Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τη Μέι μετά τη νέα ήττα

Το περιθώριο ελιγμών της Τερέζα Μέι για την ψήφιση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit στένεψαν ακόμα περισσότερο χθες βράδυ, μετά την δεύτερη σοβαρή κοινοβουλευτική ήττα της μέσα σε λίγες μέρες.

Σε ιδιαίτερα άσχημη θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείο, καθώς μέσα στις επόμενες τρεις μέρες πρέπει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση κατά την οποία δεν εγκριθεί, όπως όλα δείχνουν, κι όχι σε 21 ημέρες όπως προγραμματιζόταν προηγουμένως.

Οργισμένες ήταν χθες οι αντιδράσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο πρόεδρος της Τζον Μπέρκοου πήρε την αμφιλεγόμενη για κάποιος απόφαση να επιτρέψει την ψηφοφορία για την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ.

Μια σειρά βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου της ηγέτιδας της, Άντρεα Λίντσομ, επανειλημμένα παρενέβη για να αμφισβητήσει την προσέγγιση για την ανάγκη εναλλακτική σχεδίου. Μερικοί κατηγόρησαν τον Γκριβ για προκατάληψη εναντίον του Brexit.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο συνέχισε να τον υποστηρίζει, ενώ αντάρτες των Συντηρητικών αψήφησαν την Μέι αποφασίζοντας να δώσει τον έλεγχο της διαδικασίας Brexit στους βουλευτές εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία την Τρίτη.

Αυτή η νέα ήττα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στο κοινοβούλιο με ένα σχέδιο, ενώ Ο Κείρ Στάρμίρ από τους Εργατικούς διαμήνυσε ότι η παράταση της προθεσμίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μπορεί να είναι αναπόφευκτη εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. «Αλλά φυσικά μπορούμε μόνο να την επιδιώξουμε, αφού τα άλλα 27 μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν» πρόσθεσε.

Εκλογές θα ζητήσει ο Κόρμπιν

Στη σημερινή του ομιλία ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναμένεται να ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπως προβλέπεται μετά την αποτυχία της να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει την πιο σημαντική της νομοθεσία, τότε θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές με την πρώτη ευκαιρία» θα πει ο Κόρμπιν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Γουέικφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αποσπάσματα από το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, οι εκλογές δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης και η πιο δημοκρατική επιλογή. (…) Θα δώσει στο κόμμα που θα κερδίσει μια ανανεωμένη εντολή για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία και να εξασφαλίσει υποστήριξη γι’αυτήν στο κοινοβούλιο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών απάντησε πως οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο για το Brexit. «Αντ’αυτού επιχειρηματολογούν δημοσίως για το αν θα ματαιώσουν την απόφαση του βρετανικού λαού και θα επαναλάβουν το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Μπράντον Λιούις.

Η Μέι αρνείται μέχρι σήμερα να υποχωρήσει από την συμφωνία της, η οποία προτείνει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε., αλλά χωρίς η Βρετανία να έχει οποιονδήποτε λόγο πάνω στην πολιτική που ακολουθείται όπως έχει τώρα, μετά την αποχώρησή της στις 29 Μαρτίου.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα