Δήλωση του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Πρέσβη,
Είναι για μένα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας εδώ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να εγκαινιάσουμε το περίπτερο της για φέτος τιμώμενης από την Έκθεση χώρας που είναι οι ΗΠΑ.

Όπως πολύ σωστά είπατε, στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής, που σηματοδοτεί και την επάνοδο της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα, στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Τους δύο λαούς μας ενώνουν πολλά. Πάνω από όλα μάς ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, πολύ δυνατούς δεσμούς στο διάβα της ιστορίας, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, όμως και μια διαρκή και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία.

Επισκέπτεστε, λοιπόν, κ. Υπουργέ, τη χώρα μας σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο. Να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά.

Και πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς από τις ΗΠΑ, με αφορμή την τιμητική παρουσία της χώρας στην 83η ΔΕΘ. Οι ΗΠΑ, μία πρωτοπόρος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας παραγωγής, εκεί όπου ανθούν οι ιδέες της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε να είναι και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουμε στις νέες ιδέες, στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνο μία χώρα, η οποία βγαίνει από την κρίση έχοντας μπροστά της πολλές νέες προοπτικές. Αλλά, είναι και μία χώρα, η οποία μπορεί να παίξει και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μία εύθραυστη, γενικότερα θα έλεγα, ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως πυλώνας σταθερότητας, ως πυλώνας ασφάλειας και ως μία χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή. Και η στήριξη σε αυτήν την προσπάθειά μας από την παρουσία τη δική σας, σήμερα, εδώ, και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά μια πολύ, μα πολύ σημαντική συμβολή.

Και θέλω κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να πω ότι η 83η ΔΕΘ, και με την παρουσία της τιμώμενης χώρας και σε υψηλό επίπεδο σήμερα, σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να παίξει καθοριστικό ρόλο, να είναι η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης και η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, και ανυπομονώντας να ξεναγηθώ στο περίπτερο, το αμερικανικό περίπτερο, που από ό,τι βλέπω είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο φέτος, όπως είναι αναβαθμισμένη και η 83η Διεθνής Έκθεση, θέλω να καλωσορίσω θερμά στη Θεσσαλονίκη και στην 83η ΔΕΘ τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, τον κ. Ρος, και το σύνολο των συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ και να επαναλάβω τη βεβαιότητά μου ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την καλύτερη βάση, θα έλεγα, το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας.

Σχολιάστε Ελεύθερα