Επιστολή του ΣΕΠΙ για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ικαρίας έστειλε επιστολή με αποδέκτες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου με θέμα την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού ως προς τους εκπαιδευτικούς.

Η επιστολή έχει ως εξής

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα σχολεία των Φούρνων και της Ικαρίας ζουν μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους. Άλλοι είναι αναπληρωτές, άλλοι μόνιμοι που διαμένουν στην περιοχή για χρόνια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, υπάρχει αναγκαστική τακτική μετακίνηση συναδέλφων μας από την Ικαρία και τους Φούρνους προς την ηπειρωτική Ελλάδα ή άλλα νησιά του Αιγαίου όχι για εκδρομή αλλά για να βρεθούν κοντά στους οικείους τους, πολλές φορές μάλιστα για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά ή ασθένειες.

Σε αυτές τις συνθήκες η στήριξη των εκπαιδευτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το κόστος της μετακίνησης λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί έχουν καθοδική τάση. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί ουσιαστικά επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των ακριτικών σχολείων της περιοχής μας. Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε έκπτωση 50% στις μετακινήσεις από και προς Ικαρία και Φούρνους των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας- Φούρνων.

Εδώ και ένα μήνα δεν εκτελείται το δρομολόγιο Φούρνοι-Θυμαινα-Ικαρία-Σάμος λόγω επικείμενης αντικατάστασης του επιβατηγού πλοίου «Παναγία Θεοτόκος»,  διακόπτοντας τη σύνδεση της Θύμαινας και των Φούρνων με το νοσοκομείο, τα καταστήματα και τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Ικαρία και τη Σάμο και προκαλώντας επιπρόσθετες δυσκολίες στη ζωή των κατοίκων στα ήδη απομονωμένα νησιά.

Στα εναπομείναντα ούτως ή άλλως ελάχιστα δρομολόγια (μόλις 3 φορές τη βδομάδα) σύνδεσης της περιοχής μας με την πρωτεύουσα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και των μεταφερόμενων προϊόντων, έρχεται να προστεθεί και η αυθαίρετη ακύρωση δρομολογίου του “NISSOS ΜΥΚΟΝΟΣ” προς Πειραιά στις 29/11. Το πλοίο που βρισκόταν δεμένο λόγω απαγορευτικού στην Καβάλα, θα έρθει σε Ικαρία/Φούρνους ξημερώματα Σαββάτου 1/12 και αντί να ταξιδέψει για Πειραιά, θα ξαναφύγει για Καβάλα και θα κάνει το δρομολόγιο για Πειραιά την Κυριακή.

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των ακτοπλοϊκών μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των νησιωτών.

Διεκδικούμε:

  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι. Καθημερινά δρομολόγια Θύμαινα-Φούρνοι-Ικαρία-Σάμος. Δρομολόγια σύνδεσης της περιοχής μας με τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Έκπτωση 50% στους εκπαιδευτικούς.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων– Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων
  • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους).
  • Δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Η επιστολή υπογράφεται από την πρόεδρο του Συλλόγου Μηλιάδου Ανθή και την γραμματέα Σοφία Γεωργιάδη

Σχολιάστε Ελεύθερα