortality in IAV-infected mice. The results suggest that CMG displays a potent anti-IAV activity by blocking the early stage of viral replication. Thus, mastic gum could be exploited as a novel therapeutic agent against IAV infection.

ή στα Ελληνικά

Η μαστίχα χίου (CMG), μια ρητίνη που προέρχεται από το δέντρο μαστίχας (Pistacia lentiscus var. Chia), έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλαπλών διαταραχών που προκαλούνται από γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και βακτηριακές λοιμώξεις για περισσότερα από 2500 χρόνια. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την αντιική δραστηριότητα του CMG. Το CMG είναι γνωστό ότι επηρεάζει πολλαπλές κυτταρικές διεργασίες όπως τον πολλαπλασιασμό κυττάρων, διαφοροποίηση και απόπτωση (θάνατο των κυττάρων). Καθώς η αντιγραφή του ιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κυτταρικό μεταβολισμό του ξενιστή, είναι πιθανό το CMG να ρυθμίζει τη μολυσματικότητα του ιού. Επομένως, σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήσαμε τις δυνατότητες του CMG ως αντιιικό φάρμακο για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης Α (IAV). Η θεραπεία με CMG μείωσε δραματικά το κυτταροπαθογόνο αποτέλεσμα και την παραγωγή RNA, πρωτεϊνών και μολυσματικών σωματιδίων του IAV. Είναι ενδιαφέρον ότι η CMG παρενέβη στο αρχικό στάδιο του κύκλου ζωής του ιού μετά την προσκόλληση του ιού. Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση CMG βελτίωσε σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε ποντικούς μολυσμένους με IAV. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το CMG εμφανίζει μια ισχυρή αντι-ΙΑν δραστικότητα παρεμποδίζοντας το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού. Έτσι, η μαστίχα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως νέος θεραπευτικός παράγοντας κατά της λοίμωξης IAV.

Σχόλια

Έχουν γίνει παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν για τη Μαστίχα και τις ευεγερτικές τις ιδιότητες από διάφορες ερευνητικές ομάδες. Η συγκεκριμένη όμως έχει την καινοτομία οτι αποδεικνύει επι της ουσίας την θεραπευτική ικανότητα της σε περίπτωση γρίπης, κάτι που ναι μεν θέλει περισσότερη έρευνα αλλά είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη θεραπειών βασισμένες στην Μαστίχα.

Σχολιάστε Ελεύθερα