Αίτημα Δημάρχου Ικαρίας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης στον Κάμπο Ικαρίας

Επιστολή του Δημάρχου Ικαρίας στην υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Διαβάστε την επιστολή

Κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, αιτούμαι την συνδρομή σας για την αποκατάσταση του Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στον Κάμπο Ικαρίας, λόγω των εκτεταμένων φθορών που έχει υποστεί με το πέρας των χρόνων και στις οποίες ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες της ισχυρής σεισμικής δόνησης της 30ης Οκτωβρίου που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της Ικαρίας, η ανοικοδόμηση του οποίου, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, χρονολογείται περί τον 11ο με 12ο μ.Χ. αιώνα, από υλικά που υπήρχαν στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου μ.Χ αιώνα που βρισκόταν στη θέση αυτή. Σήμερα διασώζονται οι κολόνες αυτού του παλιού ναού, καθώς και ελάχιστες τοιχογραφίες. Εν τούτοις, η τοιχοποιία του Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης δεν διακρίνεται πλέον, λόγω της επικάλυψης των τοίχων με επίχρισμα σε ποσοστό 90%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άγνοια των πρότερων κατοίκων του οικισμού.

Για τους λόγους αυτούς, η συμβολή σας κρίνεται επιτακτική καθώς θεωρούμε χρέος μας την επαναφορά του Ι.Ν. στην αρχική του μορφή στο μέτρο του εφικτού, η οποία θα περιλαμβάνει την αποκάλυψη των βυζαντινών αγιογραφιών και την αποκατάσταση των φθορών ό,που αυτές εντοπίζονται, στα πλαίσια ενός σύντομου χρονοδιαγράμματος αποπεράτωσης του όλου έργου.

Σχολιάστε Ελεύθερα