Αποφυλακίστηκε η καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο

Ελεύθερη αφέθηκε η καθαρίστρια από τον Βόλο που είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο του δημοτικού, όπως εξήγησε και η ίδια μετά την αποφυλάκισή της μπορεί να μην έπεισε τους δικαστές αλλά η κινητοποίηση του κόσμου την έσωσε από την φυλάκισή της.

Θα κάνουμε ένα σχόλιο που αφορά την κοινωνία μας πριν εξηγήσουμε τα γεγονότα. Ναι η πλαστογραφία είναι αδίκημα και πρέπει να τιμωρείται αλλά σε όλους όσοι το κάνουν και όχι μόνο σε μια γυναίκα που έκανε τη δουλειά της καθαρίστριας για να ζήσει τα παιδιά της. Πλαστά πτυχία ιατρικής δίναν δουλειά σε γιατρούς, πλαστά πτυχία νομικής δίναν δουλειά σε δικηγόρους και η δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν ελαστική. Βρήκε λοιπόν τον τρόπο να ξεθυμάνει έναντι μιας καθαρίστριας και εκεί προκάλεσε την κοινωνική αναταραχή και τελικά αναρωτιόμαστε αν η δικαιοσύνη μας έχει ταξικά χαρακτηριστικά, δεν προχωράμε παρακάτω σε σχολιασμό για ευνόητους λόγους.

Τα γεγονότα 

Μια καθαρίστρια στο βόλο μπήκε με διαγωνισμό ΑΣΕΠ το 1996 στο δημόσιο με πλαστό απολυτήριο δημοτικού, δηλαδή η γυναίκα είχε τελειώσει την πέμπτη δημοτικού και δήλωσε ότι τελείωσε την έκτη δημοτικού. Μια γυναίκα όπου είχε ανάγκη χρήματα για να ταΐσει τα παιδιά της έκανε μια μικρή ατιμία και μετά από 20 χρόνια δουλειάς ευρέθη το πλαστό απολυτήριο. Το δικαστήριο της έδωσε 10 χρόνια φυλακή και η γυναίκα βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα των φυλακών της Θήβας.

Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Για αυτό της το αδίκημα βρέθηκε στις φυλακές ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας. Αμέσως λόγω του γεγονότος αυτού ξεσηκώθηκε κοινωνική κατακραυγή και βγήκε και το γνωστό κείμενο που δημοσιεύσαμε και μεις σε προηγούμενο post από τον Ημερόδρομο, το ThePressProject και την Ελληνοφρένεια. Μαζεύτηκαν περίπου 48.000 υπογραφές.

Μαζί με τον απλό τον κόσμο διακινήθηκαν και κομματικά κείμενα μέσα σε αυτά και του κυβερνώντος κόμματος που καταδίκαζαν την απόφαση αυτή. Ξεσηκώθηκαν όλα τα εργατικά κέντρα και η δικαστική ένωση, όπου μίλησε για προφανή αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής. Τελικά η καθαρίστρια αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή της ποινής μέχρι την εκδίκασή της από τον άρειο πάγο. Η υπόθεση όπως καταλαβαίνετε δεν έκλεισε ακόμα.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση φυλάκισης της 53χρονης, προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε έναν νόμο του 1950, που πέρα από την φυλακή προβλέπει την διαγραφή των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και βεβαίως την απαγόρευση της επιστροφής στην δουλειά.

Η γυναίκα βγήκε έξω αλλά είναι άνεργη, η ίδια δήλωσε ότι πέρα από το δημοτικό που το τελείωσε μετά το 1996, θέλει να πάει και στο γυμνάσιο. Ζητάει  μια δεύτερη ευκαιρία και αυτό που ζητάμε εμείς είναι η δικαιοσύνη να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα. Ελπίζουμε να το κάνει γιατί η ηθική πρέπει να καλύπτει την νομιμότητα και όχι η νομιμότητα την ηθική.

Έτσι η δικαιοσύνη θα έρθει δίπλα στις ανάγκες των πολιτών και θα αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο. Αναμένουμε τη συνέχεια…

Σχολιάστε Ελεύθερα