ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τον κορωνοϊό στα κέντρα μεταναστών στα νησιά

Να λάβει μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων διάδοση του κορωνοϊού στα κέντρα κράτησης μεταναστών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κέντρο στη Μόρια

Με κοινή ανακοίνωση οι Νομαρχιακές Επιτροπές των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλoύν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων διάδοσης του κορωνοϊού, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στα νησιά.

«Η μάχη κατά του κορονωϊού βρίσκει εντελώς ανέτοιμα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών λόγω του πενταπλασιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά και της μη πρόνοιας για ανανέωση συμβάσεων πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνει ακόμα ότι «η κυβέρνηση, αντί να εκβιάζει δια στόματος Μηταράκη τους νησιώτες για να δεχθούν τη δημιουργία των κλειστών δομών, οφείλει σήμερα, που δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα ΚΥΤ, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προτού να είναι πολύ αργά».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

– Η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τα ΚΥΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορωνοϊό.

– Να διασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους εργαζόμενους που ακόμη παραμένουν εν υπηρεσία στα ΚΥΤ, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα (παροχή εξοπλισμού, απολυμάνσεις κλπ).

– Να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, όπως ζητάμε εδώ και μήνες και όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη παρέμβασή της, αλλά και πλήθος διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου εκτός των άλλων να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να μειωθεί και ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα ΚΥΤ.

– Εκτός όμως από την απαράδεκτη κατάσταση στα ΚΥΤ η κυβέρνηση οφείλει να πάρει γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, α)Άμεση πρόσληψη σε νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, β) Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες, γ) Ενίσχυση με επαγγελματίες υγείας των ΜΕΘ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας είναι η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές και στρατηγικές. Η θωράκιση των ΚΥΤ και των δημόσιων δομών υγείας καθώς και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο, για να προλάβουμε τα χειρότερα. Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα, προστατεύοντας έτσι τους κατοίκους των νησιών, αλλά και τους πρόσφυγες που διαμένουν στα ΚΥΤ».

I-efimeridaCategories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΙΟΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: