Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης αν άρει την στήριξή του ο Καμμένος

Συνέντευξη του πρωθυπουγού στο Open και στην Έλλη Στάη

Την πρώτη συνέντευξη του για το 2019 παραχώρησε εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για όλα τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας από τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μέχρι τα ζητήματα της οικονομίας και της Novartis, ενώ έβγαλε και πολλές… ειδήσεις.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ενώ αναφορικά με το μέλλον της συγκυβέρνησης έριξε το… μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι αν αυτός αποσύρει τη στήριξή του θα αναμετρηθούν στη Βουλή, θα προχωρήσει δηλαδή σε ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως ωστόσο είπε δεν πιστεύει ότι ο υπουργός Άμυνας θα κάνει κάτι τέτοιο.

“Όταν ο Καμμένος λέει ότι εγώ δεν θα ρίξω την κυβέρνηση, ότι δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Θα υπάρξει εάν αλλάξει αυτή τη θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστούνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστούνης” ανέφερε χαρακτηριστικά μετά από σχετικό ερώτημα της Έλλης Στάη.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης ανοχής, λέγοντας ότι αν χάσει τους 151 θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω, αφού δηλαδή ψηφιστούν από τη Βουλή προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η συνταγματική αναθεώρηση ή η προστασία της πρώτης κατοικίας: “Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα υπάρχει, αλλά πολιτικό θα υπάρχει. Σε αυτήν την εκδοχή, την θεωρώ απίθανη να συμβεί, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες” είπε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 και επέμεινε πάντως ότι στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως τα θέματα της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας που προτάσσει η ΝΔ είναι ανύπαρκτα και το κάνει για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Υποστήριξε δε ότι “ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε τώρα σε εκλογές πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Και τον προκαλώ αν δεν έχει άγχος, ας καταθέσει τώρα ψήφο δυσπιστίας”.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Στο ερώτημα αν θα ξαναπρότεινε τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας απάντασε ξεκάθαρα θετικά, ενώ στο ερώτημα της Έλλης Στάη για το ποιος έχει μεγαλύτερες ευθύνες για το ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια, η κυβέρνηση Καραμανλή ή η κυβέρνηση Παπανδρέου, απάντησε πως “είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά είναι εξίσου μεγάλες”.

Στο θέμα της υπόθεσης Novartis, επέμεινε “ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, δεκάδες δισ. δημόσιο χρήμα χάθηκαν” και σημείωσε πως εύχεται “όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Δεν θα είμαι όμως εγώ αυτός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Κάποιοι δεν θέλουν πιθανώς, και για αυτό φωνάζουν, να προχωρήσει η δικαιοσύνη”.

Τέλος, στο θέμα της οικονομίας, το οποίο χαρακτήρισε “το μεγάλο του ατού”, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Βγήκαμε από τα μνημόνια. Δίνουμε προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο. Νομίζω ότι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019”.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης: 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

“Πιστεύω ότι το Σκοπιανό ήταν ένα πρόβλημα που αποτελούσε βαρίδι στην εξωτερική πολιτικής της χώρας. Η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας μου. Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και την περιοχή” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον κάποιος εθνικιστής έχουμε καθήκον να αδράξουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να έχουμε ανοικτό μέτωπο με μια χώρα που θα ήταν ζωτικός χώρος για τις επιχειρήσεις μας. Ούτε να σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο όταν έχουμε πράγματι έναν νευρικό γείτονα (σσ. Τουρκία) που αποτελεί απειλή σε αντίθεση με την πΓΔΜ”.

Ανύπαρκτα τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας

“Ανύπαρκτα τα θέματα της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα του μικροκομματικού συμφέροντος. Όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει και είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή. Όταν είδε ότι αυτό κάναμε συνεχώς άρχισε να ανεβάζει τον πήχη” σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα τόνισε : “Έχετε την αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έβγαινε κάτι; Στο τέλος της ημέρας, εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ.Μητσοτάκη. Περίμενα όμως ότι δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική του σταθερότητα και το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Είναι μια διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει τρόπο διαφοροποίησης. Ανακάλυψε μέσα από μια πρωτοφανή λαθροχειρία ζήτημα εθνότητας, μεταφράζοντας λάθος έναν όρο, επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσει πολιτικά”.

Τον Ιανουάριο οι Πρέσπες στη Βουλή

Στο ερώτημα πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

“Όλοι γνωρίζουμε τα πάντα. Κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία. Στις δημοκρατίες τα Κοινοβούλια αποφασίζουν. Τα οφέλη για τη χώρα είναι προφανή. Η ζημιά σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, μετά από μια διαδικασία που εμείς με την πίεση της διεθνούς κοινότητας τους πείσαμε να αλλάξουν το σύνταγμά τους, αν μετά από όλα αυτά εμείς εδώ πούμε ότι επειδή ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια ζητήματα η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς…. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Έχω στόχο άμεσα, μόλις ψηφιστεί η αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος, άμεσα να δώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα το αποτέλεσμα. Θα έχουν την εικόνα του ποιες αλλαγές έγιναν και μετά θα συννενοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για τις διαδικασίες”.

Στο ερώτημα αν αυτό το “άμεσα” σημαίνει ότι η συμφωνία θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Προφανώς. Νομίζω ότι θα μας έχουν κοινοποιήσει τις αλλαγές. Το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο”.

“Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019”

“Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Είναι ένδειξη σταθερότητας να γίνουν έτσι τα πράγματα. Σε πείσμα πολλών η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα. Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος και δουλεύω προς αυτήν την κατεύθυνση” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

“Αν αποσύρει τη στήριξή του ο Καμμένος πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης”

Αναφορικά με την κυβερνητική κρίση, ο κ Τσίπρας ανέφερε:

“Δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι βεβαίως ένα νομοσχέδιο σαν όλα τα άλλα. Στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν και ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας, έχει μια διαφορά σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν από αυτούς που είχε διαφωνήσει ακόμη και με την εθνική γραμμή της στάσης Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Όταν ο Καμμένος λέει ότι εγώ δεν θα ρίξω την κυβέρνηση, ότι δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Θα υπάρξει εάν αλλάξει αυτή τη θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστούνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστούνης”.

“Δεν πιστεύω ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων. Αν το κάνει, αν το αφήσει ανοιχτό και δεν πει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση η Βουλή και οι βουλευτές θα πάρουν την ευθύνη τους” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι υπάρχουν οι 151 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και σε ότι αφορά τις Πρέσπες, οι ΑΝΕΛ έχουν διαφωνήσει, το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει”.

“Θεωρώ ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αν ο εταίρος μου αφήσει ανοιχτό, άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση θα πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν την συμφωνία των Πρεσπών” σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

“Ας καταθέσει τώρα ψήφο δυσπιστίας ο Μητσοτάκης”

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε τώρα σε εκλογές πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Και τον προκαλώ αν δεν έχει άγχος, ας καταθέσει τώρα ψήφο δυσπιστίας” τόνισε ο πρωθυπουργός, επιτιθέμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας

“Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό είναι αν ο κ. Καμμένος ακόμη στηρίζει την κυβέρνηση. Αν δεν το πει ευθαρσώς θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης” δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, αν χάσει τους 151 τόνισε:

“Ακόμη και αν δεν έχεις 151 δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις. Υπάρχουν τέτοιες κυβερνήσης στην Ευρώπη. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα υπάρχει, αλλά πολιτικό θα υπάρχει. Σε αυτήν την εκδοχή, την θεωρώ απίθανη να συμβεί, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν ευθέτω χρόνω, αφού ρυθμιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η προστασία της πρωτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια σειρά από θέματα να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν θα τα αφήσουμε στη μέση. Είμαι απόλυτος σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες διότι ο εταίρος μου δεν θα διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων. Σε αυτή την εκδοχή απαντώ, πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης”.

Θα ξαναπρότεινα τον Παυλόπουλο για ΠτΔ”

Στο ερώτημα αν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Απολύτως ναι. Εχει καταφέρει να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων”.

Για το θέμα της Novartis

“Θεωρώ ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, δεκάδες δισ. δημόσιο χρήμα χάθηκαν. Όταν το σκάνδαλο ήρθε στη δημόσια σφαίρα εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες, αυτό όμως που ήταν εμφανές ήταν ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει στο τέλος και να διαλευκανθεί” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Εγώ στη Βουλή μίλησα πολύ προσεκτικά για τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων υπουργών. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι αρμόδια η δικαιοσύνη να τα διερευνήσει. Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στον δημόσιο διάλογο. Είναι παρέμβαση όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει μια κρίση και λέει ότι μια υπόθεση είναι σκάνδαλο… Αυτή η καραμέλα της παρέμβασης. Ο κ. Πολάκης αν θέλετε έχει ένα ύφος στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία όχι το ύφος που εγώ δεν θα υιοθετούσα για εμένα. Ο κ. Πολάκης τι έκανε; Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έστειλε μια επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία λέει ότι πρέπει κάποιες υποθέσεις να μην κωλυσιεργούν. Μετά έβγαλε την επιστολή στη δημοσιότητα. Αυτό δεν είναι παρέμβαση αλλά ένα λάθος. Αν αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης είναι παρέμβαση, η μήνυση του κ. Σαμαρά σε δικαστές και η στοχοποίηση τι είναι; Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Όταν καλλιεργούμε ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στους δικαστικούς αυτό είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Εγώ εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Δεν θα είμαι όμως εγώ αυτός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Κάποιοι δεν θέλουν πιθανώς, και για αυτό φωνάζουν, να προχωρήσει η δικαιοσύνη”.

Για την οικονομία

“Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερα στην κανονικότητα. 1.5 δισ. δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα ή ως αναδρομικά και ζεστάθηκε η αγορά. Καταφέραμε να μη μειωθούν οι συντάξεις και να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην κοινωνία. Θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη. Αν δεν επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει μειωμένος μεσοσταθμικά. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν στα 65 δισ. και τα δικά μας 6,5 δισ. Αυτοί άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη με 1 εκατομμύριο ανέργους. Βγήκαμε από τα μνημόνια. Δίνουμε προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο. Νομίζω ότι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

“Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή είναι προφανείς και μεγάλες”

Στο ερώτημα του ποιου έφταιγαν για τα μνημόνια, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός Καραμανλή ή η περίοδος Παπανδρέου: “Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή είναι προφανείς και μεγάλες, η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα. Από εκεί και περα οι χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι. Είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά είναι εξίσου μεγάλες”.

“Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο”

Για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα. Πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτατο επίπεδο. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο, και δεν το λέω για να τονώσω το φρόνημα”.

Για την επίσκεψη Μέρκελ

“Η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ. Σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη. Παρά την οξύτητα και τις αντιθέσεις η σχέση που είχαμε ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτά που λέγαμε τα πιστεύαμε. Ερχεται αύριο γιατί θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία η ανάκαμψη της Ελλάδας και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, στο ερώτημα για τα μεγάλα λάθη της θητείας του είπε: “Δεν τα πήγα καλά στις επιλογές προσώπων”.

thetoc.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: