Οι κακοί οι λύκοι των γηπέδων

Ένα ακόμα περιστατικό βίας έναντι διαιτητή στις 19/12/2018 γεννά ερωτήματα και απορίες αλλά και συνειρμού, ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου θα μπορούσε να ήταν στο ίδιο έργο θεατές και το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Όμως δεν μας ενδιαφέρει τόσο τι έγινε, θα το λύσουν οι αρμόδιες αρχές ελπίζουμε, αλλά έναντι ποιου έγινε. Γενικά είμαστε ένα σαιτ που ασχολούμαστε ελάχιστα ως μηδαμινά με διαιτησίες σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο που ασχολούμαστε, γιατί έχουμε την αρχή που λέει αν είσαι όντως καλύτερος κερδίζεις και ας έχεις κόντρα τα πάντα, αν σου κόβουν τα φτερά αποφάσεις της στιγμής, τότε πραγματικά δεν αξίζεις. Ρομαντικό λίγο αλλά αυτή είναι η αρχή μας.

19/12/2018 Λάρισα: Ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος ξεκινά τις πρωινές ώρες με κατεύθυνση την κύρια ενασχόλησή του, αυτή του πολιτικού μηχανικού σε τεχνική εταιρεία της πόλης. 4 Τραμπούκοι-κουκουλοφόροι τον πλησιάζουν και αφού σπάνε με λοστούς τα τζάμια του αυτοκινήτου, βγάζουν έξω τον άνθρωπο και τον χτυπούν βάναυσα, το θύμα καταλήγει στο  νοσοκομείο της πόλης. Όλα αυτά πρωινή ώρα στο κέντρο της πόλης και με τους τραμπούκους να μην έχουν συλληφθεί ακόμη.

Αν ήταν το μοναδικό γεγονός που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, δεν θα υπήρχε λόγος να γράψουμε το συγκεκριμένο άρθρο. Το πρωτάθλημα με τη σημερινή του μορφή ξεκίνησε το 2009 έκτοτε μέχρι αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί 33 περιστατικά βίας που έχουν να κάνουν με επιθέσεις εις βάρος διαιτητών ή παραγόντων της διαιτησίας, όχι όλα από κουκουλοφόρους, όπως είδαμε στον κατάλογο του ρεπορτάζ του sport24.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ή οι παράγοντες-παίκτες-προπονητές κ.τ.λ, όλα αυτά τα χρόνια έχουν τιμωρηθεί πολύ αυστηρά ορισμένες φορές για επεισόδια μεταξύ οπαδών, για φωτοβολίδες, για συνθήματα, για πανό, για μη έγκαιρη πληρωμή παίκτη (βλέπε φετινή τιμωρία του Παναθηναϊκού) και για άλλα περιστατικά, αλλά ποτέ για ξυλοδαρμό ή βια έναντι διαιτητή. Τα 33 επεισόδια βίας έχουν έναν κοινό παρανομαστή, δεν έχουν βρεθεί ποτέ οι ένοχοι, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κανένας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ούτε δικαστήριο δεν έγινε. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους, που έχουν βασικό ρόλο σε έναν αγώνα αλλά για αποδιοπομπαίους τράγους και για αυτό τους ονόμασα κακούς λύκους.

9 χρόνια, 33 επεισόδια βίας, ένοχος ουδείς

Η άμεση εξήγηση είναι ότι τελικά οι διαιτητές είναι τα κακά παιδιά που όμως στην Ελλάδα αμείβονται με ψίχουλα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα και σκεφτείται ότι η συνήθης τιμωρία σε έναν διαιτητή είναι τα 3000€ και ότι ο διαιτητής δεν μπορεί να πάρει μέρος σε περισσότερα από δυο παιχνίδια τον μήνα (ρεπορτάζ sport 24).

