Τρεις ανακοινώσεις της ΝΔ για την υπόθεση folie-folie σε μια μέρα και το χρονικό

Σε καμία βέβαια δεν απαντάνε για την εμπλοκή εταιρείας της Μαρέβα Μητσοτάκη στην υπόθεση όπως καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προφανώς δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί απλά ως είναι καθήκον μας αναδεικνύουμε τα περιστατικά. Ας δούμε τις τρεις ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ανακοίνωση 1 (22 Δεκεμβρίου ώρα 14.37)

«Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι “υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο”, για “τα κονδύλια” που θα κάλυπταν τις “ανάγκες” τους, για τις “παρεμβάσεις” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την “ευνοϊκή μεταχείριση” και την “κατάθεση” τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες.

Όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie, είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του “μαγαζιού” ή ένα ακόμα “outsourcing”…».

Ανακοίνωση 2 (22 Δεκεμβρίου 14.38)

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο.
 
Η υπόθεση ερευνάται από την Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματα της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κλπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις».

Ανακοίνωση 3 (22 Δεκεμβρίου 22.49)

«Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση “κονδυλίου (80)” για “κάποιες ανάγκες” του “ανθρώπου τους” που θα είναι “δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα”.
 
Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδέχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα € 80.000 πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας.
 
Για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής;
 
Θεωρείται και αυτό κανονικό για το “μαγαζί”»;


Εντωμεταξύ την ώρα που γράφονταν οι ανακοινώσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης έστελνε εξώδικο στην ηλεκτρονική σελίδα Mononews.gr για δημοσίευμα που ενέπλεκε και το όνομά του στην υπόθεση αυτή

Με εξώδικο απάντησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέκος Φλαμπουράρης στα συκοφαντικά δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του στην υπόθεση της Folli Follie.

Το πρώτο εξώδικο του πρώην υπουργού Επικρατείας, απευθύνεται στην ιστοσελίδα mononews.gr, στο διευθυντή, την αρχισυντάκτη αλλά και τη συντάκτρια του επίμαχου άρθρου, καθώς όπως αναφέρεται «επιδίδονται συστηματικά και εντατικά από χθες στην κατασυκοφάντησή μου, ότι δήθεν λειτούργησα ως ισχυρός σύμμαχος του ομίλου Folli Follie».

Η ιστοσελίδα καλείται να δηλώσει και να διευκρινίσει προς πάσα κατεύθυνση «ότι ουδέν στοιχείο διαθέτει που να συνδέει αποδεδειγμένα τον Αλ. Φλαμπουράρη με τον όμιλο Folli Follie, τα πρόσωπα ή τις υποθέσεις αυτού και να ανακαλέσει οιαδήποτε αναφορά που επιτρέπει ή αφήνει «σκιές» τέτοιας συσχέτισης».

Δείτε το εξώδικο στην εφημερίδα Αυγή


Ας δούμε όμως τα γεγονότα

Στην έκθεση των ελεγκτών της PWC (PricewaterhouseCoopers) αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή είχε μια καλοστημένη απάτη που λειτούργησε αδιαλείπτως για τουλάχιστον 17 χρόνια κάτω από τη μύτη των εποπτικών αρχών, αποφέροντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μεγαλομετόχους, την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Οπως προκύπτει από τις περίπου 220 σελίδες της έκθεσης, από το 2001 έως το 2017 η διοίκηση του ομίλου «φούσκωνε» τις πωλήσεις, τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαιά του μέσω εικονικών αγορών και πωλήσεων, είτε από και προς εξαρτημένες εταιρείες είτε ακόμη και από και προς εντελώς ανύπαρκτες.

«Merry go round» ή επί το ελληνικότερον «γύρω γύρω όλοι» ονόμαζαν τα στελέχη της F.F. αυτές τις εικονικές συναλλαγές –με τη χρήση ακόμη και πλαστών τραπεζικών εγγράφων– μεταξύ… 27 εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ασία. Ετσι, μόνο το 2017 «φούσκωσαν» τις πωλήσεις κατά 1 δισ. δολάρια και τα ίδια κεφάλαια κατά 2 δισ. Τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία οδηγούσαν σε άνοδο των μετοχών, τις οποίες πωλούσαν οι μέτοχοι, αποκομίζοντας κέρδη. Σύμφωνα με το πόρισμα της PwC, από το 2004 έως το 2017 ο Δημήτρης και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 και 3,8 εκατ., αντίστοιχα, από πωλήσεις των μετοχών τους, ενώ εισέπραξαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου 44 εκατ. και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης υπάρχουν υπόνοιες πως πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες μετοχών μέσω τρίτων. Χρήματα από τα ταμεία της Folli Follie έφθαναν και με άλλους τρόπους σε επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται με τον Δημ. Κουτσολιούτσο. Aπό το ταμείο της επιχείρησης πληρώνονταν ακόμη μια πολυτελής ζωή, τα ταξίδια με σκάφος, η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ελικοπτέρου, ο οικιακός εξοπλισμός μελών της οικογένειας.

Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς ένα πλήρως ελεγχόμενο και απολύτως αδρανές διοικητικό συμβούλιο. Αρκετά μέλη του δεν συμμετείχαν ούτε σε μία συνεδρίαση. Η επιτροπή ελέγχου της εταιρείας είχε ως επικεφαλής τον πεθερό του διευθύνοντος συμβούλου Τζ. Κουτσολιούτσου. Οι προσπάθειες αφαίμαξης της εταιρείας φαίνεται πως συνεχίστηκαν και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, υπό την εξίσου σκανδαλώδη ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην έκθεση ελέγχου περιλαμβάνονται emails στελεχών της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις και πολιτικής παρέμβασης, χωρίς όμως να κατονομάζονται, ενώ στην πολυσέλιδη αυτή αναφορά υπάρχει ρητώς η έκφραση ότι δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί το περιεχόμενο των μέιλ» στα οποία αναφέρονται τα ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση ψήφισε την παράταση λειτουργίας των ΚΑΕ το 2018. κάτι που βέβαια δεν το αναφέρει πουθενά το νυν κυβερνών κόμμα.

Η λειτουργία των ΚΑΕ (Απο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών)

Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) πουλήθηκαν από τη Folli Follie στην ελβετική εταιρεία Dufry το 2013. Παρά το γεγονός όμως της εξαγοράς, ο όμιλος της Folli Follie συνέχισε να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στα ΚΑΕ, καθώς η συμφωνία προέβλεπε την προσαρμογή του τιμήματος πώλησης των μετοχών της ΚΑΕ αναλόγως των επιπτώσεων που θα είχε στα λειτουργικά κέρδη η χρονική στιγμή της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας του 2008 στην ελληνική νομοθεσία.

Η οδηγία εκείνη ουσιαστικά έβαζε τέλος στην πώληση των αφορολόγητων προϊόντων, γεγονός που θα είχε επίπτωση στα ΚΑΕ και στους περίπου 120 εργαζόμενους σε αυτά στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, αυτό σήμαινε και ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, μια και τα ΚΑΕ από τα πρώτα χρόνια του 2000 είχαν συνάψει σχετική σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και διατηρούσαν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των καταστημάτων πώλησης αφορολογήτων ειδών σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς για 50 χρόνια, ενώ με υπουργικές αποφάσεις την περίοδο 2003-2005 απέκτησαν επίσης το δικαίωμα διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων στα καταστήματα που διατηρούσαν στους μεθοριακούς σταθμούς.

Κατά συνέπεια όσο πιο γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωνε την εν λόγω οδηγία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα είχαν το Δημόσιο (εξαιτίας της συμφωνίας των 50 ετών), η εταιρεία Folli Follie, αλλά και οι 120 εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων ενδεχομένως να έχαναν τη δουλειά τους. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν θεσπιστεί πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση της εφαρμογής του άρθρου 14 της οδηγίας που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης αφορολόγητων ειδών στους μεθοριακούς σταθμούς έως και την 31/12/2022.

Εμείς πριν βγουν τα οποιαδήποτε συμπεράσματα θα θυμίσουμε ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική καταδίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσων ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου οδηγήθηκε στην φυλακή ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης ενώ ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Η υπόθεση κατά τη γνώμη μας πρέπει να εξεταστεί όχι ως προς το ποινικό ζήτημα, αυτό έχει ήδη συμβεί, αλλά ούτε και ως προς τον οικονομικό έλεγχο, που ήδη συμβαίνει, αλλά ως προς την εμπλοκή πολιτικών. Και αυτό ελπίζουμε ότι παίρνει ήδη Σάρκα και οστά σε κάποιο αρμόδιο εισαγγελέα. Δεν υπερασπίζουμε κανέναν-αναμένουμε απαντήσεις.

Σχολιάστε Ελεύθερα