Ο μυστικός προορισμός της Αθανασίας Κιφοκέρη

Συνέντευξη με την Αθανασία Κιφοκέρη

Πως ξεκινήσατε να γράφετε;
Πάντα έγραφα, εκφραζόμουν καλύτερα γραπτά απ’ ότι στα λόγια. Ακόμα και τότε που ήμουν παιδί, για να εκφράσω απλά συναισθήματα έγραφα τις σκέψεις μου σε χαρτιά που τα έσκιζα αμέσως μετά.

Ό, τι γράφετε είναι προσωπικές σας εμπειρίες;
Συνήθως το ερέθισμα το παίρνω από κάποιο πραγματικό γεγονός που με τη φαντασία μου το επεκτείνω, το τροποποιώ, το διανθίζω με άλλα στοιχεία. Η πλοκή δηλαδή προκύπτει από την ανάγκη μου να πω αυτό που θέλω με κάποιο τρόπο κατανοητό προσπαθώντας να συμπαρασύρω τον αναγνώστη. Σχεδόν πάντα βέβαια, μέσα σε κάποιο χαρακτήρα μπαίνει ένα κομμάτι από εμένα, από τον ψυχισμό μου, ένα κομμάτι μικρό, αλλά αναγνωρίσιμο από όσους με ξέρουν.

Ποιος ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους, σίγουρα θα ήταν ο Ν. Καζαντζάκης και ο Μ. Λουντέμης, ο Καμύ και ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες, που τους διάβαζα στα χρόνια της νιότης μου, η Ι. Καρυστιάνη και η Μ. Βαμβουνάκη.

Τι νομίζετε ότι χρειάζεται να υπάρχει σε ένα βιβλίο για οδηγήσει στην επιτυχία;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά και σίγουρα δεν υπάρχει συνταγή. Αν υπήρχε, θα είχαμε γράψει όλοι από ένα best seller. Σε γενικές γραμμές πάντως, όλα τα επιτυχημένα βιβλία έχουν μερικά κοινά στοιχεία: μια καλή ιστορία που να ενδιαφέρει τους πολλούς να την διαβάσουν, αμεσότητα στη γραφή, χαρακτήρες με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς και βέβαια μια καλή προώθηση. Για μένα πάντως, επιτυχημένο είναι ένα βιβλίο που αφήνει την αναγνωστική «επίγευση» που ακολουθεί τον αναγνώστη για καιρό. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι ανεξάρτητο από την εμπορική του επιτυχία.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Η συγγραφή είναι μια τέχνη και σαν τέτοια θέλει διαρκή εξάσκηση. Σίγουρα γεννιέσαι με το χάρισμα της έκφρασης, ίσως με λίγο παραπάνω ευαισθησία, αλλά κυρίως με την ανάγκη να εκφραστείς. Αυτό από μόνο του όμως δεν σε κάνει συγγραφέα. Συγγραφέας γίνεσαι μέσα από την σκληρή δουλειά, τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, το διαρκές «γράψε-σβήσε-ξαναγράψε», την επιμονή να πετύχεις.

Είστε ικανοποιημένος/η με τη δουλειά σας; Τι παραπάνω θα θέλατε στο μέλλον;
Είμαι ικανοποιημένη με τα βήματα που έχω κάνει μέχρι τώρα, αλλά με περιμένει πολλή δουλειά ακόμα. Εύχομαι να έχω τη δύναμη να συνεχίσω, γιατί μέσα από το γράψιμο δεν βελτιώνω μόνο την τεχνική μου, αλλά και τον εαυτό μου.

Σχολιάστε Ελεύθερα