Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν έχει προβλήματα σταθερότητας

«Αυτή η περίοδος θα είναι η πιο παραγωγική για την ίδια την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, θα είναι απολύτως θετική για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας», επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει περικοπή στις συντάξεις, είπε ότι «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτό το ερώτημα δεν θα έχει αξία γιατί θα έχει απαντήσει η ίδια η πραγματικότητα. Οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα δούμε τον νόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Μια σειρά μέτρα τα οποία θα τα καταλάβει ο κόσμος στην ίδια του τη ζωή».

Ο γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει προβλήματα σταθερότητας», ενώ, αναφορικά με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στη διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε: «Θα το προσπεράσουμε και θα μας δοθεί η δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα και τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «όλα δείχνουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπάρχει κι εκείνη η πλειοψηφία, εντός της σημερινής Βουλής, ώστε να μην απειλείται η εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία φάση μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να κάνουμε πράξη εκείνες τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής πρώτα απ’ όλα. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έναν νόμο που πολλοί καταγγέλλουν, αλλά που κανείς δεν τόλμησε να τον αγγίξει. Τίθεται πλέον το θέμα της κατάργησής του. Τίθενται κι άλλα ζητήματα. Το θέμα μιας διαφορετικής συνταγματικής προσέγγισης σε αυτό που ονομάζουμε κοινά αγαθά, στο νερό, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις συλλογικές συμβάσεις. Έχουν ακουστεί προτάσεις στην κατεύθυνση της συμμετοχής του κόσμου στην ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας».

Ειδικά για το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, ο γραμματέας της ΚΕ ανέφερε: «Αυτός είναι ένας μεγάλος πόνος της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Η προσπάθεια να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε Ανώνυμες Εταιρίες. Αλλά, ξέρετε, στις Ανώνυμες Εταιρίες οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες, βάζουν χέρι και στο περιεχόμενο του τι πωλούν, δηλαδή των σπουδών. Δεν θέλουμε μια κοινωνία, όπου η ισορροπία πάνω στα ζητήματα της γνώσης και της ανώτατης εκπαίδευσης, θα καθορίζεται από ιδιωτικά συμφέροντα. Να είμαστε απόλυτα σαφείς».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια, ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χαμογελάω με αυτά που άκουσα να λέει ο κ. Μητσοτάκης, για πραξικόπημα και πως κάποιες δυνάμεις οι οποίες είναι υποστηρικτές της βίας στα πανεπιστήμια συνδέονται και καθοδηγούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι για γέλια και νομίζω ότι χάνει την σοβαρότητά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις».

Αναφορικά με το ζήτημα της προφυλάκισης του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «είναι θετικό ότι η δικαιοσύνη έχει αφεθεί ελεύθερη να κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπαντωνίου αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση, μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, η οποία σχετίζεται με ζητήματα διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη περίοδος, της πρωθυπουργίας Σημίτη, που αποτελεί ουσιαστικά το αποτύπωμα μιας αρνητικής πλευράς του παλαιότερου πολιτικού συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος το οποίο το ανέτρεψε και το απέρριψε ο ίδιος ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να το ξαναδεί πάλι μπροστά του».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και τον τρόπο που θα το χειριστεί η ελληνική πλευρά, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι «για την Ελλάδα είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτό θα το κάνει η χώρα όποτε το κρίνει εκείνη σκόπιμο, στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς να το συζητήσει με τρίτους».

Newsbeast

Σχολιάστε Ελεύθερα