18 χρόνια από το ναυάγιο του Σαμίνα

Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται

Σύνθημα σε τοίχους μετά την Κυπριακή τραγωδία του 1974

Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που πολλοί συμπατριώτες μας χάθηκαν για πάντα σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ήταν 26 Σεπτέμβρη του 2000, το βράδυ εκείνης της ημέρας αναχωρεί από τον Πειραιά τον Εξπρές Σαμίνα με 533 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα με προορισμούς την Πάρο, την  Νάξο, την  Ικαρία, την Σάμο, την Πάτμο και τους Λειψούς. Αυτό θα ήταν το τελευταίο και μοιραίο ταξίδι του, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Λίγο μετά της 10.00 το βράδυ το πλοίο προσπαθεί να προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς στην Πάρο, με ανέμους 8 μποφόρ.

Δύο μίλια όμως πριν φτάσει στην Πάρο, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας. Το νερό κατακλύζει το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο παίρνει γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά βυθίζεται. Μαζί του παίρνει 81 ανθρώπους μεταξύ αυτών πολλών συντοπιτών μας.

Ποιος πραγματικά μπορεί να ξεχάσει?

Τι συνέβη μετά την πρόσκρουση

Μεγάλος πανικός κυρίεψε τους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) ούτε η σειρήνα έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου με αποτέλεσμα πολλοί να πηδήξουν στα τυφλά στη θάλασσα.

Το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Οι ψαράδες ήταν οι ήρωες της βραδιάς, αφού με υπεράνθρωπες προσπάθειες έσωσαν πολλούς από τους ναυαγούς, όμως δεν μπόρεσαν να τους σώσουν όλους.

18 χρόνια μετά θυμόμαστε όταν έντρομοι μαθαίναμε από την τηλεόραση τα γεγονότα που εξελίσσοταν από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο. Στην αρχή δεν έχουν ανακοινώσει νεκρούς ενώ στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, αφού πίστεψαν πως μπορούν όλοι να σωθούν, επειδή ήταν σε κοντινή απόσταση από το νησί. Οι επιβαίνοντες όμως στο πλοίο επικοινωνώντας μέσω κινητών τηλεφώνων με τηλεοπτικούς σταθμούς δίναν μια διαφορετική εικόνα.

Όταν φτάσαν τα παραπλέοντα σκάφη  στον τόπο του ναυαγίου αντικρίζουν τον πανικό και τον θάνατο. Έναν θάνατο που έμελλε να βρει και τον Λιμενάρχη της Πάρου από το άγχος και την πίεση  κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών. Μέρος των διασωθέντων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Λίγο καιρό αργότερα ο πρόεδρος της εταιρείας που ανήκε το Σαμίνα βρίσκεται νεκρός, ήταν ο Παντελής Σφηνιάς, που έδωσε τέλος τη ζωή του τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το 2005 αποδόθηκαν οι ποινές στον Πλοίαρχο, στον υποπλοίαρχο, στον Ύπαρχο, στον πρώτο μηχανικό και στον υπασπιστή του πλοίου, ενώ από την εταιρεία καταδικάστηκε ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος.

81 θύματα μας θυμίζουν το καθήκον μας για ασφαλέστερα και πιο σύγχρονα πλοία στο Αιγαίο. Βέβαια από τότε έχουν γίνει αρκετά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα. Εμείς οι Ικαριώτες που χάσαμε τους φίλους μας, στους συμπατριώτες μας, τα αδέρφια μας δεν ξεχνάμε και κανένας νησιώτης δεν πρέπει να ξεχνάει.

Σχολιάστε Ελεύθερα