Το ΕΚΣ για την τιμή των καυσίμων στο νομό μας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Την  «κανονικότητα», την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχονται να μας υπενθυμίσουν, μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών μέτρων,  οι απαγορευτικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα κίνησης.

Συγκεκριμένα, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα νησιά μας  κυμαίνεται από το 1,25€ έως 1,50€ το λίτρο, με πρόβλεψη τους χειμερινούς μήνες να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και κατά πολύ περισσότερο με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από τον επόμενο χρόνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σοβαρή αδυναμία θέρμανσης των κατοίκων των νησιών μας, αφού το λεηλατημένο εισόδημά τους δέχεται ακόμα ένα πλήγμα. Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης θα προκύψει επίσης στα σχολικά κτήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις άλλες δημόσιες δομές.

Η βενζίνη, ιδιαίτερα, στους Φούρνους και την Ικαρία αγγίζει τα 2,00€ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στα νησιά αυτά στο 1.75€ δυσκολεύοντας έτσι τις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών.

Όλα αυτά προστίθενται  στα αποτελέσματα της άδικης αύξησης του ΦΠΑ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεπικουρούμενη από όλα τα αστικά κόμματα, αφού μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, των υπέρογκων φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα, καθώς και της υψηλότατης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ελέγχουν τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας και καυσίμων.

Αυτοί που ληστεύουν όλο και πιο προκλητικά και ξεδιάντροπα το λαό στα καύσιμα είναι η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου με τους υπέρογκους φόρους και τα τεράστια υπερκέρδη.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.
  • Ουσιαστική κρατική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν για αγορά πετρελαίου.
  • Έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές
  • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών που επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί ταξικός, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με την εργατική τάξη των νησιών μας και της χώρας να προτάσσει το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων“.

Καλούμε όλο τον εργατόκοσμο των νησιών, τη νεολαία, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, του συνταξιούχους να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε Σάμο (10 π,μ στο ΕΚΣ) και Ικαρία (πλατεία Ευδήλου στις 12 το μεσημέρι).

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα