Δημ. Παπαδημούλης: Πρέπει όλοι οι δημοκράτες να αντισταθούμε στον ανερχόμενο ρατσισμό

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7: Πρέπει όλοι οι δημοκράτες να αντισταθούμε στον ανερχόμενο ρατσισμό και να οικοδομήσουμε, γύρω από στόχους υπεράσπισης βασικών αξιών δημοκρατίας, την ευρύτερη δυνατή συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν κι αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα κριθούν στο θέμα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Β. Σκουρή – Α. Σπανού) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Ο κ. Βέμπερ δεν θα ήταν ο καλύτερος διάδοχος για τον κ. Γιούνκερ

Ο κ. Βέμπερ δεν θα ήταν, κατά την άποψή μου, ο καλύτερος διάδοχος για τον κ. Γιούνκερ. Παρότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, η σχέση τους είναι ανάλογη με αυτή του φάντη με το ρετσινόλαδο.

Ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε, αν και υποψήφιος του ΕΛΚ, να εκφράσει ένα πνεύμα σύνθεσης με εμμονή στην προσπάθεια προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όντας πολύ πιο ανοικτός σε όσα έλεγαν η Αριστερά, οι Πράσινοι κι οι Σοσιαλδημοκράτες στο προσφυγικό ή σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη, ο κ. Βέμπερ είναι πολύ «δεξιός» Γερμανός, δεξιότερος της Μέρκελ.

Νομίζω ότι είναι νωρίς, λοιπόν, να μιλήσουμε για οριστικές υποψηφιότητες και προτείνω να μην θεωρείτε δεδομένο ότι ο κ. Βέμπερ θα είναι ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ, καθώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Πρέπει όλοι οι δημοκράτες να αντισταθούμε στον ανερχόμενο ρατσισμό και να οικοδομήσουμε, γύρω από στόχους υπεράσπισης βασικών αξιών δημοκρατίας, την ευρύτερη δυνατή συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τη δεξιά στροφή της Ευρώπης τη ζούμε ήδη με την ανησυχητικά επικίνδυνη άνοδο της άκρας δεξιάς, καθώς και με τη διάβρωση του ΕΛΚ από ακροδεξιές ιδέες, καθώς ο κ. Ορμπάν και ο κ. Κουρτς ανήκουν μεν στο ΕΛΚ, αλλά είναι πιο κοντά στον Σαλβίνι, τη Λεπέν και τον Φάρατζ, παρά στη Μέρκελ και τον Γιούνκερ.

Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει αφενός, όλοι οι δημοκράτες -από τους μετριοπαθείς του ΕΛΚ μέχρι και την Αριστερά- να αντισταθούμε στον ανερχόμενο ρατσισμό. Αυτή η συναυλία των 50.000 ανθρώπων στο Κέμνιτς, με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλο το πολιτικό φάσμα πλην της άκρας δεξιάς, νομίζω ότι είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι.

Αφετέρου, πρέπει να οικοδομήσουμε, γύρω από στόχους υπεράσπισης βασικών αξιών δημοκρατίας, την ευρύτερη δυνατή συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση σε εθνικιστικούς και ρατσιστικούς δρόμους.
Μια συμμαχία, που σχηματικά την περιγράφω, από τον Μακρόν ως τον Τσίπρα.

Ο στόχος είναι η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου

Οι συμμαχίες είναι αναγκαίες και πρέπει να έχουν εύρος ανάλογο με τους στόχους. Όταν μιλάμε για θέματα κοινωνικής πολιτικής εμβάθυνσης, αντικατάστασης της λιτότητας με μια δίκαιη ανάπτυξη, οι συμμαχίες θα έχουν προοδευτικό πρόσημο. Όταν μιλάμε για καταπολέμηση του ρατσισμού και της υπονόμευσης της δημοκρατίας από την άκρα Δεξιά ή για ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό, τότε οι συμμαχίες θα πρέπει να είναι ακόμη ευρύτερες και να συμπεριλαμβάνουν ακόμα και κεντροδεξιές δυνάμεις.

Υπάρχουν τέτοιες διεργασίες, οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν, γιατί διαφορετικά η Ευρώπη και οι κοινωνίες των κρατών-μελών της κινδυνεύουν από μία μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Ο στόχος είναι η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου, που ανάλογα με τον στόχο να έχει το αντίστοιχο εύρος. Γιατί αλλιώς θα έχουμε μια ανησυχητική σύζευξη των ακροδεξιών, τύπου Λεπέν-Σαλβίνι, με τους ακροδεξιούς εντός ΕΛΚ, που επιδιώκουν με αυτές τις γέφυρες να ηγεμονεύσουν. Θυμίζω τη συνάντηση Ορμπάν- Σαλβίνι πριν μια εβδομάδα στον ιταλικό βορρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στους κόλπους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας της Αριστεράς

Εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο -και λόγω του μεγέθους του- και στους κόλπους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Έχουμε καταφέρει οι διασπαστικές και προκλητικές απόψεις του Μελανσόν να είναι πλήρως απομονωμένες -κυριολεκτικά περιθωριοποιημένες- εντός της πολιτικής μας οικογένειας. Έχουμε, επίσης, οικοδομήσει ισχυρά ερείσματα τόσο στον χώρο των Ευρωσοσιαλιστών, όσο και των Πρασίνων.

Αυτό οφείλεται απλά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να εκφράζει -και νομίζω αυτό είναι στρατηγική κατάκτηση που θα διαρκέσει- τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν κι αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα κριθούν στο θέμα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν κι αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές, αλλά και στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αντίθετα πιστεύω ότι όσο, με αυτή την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακρότητα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετατρέπει τον εαυτό της σε ουραγό της ΝΔ απομονώνεται πλήρως από την επικρατούσα αντίληψη στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δουλεύει για τον Κυρ. Μητσοτάκη και για ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στις προσεχείς εκλογές.

Θεωρώ ότι οι εκλογές θα κριθούν στο θέμα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη. Το επόμενο διάστημα χρειαζόμαστε σοβαρότερο πολιτικό διάλογο με πιο ήπιο πολιτικό κλίμα, στραμμένο στο μέλλον, με επίκεντρο την οικονομία και όσα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, ώστε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και να αποφύγουμε έτσι οριστικά τον κίνδυνο για νέα χρεοκοπία και νέα μνημόνια.

Σχολιάστε Ελεύθερα