Η Εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αθανασία Κιφοκέρη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο

Συγγραφέας: Γεννημένη στην Αθήνα από μικρή ηλικία έζησε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδηγεί στο να σπουδάσει παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στο τμήμα προσχολικής αγωγής και εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Πύργου. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετά χρόνια παραδοσιακούς χορούς και αργεντίνικο χορό. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια ενώ τον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την συγγραφή.

ρτ

Περιγραφή βιβλίου: Ένα νέο καλοκαίρι έρχεται και οι φίλοι μας είναι έτοιμοι για νέες περιπέτειες και εμπειρίες. Μέσα από ένα μαγικό κόσμο θα ταξιδεύσουμε μαζί με τους μικρούς μας ήρωες σε ένα ταξίδι γεμάτο πάθος, αγωνία μυστήριο και πλοκή. Ακολουθήστε μας και απολαύστε το!

Τίτλος βιβλίου: Το Τσίρκο

Εκδόσεις:Bookstars

Ημερομηνία Έκδοσης: Ιούλιος 2016

Συνέντευξη με την εκπαιδευτικό

Μεγαλώσατε στην Ηλεία. Μιλήστε μας λίγο για τα παιδικά σας χρόνια και την επαφή που διατηρείτε σήμερα με τον τόπο σας.

Πράγματι, μεγάλωσα στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε ένα  χωριό που   ονομάζεται Άγιος Ηλίας σε χρόνια που πλέον φαντάζουν εξωπραγματικά για τα σημερινά παιδιά, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή με πολύ παιχνίδι έξω, με άμεση και καθημερινή επαφή με τη φύση, με λίγη τηλεόραση κάθε μέρα διότι τα παιδικά προγράμματα ήταν ούτως ή άλλως λίγα, χωρίς υπολογιστές ή κινητά, με πολλά βιβλία «εξωσχολικά». Ασφαλώς κουβαλάω μέσα μου την παιδική μου ηλικία, όπως όλοι μας πιστεύω, και ασφαλώς με επηρεάζει. Θυμάμαι δηλαδή πολύ καλά τι μ’ ευχαριστούσε και τι με πλήγωνε ως παιδί, κι αυτά με βοηθούν να μπαίνω στη θέση των ηρώων που δημιουργώ στα βιβλία μου. Και βέβαια διατηρώ επαφή με τον τόπο μου, και  όποτε έχω ελεύθερο χρόνο τον επισκέπτομαι.

Οι σημερινοί γονείς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων λείπουν πάρα πολλές ώρες από το σπίτι και οι ώρες που περνούν με τα παιδιά τους δυστυχώς όλο και λιγοστεύουν. Θεωρείτε ότι αυτός ο ελάχιστος χρόνος που ένας γονιός διαθέτει στο να περάσει με το παιδί του μπορεί να είναι εποικοδομητικός, τι μπορεί να καλύψει τη φυσική παρουσία που ένα παιδί έχει τόσο ανάγκη;  

Πιστεύω ότι αν ένας γονιός φροντίσει να αφιερώνει στο παιδί του κάποια ώρα την ημέρα, όση μπορεί ανάλογα με το πρόγραμμα της οικογένειας, αλλά να είναι ουσιαστικά μαζί με το παιδί αυτή την ώρα και να περνούν καλά, αυτό μπορεί να ισοσταθμίσει τις ώρες που λείπει. Η φυσική παρουσία από μόνη της δεν λέει και πολλά πράγματα. Αν είσαι μαζί με το παιδί στο σπίτι αλλά όλο ασχολείσαι με τις δουλειές σου ή βλέπεις τηλεόραση ή είσαι στον υπολογιστή, είναι δώρον άδωρον. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνουν και οι δύο δυναμώνει τη σχέση γονιού-παιδιού, την εμπλουτίζει και τη βοηθά να εξελίσσεται.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή του παιδικού βιβλίου;

Να αφήσουν το νου τους να ταξιδέψει και να πάνε όπου τους πάει . Να μην επηρεάζονται από άλλα παιδικά βιβλία και να αφήνουν το δικό τους αυθεντικό στοιχείο.  Η φαντασία στο ταξίδι τους αυτό, πρέπει να είναι Καπετάνιος και το θετικό τους μήνυμα το λιμάνι του ταξιδιού αυτού.

Στις μέρες μας τα παιδιά επιλέγουν την τεχνολογία (video games) σε σχέση με την ανάγνωση ενός βιβλίου. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

Κάθε αφήγηση του παιδικού βιβλίου πρέπει πλέον να γίνεται και διαδραστική να παίζουμε διαβάζοντας με τα παιδιά μας . Αυτό δεν θέλουν άλλωστε όλα τα παιδιά, παιχνίδι και πάλι παιχνίδι. Ποτέ δεν θα σου πουν σήμερα είχα μια δύσκολή ημέρα.. Όπως δυστυχώς κάνουμε όλοι οι μεγαλύτεροι.. Έλα να παίξουμε θα σου πουν και εσύ σε αυτό το κάλεσμα θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθείς.

«ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ»  το καινούριο σας βιβλίο από τις εκδόσεις Bookstars . Μιλήστε μας για αυτό.

Μέσα από ένα μαγικό κόσμο θα ταξιδεύσουμε μαζί με τους μικρούς μας ήρωες σε ένα ταξίδι γεμάτο πάθος, αγωνία μυστήριο και πλοκή. Το βιβλίο γράφηκε με στόχο να κάνει τους μικρούς μας αναγνώστες  να χαρούν, να συγκινηθούν, να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γαλουχηθούν με σημαντικές αξίες.

Τα βιβλία σας βρίσκονται σε δανειστικές βιβλιοθήκες, ιδρύματα για παιδιά, στην ακαδημία Πλάτωνος και σε άλλους δημόσιους χώρους  πως αισθάνεστε για αυτό;

Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να γράφω  γιατί για μένα η συγγραφή ξεκίνησε καθαρά ως μια εσωτερική ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα μου και να μεταδώσω αξίες που έχουν κλονιστεί σε παιδιά και ενήλικες.

Θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή για τα παιδιά…

Εγώ θα κάνω μια Ευχή- Προτροπή όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους φίλους  μου. Αν θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να ζήσουν αύριο σε μια κοινωνία όπως την οραματιζόμαστε, πρέπει να αγωνιστούμε για να τα γαλουχήσουμε με σωστές αξίες και ιδανικά. Οφείλουμε όλοι μας, όταν πρόκειται για τα παιδιά, να τοποθετούμε το μικρό λιθαράκι προσφοράς που μας αναλογεί… Είναι χρέος μας στο Αύριο. Αν στραφούμε στο σήμερα και στο χθες θα καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ… Εύχομαι οι σκέψεις μου αυτές να γίνουν κτήμα των γονέων και τα θετικά μηνύματα των βιβλίων μου να γίνουν κτήμα των παιδιών μας,

Σχολιάστε Ελεύθερα