Αλέξης Τσίπρας: Αγορά πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Την έντονη ανησυχία του για τους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ούτε του χρόνου δεν θα έχει εξασφαλιστεί η ανοσία στην κοινότητα για να προστατευτούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν επαρκούν οι εξασφαλισμένες από την Ε.Ε. δόσεις.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

  • Να αναλάβει πρωτοβουλία η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα -μέλος να τις διαχειριστεί ώστε με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας της να παράγει τις απαραίτητες δόσεις.
  • Αν αυτό δεν ευοδωθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζοντας την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και σχεδιασμό, που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, πρότεινε έστω και τώρα να υπάρξει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με όσα συμβούν στην εξέλιξη της πανδημίας». 

«Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο»

«Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο και, δυστυχώς, όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όχι μόνο δεν χωράει εφησυχασμός, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του.

«Ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των πάνω από πέντε χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, κυρίως όμως ο τραγικός απολογισμός από τον Νοέμβρη και μετά που κατατάσσει τη χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού στις χειρότερες της Ευρώπης και του κόσμου, αναδεικνύει ότι πρέπει έστω την ύστατη στιγμή να υπάρξει σχεδιασμός» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε για άλλη μια φορά «την ανάγκη να ενισχυθεί έστω και τώρα το ΕΣΥ». Ζήτησε να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα «ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε στις εστίες διάδοσης του ιού» αλλά και την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

«Ευθύνη μας να καταθέτουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας»

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανεπάρκεια ικανού σχεδίου αντιμετώπισης της έκρηξης του κορωνοϊού.

Όπως είπε, τον ανησυχεί  ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήταν πιο οξύ. «Όταν τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη όλων μας είναι να καταθέτουμε και προτάσεις». Προτάσεις και σκέψεις επείγουσες στην εφαρμογή τους για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας όπως λένε οι επιστήμονες, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επεσήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία των θεσμών καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για λογοδοσία της εξουσίας, παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμώνται με πρόσχημα την κατάσταση υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για όλους τους Έλληνες και έκανε λόγο για το μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας παρά τις διαφορές πολιτικές θέσεις, αφού προέχει η προστασία των πολιτών. Παράλληλα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για άλλα θέματα όπως αυτό της Παιδείας.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα