Μέρκελ: Η Ελλάδα ξανά στα πόδια της

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κι αυτό αποτυπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος του τετ-α-τετ που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.  Οι δύο αρχηγοί επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία των δύο κρατών σε σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομία, η ένταξη βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε., το προσφυγικό κ.ά.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτήν την εποχή των ελλειμμάτων, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και γίνεται πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις με τη συναίνεση της κοινωνίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα: στην Ελλάδα του αυστηρού Γερμανού και στη Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα».

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της ανέφερε: «Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο, υπέστη δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Θα προσπαθήσουμε με τη συνεργασία μας να δημιουργούμε προοπτικές για νέους ανθρώπους. Και εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα στην Ελλάδα».

Η τοποθέτηση της Μέρκελ για διάφορα ζητήματα:

Για την συμφωνία των Πρεσπών

Είπε η καγκελάριος ότι πρόκειται για ένα έργο όπου μία χώρα με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας της δίνει τη δυνατότητα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χαίρομαι που η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια του Βερολίνου για στήριξη των δυτικών Βαλκανίων. Δίνουμε μία ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων ώστε να υπάρχει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό που στηρίζει αυτήν τη διαδικασία.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ονοματολογικού και του οικονομικού. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εγώ θέλω απλά να επικοινωνήσω στο τέλος αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι η λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση σε αυτά τα θέματα.

Για την Οικονομία

Η επίσκεψή μου και όλη η δουλειά μου είχε αυτό τον προσανατολισμό, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία που ήταν αμφιλεγόμενες. Αλλά τώρα έχει μειωθεί πολύ η ανεργία. Άρα λοιπόν η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και το γεγονός ότι μεγάλες επενδύσεις από γερμανικής πλευράς γίνονται στην Ελλάδα, σημαίνει πολλά. Όλοι πρέπει να αλλάζουμε.

Για το Προσφυγικό

Αναλαμβάνουμε άτομα που μας στέλνουν οι άλλες χώρες αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όσους πρόσφυγες δεν αφορά η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής σε ότι αφορά το προσφυγικό

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να επισημάνω την πολύ κρίσιμη συνεργασία που είχαμε τις πρώτες κρίσιμες μέρες της προσφυγικής κρίσης στα ελληνικά νησιά και τον ρόλο που έπαιξε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο ανθρωπισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες που πρεσβεύουμε όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες…

Η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην προσφυγική κρίση. Σήμερα ακόμη αν εξετάσουμε το ποσοστό αιτήσεων ασύλων, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Το κρίσιμο ερώτημα που θέτουμε στην Ευρώπη είναι αν τα προβλήματα τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά εμάς, κάθε κράτος μέλος θα τα αντιμετωπίζει μόνο του ή αν η ΕΕ θα τα αντιμετωπίζει στη βάση της αλληλεγγύης.

Υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι η αρχή αλληλεγγύης είναι a la carte και δεν υπάρχει στο προσφυγικό. Με την κα Μέρκελ βρεθήκαμε μαζί σε αυτό το θέμα σε μετερίζι μάχης.

Υπερασπιζόμαστε ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει στις βάσεις της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουμε σε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου. Να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Δουβλίνου διότι έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή και αν δεν το ξεπεράσουμε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σε δύσκολες καταστάσεις. Το μεταναστευτικό είναι το πρόβλημα του μέλλοντος».

Σχολιάστε Ελεύθερα