Η καταδίκη του Ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι τη εισβολής στο Καπιτώλιο

Τη βίαια εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ χθες στο Καπιτώλιο με σκοπό να εμποδιστεί η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν, που έφερε διασυρμό των ΗΠΑ παγκοσμίως και πυρά από διεθνείς ηγέτες, καταδικάζουν αρχηγοί των κομμάτων και στην Ελλάδα.

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».

Για «αισχρές εικόνες ακροδεξιάς βίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η «εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει να γίνει σεβαστή και θα γίνει σεβαστή» και εκτιμώντας πως «οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν».

Σε δική της ανάρτηση στο Twitter η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «χρέος όλων είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα». «Δυνάμεις του λαϊκισμού & του διχασμού, επιχειρούν να εκβιάσουν την Δημοκρατία & να ανατρέψουν την λαϊκή θέληση, στην Ουάσινγκτον» επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για να προσθέσει πως «η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο».

Σχεδιασμένη εισβολή ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας πως δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την ιδιοτροπία του Τραμπ, ο οποίος «είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου τεράστιων ανταγωνισμών, ανακατατάξεων στο συσχετισμό δύναμης, κρίσεων κι αδιεξόδων, τις συνέπειες των οποίων τις πληρώνουν οι λαοί και που πλέον γίνονται πιο εμφανή ακόμη και στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα του πλανήτη».

«Όσοι πέφτουν απ’ τα σύννεφα μπροστά στη χρεοκοπία της “αμερικανικής δημοκρατίας”, ίσως ξεχνούν ότι ήταν αυτή που έχει προκαλέσει δεκάδες πολέμους, καταστροφές χωρών, πραξικοπήματα, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων και αιματοχυσίες λαών, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων, όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, ο ρατσισμός, τα χρόνια προβλήματα του ίδιου του αμερικάνικου λαού» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Γι’ αυτό και η “επιστροφή στην ομαλότητα” δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα και τις μεγάλες αντιθέσεις. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο ίδιος ο αμερικάνικος λαός, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να εμποδίσουν αυτή η κρίση στις ΗΠΑ να γίνει αφετηρία ή αφορμή για ένα νέο γύρο όξυνσης της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» κατέληξε.

«Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει αυτό το σόου νεοφασιστικής πυγμής» αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα πρωτοφανή γεγονότα της Ουάσιγκτον. Προσθέτει ότι το DiEM25-ΜέΡΑ25 «μάχεται τόσο εναντίον του Τραμπισμού και της Εθνικιστικής Διεθνούς με την οποία αυτός συνυφαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και εναντίον των αιτιών του Τραμπισμού».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, τα αίτια του Τραμπισμού «είναι οι υφεσιακές δυνάμεις που γεννά η πολιτική του σοσιαλισμού για την ολιγαρχία και της λιτότητας για τους πολλούς». Σημειώνει επίσης ότι δυστυχώς, η νέο-εκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και το ολιγαρχικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνονται αποφασισμένοι να αποφύγουν το μόνο αντίδοτο στον Τραμπισμό: την υιοθέτηση της αυθεντικής Πράσινης Νέας Συμφωνίας και της διεθνούς πολιτικής αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα εν μέσω πανδημίας.

Τα θλιβερά γεγονότα στις ΗΠΑ πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην Ελλάδα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική λύση. Η Αμερικανική εσωστρέφεια μπορεί να οδηγήσει σε τουρκική ασυδοσία. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καλεί άπαντες να “κρατούν μικρό καλάθι” ως προς τις προθέσεις της νέας ηγεσίας Μπάιντεν και να θυμούνται πάντα την περίπτωση Κάρτερ που ενώ είχε γίνει δεκτός με τον ίδιο ενθουσιασμό, διέψευσε τις προσδοκίες των Ελλήνων. Να μην λησμονούμε ότι “όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια”.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο τραμπισμός δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ

«Oι εικόνες της ακροδεξιάς βίας στις ΗΠΑ είναι ευτελιστικές για τη δημοκρατία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Alpha 98,9”, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιους διαμαρτυρόμενους πολίτες, αλλά με ένοπλους ακροδεξιούς που έχουν μίσος για τη δημοκρατία».

Η κατάσταση αυτή, σημείωσε, «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του τραμπισμού, αυτή είναι η altright,η άκρα δεξιά, ένα μείγμα ψεύδους, εθνολαϊκισμού και εξυπηρέτησης, ταυτόχρονα, του μεγάλου κεφαλαίου».Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «έχουμε δει τέτοιες ακροδεξιές πρακτικές και στη χώρα μας, δεν είναι φαινόμενο μόνο στις ΗΠΑ», μάλιστα «όχι περιθωριοποιημένοι πολιτικοί, αλλά κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης,έχουν εκφράσειτέτοιες αντιλήψεις,για παράδειγμα την ανάγκη να μην υπάρξειποτέ ξανά η αριστερά στη χώραήνα υποστηρίζουμε τις πολιτικές του Τραμπ». Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «τα αντανακλαστικά μας πρέπεινα είναιενεργοποιημένα, η υπεράσπιση της δημοκρατίαςείναι καθήκον όλωντων δημοκρατικών πολιτών, σε όλη την υφήλιο».

Για την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας σημείωσε ότι «θα επιταχύνει τις σκληρές αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η ΝΔ στην αγορά εργασίαςεδώ και πολύ καιρό», ενώ «υποστηρίζει ανοιχτά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».Θα προχωρήσει, επισήμανε, «σε ένα μοντέλο το οποίομειώνει το εισόδημα των πολιτών και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες. Η πολιτική αυτή είναι ήδη προδιαγεγραμμένη».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις υπογράμμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «επήλθε μία σοβαρή μείωση της τάξης του 70% -από 400.000 που παραλάβαμε σε περίπου 120.00-, αλλά ο κ. Βρούτσης, που είπε με θρασύ ύφος διάφοραψέματακαιέταζε ότι θα τις εκκαθαρίσει όλες μέσα σε ελάχιστους μήνες, τις τριπλασίασε και σήμεραέχουμε πάλι πάνω από 360.000 εκκρεμείς συντάξεις».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε ότι «εκπέμπουν SOS» γιατί «εδώ και μήνες ζουν σε μια μέγγενη» όπου «πιέζονταιαπό τη σώρευση χρεών και από την έλλειψη ρευστότητας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «έχει προτείνεικαι επιμένει,ναμετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «να υπάρξειένα γενναίο σχήμα ρύθμισης των οφειλών, με κούρεμα οφειλής, αυτό είναι προϋπόθεση επιβίωσης».

Σχολιάστε Ελεύθερα