Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη προτείνει πως το παιδί σας να συμμετέχει στην οικογενειακή ζωή

Αρχικά, πρέπει το παιδί να μάθει να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού  να γίνει  ένας μικρός βοηθός.  Έχετε άγχος για το πως αυτό θα επιτευχθεί;

Οι 18 μήνες δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να του μαθαίνετε πώς μπορεί να παίρνει μέρος σε απλές δουλειές του σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε την ακόρεστη επιθυμία του να μιμείται. Θα διασκεδάσει τρομερά εάν του δώσετε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε όλα αυτά τα συναρπαστικά πράγματα που σας βλέπει να κάνετε – βοηθώντας σας να κουβαλήσετε τα άπλυτα και να τα βάλετε στο πλυντήριο ρούχων, να λούσετε τα μαλλιά του τρίβοντας το σαμπουάν ή απλά κρατώντας τα κλειδιά σας όταν τα χέρια σας είναι γεμάτα. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθάει κατά την διάρκεια του μαγειρέμματος  ή όταν εσείς βάζετε πλυντήριο. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί εάν του αναθέσετε αυτές τις μικρές εργασίες και η συμμετοχή στις οικογενειακές υποχρεώσεις θα το γεμίσουν με νέες εμπειρίες. Όσον αφορά στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, αυτή είναι μια καλή ηλικία για να εφαρμόσετε την προγραμματισμένη «ώρα για συμμάζεμα» μετά από κάθε παιχνίδι.

Τι θα λέγατε επίσης να σας βοηθήσει στον κήπο;

Αγοράστε ένα μικρό ποτιστήρι και αφήστε το να ποτίσει τα φυτά, όπου δεν πειράζει και να ρίξει λίγο νερό έξω από τις γλάστρες. Δώστε του την ανεξαρτησία να χειριστεί αυτές τις μικρές εργασίες μόνο του η υπερπήδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει αποτελούν έναν υπέροχο τρόπο ενθάρρυνσης των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Πάντα όμως να είστε κοντά του..

Σχολιάστε Ελεύθερα