Διακοπή λειτουργίας της τοπικής αρχειακής συλλογής Ικαρίας

Ο δήμαρχος με υπόμνημα προς το υπουργείο παιδείας εκδήλωσε την δυσαρέσκειά του για την διακοπή λειτουργίας της τοπικής αρχειακής συλλογής της Ικαρίας.

Το υπόμνημα έχει ως εξής

Ο Δήμος Ικαρίας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του για τη διακοπή λειτουργίας της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας, για μια ακόμα φορά από  την 1η Σεπτεμβρίου 2018, λόγω μη στελέχωσης της υπηρεσίας με υπάλληλο.

Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας  ιδρύθηκε το 2002, λειτουργεί από το 2007 και υπάγεται  στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Σάμου.

Ο τότε Δήμος Αγ. Κηρύκου αντιλαμβανόμενος τη σημασία που έχει για τον τόπο η διάσωση, διαφύλαξη, συντήρηση, αρχειοθέτηση και αξιοποίηση τελικά των δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων που στοιχειοθετούν και διασώζουν την ιστορία του τόπου, παραχώρησε κτίριο για τη στέγαση της Συλλογής και ανέλαβε όλη τη δαπάνη για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό με σύγχρονες αρχειοθήκες, γραφεία, υπολογιστές κλπ της υπηρεσίας αυτής.

Το έργο που έχει επιτελεσθεί στα λίγα χρόνια της λειτουργίας της είναι σημαντικό και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα, αφού μελετητές, επιστήμονες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, μαθητές, αλλά και ντόπιοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του νησιού το επισκέπτονται αντλώντας πληροφορίες ή παρακολουθώντας σεμινάρια που συχνά οργανώνει.

Η αξία του για μας είναι ανεκτίμητη και έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας μας σαν κιβωτός της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτούς τους λόγους ο ενιαίος πλέον Δήμος Ικαρίας συνεχίζει να το στηρίζει οικονομικά, βελτιώνοντας συνεχώς τις κτιριακές υποδομές (πρόσφατα χρηματοδότησε την επισκευή της οροφής), επωμιζόμενος τα λειτουργικά έξοδα, εντάσσοντας στους ετήσιους προϋπολογισμούς σχετικές πιστώσεις.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να συμμεριστείτε την αγωνία μας, και να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα του κλεισίματος αυτής της τόσο σημαντικής για εμάς υπηρεσίας, είτε εγκρίνοντας την εκ νέου απόσπαση  της εκπαιδευτικού  που επί χρόνια εργάζεται στην Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας, είτε με την μετάταξη της, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κρίνετε εσείς  δυνατό να υλοποιηθεί.

Μετά    τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας

Στέλιος   Σταμούλος

Σχολιάστε Ελεύθερα