Δεν καταθέτουν για άσυλο, τους πάνε σε κλειστά κέντρα

Με κατεύθυνση το εσωτερικό της Ελλάδας αναχώρησε στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου το αρματαγωγό «Ρόδος» το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 4 Μαρτίου φιλοξενώντας 450 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα στη 1 και 2 Μαρτίου και έμειναν επί πολλές ημέρες εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του πλοίου.

Αναχώρησε σήμερα, Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι από το λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» με 450 επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους, σύμφωνα με το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Σέρρες και στη Μαλακάσα.

Οι 450 άνθρωποι φιλοξενούνταν από τις 4 Μαρτίου στο αρματαγωγό όταν και είχε δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να μείνουν σε αυτό όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά της 1η Μαρτίου και οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, μετά την απάνθρωπη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν επί μέρες εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του αρματαγωγού. Μεταξύ τους ήταν και μέλη ευάλωτων ομάδων, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, οικογένειες με παιδιά. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι να αφήνονται χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς επαρκείς χώρους υγιεινής, χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στις διαδικασίες Ασύλου, χωρίς προοπτική σε ένα νομικό και διαχειριστικό «κενό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, άλλη μια βάρκα με 25 άτομα έφτασε χθες Παρασκευή στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή του χωριού Κλειού. ‘Αλλη μια βάρκα, η πρώτη μετά από μια περίοδο μηδενικών ροών έφτασε στη Λέσβο προχθές στην περιοχή του Μολύβου.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω διαμένουν στον τόπο αποβίβασής τους. Οι αφιχθέντες χθες στα όρια του χωριού Κλειού, οι αφιχθέντες προχθές στο λιμάνι του Μολύβου ενώ άλλοι 42 που έφτασαν στο νησί στις 4 Μαρτίου διαμένουν έκτοτε σε παρεκκλήσι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου της Σκάλας Συκαμνιάς. Στο σύνολο τους αναμένεται να μεταφερθούν για καταγραφή και ταυτοποίηση και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε κλειστή δομή στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Διαδήλωση κατά των ακροδεξιών προκλήσεων στη Μυτιλήνη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Νησί», το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Μαρτίου στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατά του Φασισμού από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λέσβου ενάντια στα Κέντρα Κράτησης.

Οι διοργανωτές είχαν απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής επισημάνοντας μεταξύ άλλων ότι «την εικόνα ντόπιων κατοίκων που απωθούσαν βάρκα με παιδιά ακολούθησαν μπλόκα μίσους και τάγματα εφόδου, που με την ανοχή και στήριξη αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών αρχών γενίκευσαν την επίθεση εναντίον προσφύγων και μεταναστριών, αλληλέγγυων και εργαζόμενων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ ανοίγουν ξεκάθαρα την πόρτα στη νεοναζιστική απειλή.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, κόμματα της Αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πλήθος κατοίκων του νησιού.

Μετά το τέλος των ομιλιών από εκπροσώπους κομμάτων και συλλογικοτήτων αλληλεγγύης ξεκίνησε πορεία η οποία πέρασε μέσα από την οδό Ερμού.

Left.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα