Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα να τον προφυλακίσουν για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκε επίσης στον Κορυδαλλό.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι στις 23 Οκτωβρίου πριν τα μεσάνυχτα για την υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων εσόδων 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρονται να συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν. Οι δυο κατηγορούμενοι αν και αρνήθηκαν την διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.

Λίγες ώρες μετά ξεσπασε πολιτική αντιπαράθεση αφού ο κατηγορούμενος μίλησε για το δόγμα Πολάκη που φυλακίζει τους πολιτικούς χωρίς στοιχεία. Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της πήρε αποστάσεις υπενθυμίζοντας ότι η έρευνα για την υπόθεση του πρώην υπουργού ξεκίνησε το 2012 επί κυβερνήσεως Σαμαρά.Η αξιωματική αντιπολίτευση σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης και υποστηρίζει ότι για να βρίσκεται προφυλακισμένος ο πρώην υπουργός σίγουρα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία.

Το Ποτάμι σε δήλωση του επισημαίνει ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχήματος που συλλαμβάνεται για διαφθορά και κάνει λόγο για ευθύνες για τις οποίες πρέπει να δοθούν και πολιτικές απαντήσεις.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις των κομμάτων

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ποταμιού

Η προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση. Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού. Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

Το Ποτάμι, από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς «συμφερόντων Παπαντωνίου» σε ελβετικές τράπεζες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως – έστω και μόνοι – επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ.Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004. Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.

Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκείες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι το τρύπιο σύστημα των προμηθειών; Είναι οι νόμοι που διευκολύνουν την ασυλία των υπουργών; Είναι η ανοχή ενός συστήματος απέναντι στα δικά του παιδιά; Είναι ένα έγκλημα με πολλούς συνενόχους; Ότι και να’ ναι οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να έρθουν όλα στο φως

Με αιχμές προς την κυβέρνηση αντέδρασαν το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής στην απόφαση του εισαγγελέα για προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου για την υπόθεση ξεπλύματος ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας, ζήτησε να βγουν «όλα στο φως και διαφάνεια για όλους», τονίζοντας ότι «όλα τα δεδομένα είναι στην κρίση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε «τις ανησυχίες του», για τυχόν αμφιλεγόμενους χειρισμούς της υπόθεσης εξαιτίας των τοποθετήσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, περί φυλάκισης πολιτικών προσώπων προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτική αντίληψη» λέγοντας ότι «με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να ελέγξει και να αλώσει θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, αλλά ακόμα και τη δικαιοσύνη».

Ως παράδειγμα ανέφερε την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι «χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως πολιτικό παιχνίδι για την επιβίωσή της μέσω της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων».

Είπε επίσης ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. προσδοκά ότι οι εισαγγελείς να ασχοληθούν με αυτά τα νέα πολύ σοβαρά στοιχεία και θα τα διερευνήσουν, ενώ τα «Υπόγεια Μαξίμου» δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν τον Τύπο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Χαρά Κεφαλίδου, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι είναι «ξεκάθαρη η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. για άπλετο φως παντού», αλλά και ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της».

Ωστόσο, σχολίασε το «timing που γίνονται όλα αυτά» αφήνοντας αιχμές για «πολιτική δίωξη», αναφέροντας και τη δήλωση Παπαντωνίου για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης σε όλα τα θέματα».

«Το πότε ανοίγει θέματα η κυβέρνηση είναι κάτι άλλο», είπε η Χαρά Κεφαλίδου, λέγοντας ότι μοιάζει σαν να μην υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, και όλα εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό σόου αντεκδίκησης.

«Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση οδηγήθηκε με χειροπέδες ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις φυλακές και τώρα ένα αντίστοιχο κλίμα δημιουργείται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου να οδηγείται ο κ. Παπαντωνίου» είπε επίσης η Χαρά Κεφαλίδου.

Καθώς οι δηλώσεις της περί εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης προκάλεσαν αντιδράσεις, η Χαρά Κεφαλίδου αναγκάστηκε να επανέλθει με τηλεφωνική παρέμβαση στην ΕΡΤ, όπου υποστήριξε ότι το σχόλιό της για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης» ήταν γενικό και δεν είχε σχέση με το σχόλιο του κ. Παπαντωνίου.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης και η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη είχε μιλήσει για το «δόγμα Πολάκη» και καλούσε τη Δικαιοσύνη να μη λάβει υπόψη της «τα μηνύματα των υπουργών της κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε την εξής ανακοίνωση

Είναι αξιοθαύμαστη, αν και με καταφανείς στόχους,  η προσπάθεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να εκτρέψουν τη συζήτηση από την πραγματικότητα της υπόθεσης Παπαντωνίου, των μαύρων ταμείων και του χορού των εκατομμυρίων, από την πραγματικότητα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που οικοδόμησαν.

Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τον εκφυλισμό, την ηθική κατάντια και την καταρράκωση θεσμών και αξιών επιχειρούν με λάσπη στον ανεμιστήρα να πείσουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι.

Οι έρευνες και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης όμως δεν αποκρύβονται, δεν παραγνωρίζονται και πολύ περισσότερο δεν συμψηφίζονται με τη λάσπη τους.

Ο ελληνικός λαός έχει κρίση, έχει γνώση και διαμορφώνει άποψη πέρα και έξω από τους σχεδιασμούς και τις βλακώδεις επικοινωνιακές δήθεν καταιγίδες που ενορχηστρώνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Η μόνη ομερτά που υπήρχε αλλά σπάει μέρα με τη μέρα είναι αυτή του κου Μητσοτάκη και των εκσυγχρονιστών συνοδοιπόρων του.

Πιθανόν περιμένουν κάτι και φοβούνται. Εξ ου και ο πανικός.

Ενωση Κεντρώων: Η Δικαιοσύνη δεν δέχεται καθοδήγηση από κόμματα

«Η Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη και δεν δέχεται καθοδήγηση από κόμματα, όμως οι ατυχείς δηλώσεις επιτρέπουν να βγαίνουν συμπεράσματα για επιλεκτικές διώξεις».

Αυτό σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, αναφορικά με την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαπαντωνίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η χώρα δεν αντέχει τέτοιου είδους εμφύλιο, όπου η Δικαιοσύνη να καθίσταται εργαλείο εξυπηρέτησης προεκλογικών σχεδίων».

Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «είναι λάθος να κάνουν οι Υπουργοί δηλώσεις προαναγγέλλοντας φυλακίσεις αντιπάλων τους».

Σχολιάστε Ελεύθερα