ΚατηγορίαΔιαιτητήςΒοηθόςΤέταρτος
Superleague1.540550300
Football League400200200
Football League 2250125125
Τοπικά
Α’ κατηγορία403020
Β κατηγορία352520
Γ’ Κατηγορία302020

Στις άλλες χώρες της ΕΕ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πάμε σε ορισμένα σημαντικά παραδείγματα.  Στην Αγγλία για παράδειγμα όπου η διαιτησία είναι επαγγελματική(στην Ελλάδα ακόμα ερασιτέχνες είναι), υπάρχει πάγιος ετήσιος μισθός 37.000 ευρώ + 500 ευρώ το παιχνίδι. Στην Ιταλία εισπράττουν  3.900 ευρώ τον αγώνα ενώ στην Ισπανία 50.000 ευρώ + 2000 ευρώ το παιχνίδι! Για ψίχουλα και ειδικά όταν μιλάμε για μικρές κατηγορίες, που είναι πραγματικοί μισθοί πείνας διαπέμπονται από τους οπαδούς, τις διοικήσεις, τους παίκτες, τους προπονητές κ.τ.λ.

Τα αποτελέσματα ενός αγώνα όμως αδέρφια δεν κρίνονται μόνο από αυτούς. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και πάμε να το εξηγήσουμε και στη θεωρία αυτό. Έστω μια ομάδα Χ θεωρεί ότι έχασε έναν σημαντικό αγώνα γιατί στο 90′ ο κακός λύκος δεν έδωσε πέναλτι. Έστω ότι η ομάδα αυτή έχει δίκιο το ερώτημα είναι τι έκανες επί 90 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, τελικά αξίζεις την νίκη ή επειδή έτυχε μια περίπτωση καραμπινάτου πέναλτι έχασες τον αγώνα. Αν το 90 για παράδειγμα είναι το 9ο λεπτό, το ερώτημα είναι, δεν μπορείς στα υπόλοιπα 81 λεπτά που μένουν να αποκαταστήσεις την αδικία που έγινε στο 9′? Αν όχι τότε λυπάμαι δεν αξίζεις άρα δεν φταίει μόνο η διαιτησία. Ναι αυτοί διοικούν τον αγώνα, ναι αυτοί θα πάρουν κρίσιμες αποφάσεις αλλά αυτός που θα χάσει θα είσαι εσύ οπότε πρέπει να τα δώσεις όλα στο γήπεδο αν πραγματικά θες την νίκη, αν πραγματικά αξίζει να πάρεις κάτι σημαντικό από έναν αγώνα.

Τι στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει? Το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία, είναι χρηματιστήριο δεν είναι εκείνο το λαϊκό άθλημα του προηγούμενου αιώνα, πριν το πρωτάθλημα γίνει επαγγελματικό. Αν χαθεί ο αγώνας, ο προπονητής θα χάσει από το προφίλ του, μπορεί και την θέση του, η τιμή του παίκτη θα πέσει στο χρηματιστήριο των μάνατζερ, ο πρόεδρος θα χάσει χρήμα που επένδυσε και όλα μαζί συνθέτουν αυτό το σκηνικό περί των διαιτητών. Στο βωμό του χρήματος και των προσδοκιών η ανθρωπιά μένει στην άκρη.

Για αυτό και στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι θα είναι οι κακοί οι λύκοι και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι οι αθώες κοκκινοσκουφίτσες. Δεν είμαστε εμείς διαιτητές, δεν είμαστε ούτε καν παράγοντες του αθλήματος, που αγαπάμε, αλλά σαν φίλαθλοι και όχι οπαδοί αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα για να δούμε ένα καλύτερο προϊόν σε αυτό το πολύπαθο λαϊκό άθλημα σε αυτή την πολύπαθη χώρα. Αν ναι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε τομές, αν όχι, τότε πολύ απλά μην διαμαρτύρεστε συνέλληνες για ότι και να βλέπετε εντός και εκτός γηπέδου.

Σχολιάστε Ελεύθερα