Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Εύα Κοταμανίδου σε ηλικία 84 ετών.

Η ζωή της

Γεννήθηκε το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από μικρή ηλικία φανερώθηκε η αγάπη της για το θέατρο συμμετέχοντας σε παραστάσεις και σκετσάκια στο σχολείο της. «Αυτό το μεράκι δεν έφευγε…», ανέφερε η ίδια πριν λίγα χρόνια σε συνέντευξή της στο «NGradio». Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές της στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ενώ δούλευε στον ΟΤΕ φοίτησε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Στη μακρά πορεία της στο θέατρο συνεργάστηκε και με άλλους σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως την Άννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λεωνίδα Τριβιζά, τον Κώστα Καζάκο. Πρωταγωνίστησε ακόμα στο ΚΘΒΕ και σε διάφορα ΔΗΠΕΘΕ.

Το 1973 μπαίνει στη ζωή της ο κινηματογράφος, καθώς τη φώναξε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, για να συμμετάσχει στη νέα του ταινία, τον «Θίασο». Οι ηθοποιοί στην αρχή δεν γνώριζαν το σενάριο, ούτε ποιον ρόλο θα υποδύονταν. Όπως διηγόταν η Ε. Κοταμανίδου, η αποκάλυψη του σεναρίου έγινε σιγά – σιγά, καθώς ήταν χούντα. Ο Αγγελόπουλος δεν είχε υποβάλει το κανονικό σενάριο, αλλά ένα άλλο που αφορούσε τη ζωή στα μπουλούκια. «Φοβόταν να μας πει τι γυρίζουμε… Εμείς αρχίζαμε και καταλαβαίναμε σιγά – σιγά. Ο ίδιος γνωρίζοντάς μας άρχισε να μας έχει εμπιστοσύνη… Αφού πέρασε ένα διάστημα με τα γυρίσματα μας φώναξε μια μέρα στο δωμάτιό του, στα Γιάννενα ήμασταν… Και μας το διηγήθηκε το σενάριο… Ήμασταν ενθουσιασμένοι όλοι… και οι τεχνικοί… Ξέραμε ότι κάνουμε ένα είδος αντίστασης μέσω της Τέχνης, μέσω του κινηματογράφου». Για τον «Θίασο» η Ε. Κοταμανίδου έλαβε και το Α’ Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από τότε ακολούθησαν πολλά ακόμα βραβεία και διακρίσεις. Πρωταγωνίστησε ακόμα και στις ταινίες «Οι Κυνηγοί» και «Ο Μεγαλέξαντρος». Σε επόμενες ταινίες του Αγγελόπουλου, «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κ.ά. εμφανιζόταν, όπως και άλλοι παλιοί του πρωταγωνιστές, σε μικρούς ρόλους, «κάπως σαν γούρι». Συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς σκηνοθέτες, ενώ έπαιξε και στην τηλεόραση.

Το 1989 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό της αριστεράς και της Προόδου

Σχολιάστε Ελεύθερα