Τέλος το Mega Channel μετά από 29 χρόνια λειτουργίας

Το Mega Channel κλείνει και επίσημα τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου ύστερα από απόφαση της digea. To Mega εδώ και δύο χρόνια και κάτι λειτουργεί από τους εργαζόμενούς του μόνο. Σε αυτά τα δύο χρόνια πολλές φορές άγγιξε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης με προβολή παλαιού υλικού ενώ μπόρεσε να καλυφθεί οικονομικά με ποσά που εισέπραττε από τις διαφημίσεις.

Η κριτική βέβαια είναι εύκολη στην Ελλάδα αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι οι άνθρωποι του καναλιού ήταν εργαζόμενοι, όπου ακολουθούσαν τις εντολές των αφεντικών τους, αναγκαστικά αυτό γίνεται όταν δουλεύεις σε εταιρεία. Ναι σαν κανάλι έπαιξε αρνητικό ρόλο σε πολλά γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα, ναι είναι από τα κανάλια που πλασάρανε το πρώτο μνημόνιο και παίξανε αρνητικό ρόλο στο δημοψήφισμα αλλά η ευθύνη πάει στους καθοδηγητές και όχι στους καθοδηγούμενους.

Επιπρόσθετα τα κανάλια που υπάρχουν θα παίζουν και θετικό και αρνητικό ρόλο στο παρόν και στο μέλλον. Ο ΣΚΑΙ για παράδειγμα σε ότι αφορά τις ειδήσεις του είναι το υποκατάστατο του Mega και μάλιστα σε πολύ χειρότερη μορφή. Η αριστερά όμως δεν λέει ποτέ ναι στα κλεισίματα και στις απολύσεις, ανεξαρτήτως αν τώρα που είναι στην κυβέρνηση μια εκ της εκφράσεις της αναγκάζεται να το κάνει.

Η δημοκρατία θα έχει και τους λασπολόγους και τους λαϊκιστές και τους λογικούς. Αυτό άλλωστε σημαίνει δημοκρατία και για αυτό λυπούμαστε σαν άνθρωποι που μερικοί θα χάσουν την δουλειά τους. Ελπίζουμε πως θα αποκατασταθούν άμεσα με απορρόφηση σε άλλα κανάλια, όπως έχει πει και ο υπουργός. Η ΕΣΗΕΑ άλλωστε έχει βγάλει μια πολύ σωστή ανακοίνωση κατά τη γνώμη μας.

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο του Mega channel

Το επαπειλούμενο «μαύρο» στο Mega, όπως κάθε «μαύρο», αποτελεί πλήγμα στον πλουραλισμό, απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την αίτηση των πιστωτριών τραπεζών για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την συχνότητα το “MEGA”, το ευρύ κοινό απέκτησε πρόσβαση, για πρώτη φορά, στην ιδιωτική τηλεόραση, σπάζοντας την αποκλειστικότητα της κρατικής τηλεόρασης στην εκπομπή ελεύθερου τηλεοπτικού προγράμματος. Επρόκειτο τότε για ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και ένα αναγκαίο μέτρο σύγκλισης της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας με το ευρωπαϊκό και όχι μόνο κεκτημένο», σημειώνει η ΕΣΗΕΑ και συμπληρώνει:

«Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις αφήνουν, δυστυχώς, στην σκιά την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του «MEGA», οι οποίοι, σε πείσμα όλων, κατόρθωσαν να διατηρήσουν το κανάλι σε λειτουργία παρά τις ατέλειωτες αντιξοότητες. Και με σημαντικό μερίδιο τηλεθέασης, έστω και χωρίς ειδησεογραφικό πρόγραμμα.

Κανείς δεν πρέπει όμως να ξεχνάει ότι το “MEGA” κατέκτησε ηγετικό ρόλο στην ενημέρωση κυρίως χάρη στους συναδέλφους μας δημοσιογράφους που το έφεραν, και, κυρίως, το κράτησαν στην κορυφή επί σειρά ετών. Είναι λοιπόν οι συνάδελφοι μας δημοσιογράφοι, αλλά και το λοιπό προσωπικό του “MEGA” που δεν πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους. Δεν τους αξίζει το επερχόμενο «μαύρο», καθώς, κυρίως, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι της διαχρονικής επιτυχίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που σημάδεψε ανεξίτηλα το πέρασμα στην ιδιωτική τηλεόραση τριάντα χρόνια πριν.

Είναι αυτονόητο, ότι για τη θλιβερή αυτή κατάσταση το πιο σημαντικό μερίδιο ευθύνης το έχουν οι μέτοχοι του “MEGA” και οι πιστώτριες του τράπεζες, καθώς απέτυχαν πανηγυρικά να συμπέσουν σε μια βιώσιμη λύση επανεκκίνησης του ιστορικού τηλεοπτικού σταθμού, επιδεικνύοντας ακραία αδιαλλαξία με μοναδικά θύματα τους εργαζομένους του. Προκαλεί απορία ακόμη και σήμερα πώς οι μέτοχοι ενός τόσο δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού επέλεξαν να τον οδηγήσουν στο «μαύρο» αν και τα κεφάλαια που απαιτούνταν για την επανεκκίνησή του ήταν, για τα δικά τους οικονομικά δεδομένα, ασήμαντα.

Δυστυχώς, ευθύνη φέρει και η Κυβέρνηση, η οποία δεν ανέλαβε κατά τα δυο τελευταία έτη κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία που θα μπορούσε, σε συνεργασία με μετόχους και τράπεζες, να αποτρέψει το σημερινό αδιέξοδο. Κατά συνέπεια, καλούμε αυτούς που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την διαδικασία της ειδικής διαχείρισης να το πράξουν τάχιστα, ώστε οι συνάδελφοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας να ικανοποιηθούν άμεσα για τις απαιτήσεις τους, και

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την άμεση οικονομική ανακούφιση των απλήρωτων συναδέλφων μας και τονίζουμε ότι η ΕΣΗΕΑ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης».

Διαβάστε την ανακοίνωση της Digea

H Digea ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα προχωρήσει, ως υποχρεούται, από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας «MEGA». Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 28/10/2018

Σχολιάστε Ελεύθερα