Βόρεια Μακεδονία και σε όποιον αρέσει

Από τη Σύνταξη

Κατά της 19.00 Ελλάδος το κοινοβούλιο της Βορείου Μακεδονίας ψήφισε την συνταγματική αναθεώρηση με 81 βουλευτές. Ο Ζάεφ είχε 79 βουλευτές και ζητούσε την ψήφο δυο βουλευτών του Αλβανικού κόμματος Besa. Οι διαπραγματεύσεις με τους δυο βουλευτές είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες τώρα, διότι οι δυο βουλευτές είχαν διαφωνία με τη συμφωνία σε ότι αφορά την υπηκοότηητα, δηλαδή ως Αλβανοί θέλανε να μην  γράφεται ότι είναι μακεδόνες αλλά Αλβανοί πολίτες της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας.

Πάνω σε αυτό φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή αφού σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με το BESA διευκρινίζεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ορίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Παράλληλα, με νομοθεσία θα υπάρξει προσαρμογή της νομοθεσίας όπου χρειάζεται.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πλέον με την αλλαγή στη διατύπωση του συντάγματος της γείτονος χώρας θα φροντίζεται εξίσου και η διασπορά όλων των πολιτών της. Οι κάτοικοι της χώρας θα έχουν δικαίωμα να γράψουν διαφορετική εθνικότητα από την υπηκοότητα, δηλαδή οι Αλβανοί, οι τούρκοι, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι να γράφουν την εθνικότητα τους μαζί με την υπηκοότητα.

Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας

Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή του για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια εξέφρασε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρεται στον “Ζόραν και τον Νικόλα“, εννοώντας τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, με τους οποίους και διαπραγματεύονταν επί μήνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας» το σαφές μήνυμά του, που έχει αναρτηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Αναλυτικά αναφέρει: «Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».

Πλέον απομένει η ψήφιση στην βουλή

Κατά τη γνώμη μας θα περάσει άνετα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 6 του Ποταμιού να έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν. Όμως πιστεύουμε και το λέμε σοβαρά αυτό πως και βουλευτές άλλων κομμάτων θα ψηφίσουν τη συμφωνία και πάμε για βουλή ροντέο.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της Βορείου Μακεδονίας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχολιάστε Ελεύθερα