Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Στο 24% η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αν και διανύουμε την τελευταία χρονιά του πακέτου 2014 – 2020.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, η απορρόφηση κονδυλίων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο” είναι 24%, ποσοστό που δείχνει ότι έχει εκτελεστεί και πληρωθεί μόνο το ¼ των έργων μέχρι σήμερα.

Πιο αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα γίνεται σύγκριση των στοιχείων από την ημέρα αλλαγής της Περιφερειακής Αρχής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020: Στο κρίσιμο μέγεθος της απορροφητικότητας σημειώθηκε πρόοδος κατά 6% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.

Από την 1/1/2020 εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ και βρίσκονται υπό αξιολόγηση έργα προϋπολογισμού 68,8 εκατ. ευρώ. Νέα έργα Τα υπό αξιολόγηση έργα είναι τα εξής: – Οδικός άξονας Καλλονής – Πέτρας (α’ φάση Λέσβος) Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, με αφετηρία μέτρησης τον ισόπεδο οδικό κόμβο σύνδεσης της 36ης Εθνικής οδού Μυτιλήνης – Καλλονής με την 11η Επαρχιακή οδό προς Αγία Παρασκευή – Νάπη και πέρας τον ισόπεδο οδικό κόμβο σύνδεσης της 8ης Επαρχιακής οδού Στύψης – Πέτρας – Μήθυμνας με την 17η Επαρχιακή οδό παράκαμψης του οικισμού Πέτρας.

Στα πλαίσια της υπόψη εργολαβίας δεν περιλαμβάνεται η σήραγγα Στύψης, που σύμφωνα με την τεχνική μελέτη προβλέπεται ότι θα εκτελεστεί σε επόμενη φάση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 23.701.250 ευρώ – Ισόπεδος οδικός κόμβος (Κ2) Βόρειας Παράκαμψης Μυτιλήνης (Λέσβος) Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του ισόπεδου οδικού κόμβου (Κ2) σύνδεσης της Βόρειας Παράκαμψης με την οδό Μυτιλήνης – Θερμής, στην περιοχή του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της Βόρειας Παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης, με την ανάσχεση της διαμπερούς κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.633.500 ευρώ. Επίσης, υπό αξιολόγηση βρίσκονται τα παρακάτω έργα της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας: – Δρόμος παράκαμψης οικισμού Χαλκειούς (Χίος) – Μετατόπιση παραλιακής οδού Χίου – Καρφά (Χίος) – Εθνική οδός Σάμος – Καρλόβασι (Σάμος) – Περιφερειακή οδός οικισμού Ευδήλου Ικαρίας (Ικαρία).

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώνει επί της πορείας του Περιφερειακού Προγράμματος “ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014 – 2020” (ΕΣΠΑ):

HM/NIA  28.2.2020   31.8.2019
ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ 94% 86%
ΣΥΜΒΑΣIΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 50% 43%
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ 24% 18%

Παρατηρήσεις:

  1. Στο κρίσιμο μέγεθος ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ (εκτελεσθέν έργο) σημειώθηκε πρόοδος κατά 6% από την 31.8.2019.
  2. Από την 1.1.2020 εντέχθηκαν έργα προϋπολογισμού 16,5 εκ. €
  3. Βρίσκονται υπό αξιολόγηση έργα προϋπολογισμού 68,8εκ. € *

*Τα έργα υπό αξιολόγηση είναι τα επόμενα:

  • ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΕΙΟΥΣ (ΧΙΟΣ)
  • ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΧΙΟΥ-ΚΑΡΦΑ (ΧΙΟΣ)
  • Ε.Ο. ΟΔΟΣ ΣΑΜΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (ΣΑΜΟΣ)
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ (ΙΚΑΡΙΑ)
  • ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ (Α΄ ΦΑΣH) (ΛΕΣΒΟΣ)
  • ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ (Κ2) ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ)

Limnosfm

Σχολιάστε Ελεύθερα