Ηνωμένα Έθνη: Ο Τραμπ πρέπει να αποκηρύξει «την πολύ επικίνδυνη γλώσσα» που χρησιμοποιεί

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποκηρύξει «την πολύ επικίνδυνη γλώσσα», που ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την εισβολή στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

«Ανησυχούμε βαθιά για την υποκίνηση της βίας και του μίσους από πολιτικούς ηγέτες και καλούμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλους πολιτικούς ηγέτες να αποκηρύξουν, να αποκηρύξουν ανοιχτά, ψευδή και επικίνδυνα αφηγήματα που διαδίδονται…» ανέφερε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ραβίνα Σαμντασάνι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσωπική ευθύνη του Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

«Αυτού του είδους η λεκτική υποκίνηση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων με τηλεδιάσκεψη.

Τα σχόλιά της ακολουθούν την έκκληση που διατύπωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ζήτησε να διεξαχθεί μια εμπεριστατωμένη έρευνα των γεγονότων στην Ουάσινγκτον που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η Σαμντασάνι εξέφρασε επίσης ανησυχία για την επίδειξη συμβόλων «λευκής υπεροχής» έξω από το Καπιτώλιο, όπως η σημαία της Συνομοσπονδίας, αντισημιτικά σύμβολα και μια θηλειά αγχόνης.

«Καταδικάζουμε αυτή την επίδειξη καταφανώς ρατσιστικών συμβόλων» τόνισε.

Ζούγκλα


Εντωμεταξύ βίντεο δείχνει τον Τραμπ πριν την εισβολή να βρίσκεται σε εορταστική διάθεση. Το βίντεο τραβήχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και δείχνει τον πατέρα του, την αδερφή του Ιβάνκα, τον αδελφό του Έρικ, τη φίλη του Κίμπερλι Γκιλφόιλ, τον προσωπάρχη Μαρκ Μέντοους και αρκετούς άλλους να παρακολουθούν το συγκεντρωμένο πλήθος από οθόνες. Το βίντεο αυτό αποδεικνύει πως η εισβολη στο καπιτώλιο δεν ήρθε ως κεραυνός ενα αιθρία αλλά ήταν σχεδιασμένο από το επιτελείο του Τραμπ.

Σχολιάστε Ελεύθερα