Ο Γκρουέφσκι ζητάει άσυλο στην Ουγγαρία

Είναι ο προηγούμενος πρωθυπουργός της γείτονος χώρας (ΠΓΔΜ) και είναι πλέον καταδικασμένος από τα δικαστήρια της γείτονος χώρας σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της διαφθοράς. Η απόφαση πάρθηκε πριν έξι μήνες. Για έξι μήνες η υπόθεση εκκρεμούσε στις δικαστικές αίθουσες και τελικά δεν μπόρεσε να γυρίσει την καταδικαστική απόφαση. Εδώ και δύο μέρες είχε βγει η απόφαση για την τελική καταδίκη. Έτσι καταζητούνταν από τις διωκτικές αρχές της χώρας, όπου προσπάθησαν δύο φορές να συλλάβουν τον πρώην πρωθυπουργό πηγαίνοντας στο σπίτι του Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, αλλά εκείνος δεν βρισκόταν εκεί.

Έτσι διαμέσω του facebook ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για το που βρίσκεται. Έγραψε χαρακτηριστικά:

Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα και θα ζητήσω πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στη μακεδονική (sic) υπόθεση και δεν θα υποκύψω ποτέ

Αξιωματούχος της αστυνομίας στα Σκόπια ανέφερε ότι ο Γκρούεφσκι εγκατέλειψε τη χώρα του, διασχίζοντας με παράνομο τρόπο τα σύνορα, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως είναι γνωστό, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Την τελευταία φορά που ο Ορμπαν επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ ήταν τον Σεπτέμβριο 2017 για να συναντηθεί με τον Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE εκείνη την εποχή.

Ο Ορμπαν είχε, επίσης, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, απευθυνθεί μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς τους υποστηρικτές του VMRO, στην κεντρική συγκέντρωση του κόμματος κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Υπό τον πανταχόθεν βαλλόμενο νόμο περί ασύλου στην Ουγγαρία, μια αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά στις συνοριακές ζώνες τράνζιτ, όπου οι αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση για το αίτημα τους.

Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση με την κωδική ονομασία «Τανκ», στην οποία βρέθηκε ένοχος επειδή ενέκρινε τη μυστική αγορά μιας Μερσεντές αξίας 580.000 ευρώ το 2012 από την πρώην υπουργό Εσωτερικών, όχημα το οποίο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Το εφετείο επικύρωσε την ποινή στις 5 Οκτωβρίου. Ο Γκρούεφσκι επέμενε ότι αυτές και άλλες εκκρεμείς διώξεις εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενες από τη νέα κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατικής ένωσης. Την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε το αίτημα του για την αναστολή της έκτισης της ποινής που του επιβλήθηκε και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

H ουγγρική κυβέρνηση λίγες ώρες αργότερα επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Ο Ζαεφ κάλεσε έπειτα την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική», αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

«Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Όρμπαν.

«Η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας», υπογράμμισε η ουγγρική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

Σχολιάστε Ελεύθερα