Ο προϋπολογισμός Περιφέρειας Β. Αιγαίου υπερψηφίστηκε με αντιδράσεις

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2021. Το ύψος του προϋπολογισμού είναι 54.719.311,84 εκατ. ευρω και είναι αυξημένος κατά 4.367.859,91 εκατ. ευρω από τον προϋπολογισμό του 2020.  

Όπως σημείωσε η Περιφερειακή Αρχή, “για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας αποτυπώνονται σε κωδικούς εσόδων εξόδων προϋπολογισμένες δαπάνες έργων με βάση το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ αποτυπώνονται εξειδικευμένα έσοδα- έξοδα για Τουρισμό, Αθλητισμό και Πολιτισμό που προήλθαν από εγκεκριμένα Σχέδια Δράσης στους τομείς αυτούς.”

Στην συνεδρίαση δεν συμμετείχε η παράταξη “Εμείς για το Αιγαίο” , πλην του Θοδωρή Βαλσαμίδη .

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

“Η συζήτηση του προϋπολογισμού ανέδειξε για μια φορά ακόμη την ανεπάρκεια της Περιφερειακής Αρχής και τη πλήρη αδυναμία της να κατανοήσει τι σημαίνει αυτοδιοίκηση και το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας. 16 μήνες μετά την ανάληψη της Περιφέρειας δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο σε κανέναν τομέα, με εξαίρεση αυτό του πολιτισμού, με τις όποιες αδυναμίες του. Το χειρότερο είνα,ι ότι κανείς στη περιφερειακή αρχή δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή. Οι Αντιπερφερειάρχες έμειναν σιωπηλοί παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε τις προτάσεις τους. Κανένα θέμα πολιτικής της Περιφέρειας δεν επετράπη από τον Πρόεδρο να συζητηθεί με την αιτιολογία ότι οτιδήποτε άλλο είναι εκτός θέματος!!!”

Λαϊκή Συσπείρωση:

“Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, βαδίζει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με τον κρατικό π/υ. Και δεν επιτρέπει ούτε την διαχείριση της μιζέριας, αφού αν προστεθούν τα κονδύλια: δαπάνης για μισθοδοσία, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία και λειτουργικές δαπάνες, αυτό που απομένει είναι μόλις  26 εκατ. ευρώ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων 34 εκατ. (αν προστεθούν και τα υπόλοιπα του 2020) για να γίνουν έργα  ή να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες. Ένας π/υ, που δίνει τον γενικό τόνο της συνολικής πολιτικής, που διαμορφώνεται και αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Γιατί στον προϋπολογισμό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται η πολιτική παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής. Η πολιτική που ιεραρχεί , βάζει προτεραιότητες και υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών μας.”

Ανταρσία στο Αιγαίο:

“Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας βρίσκεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού παραμένουν μειωμένα κατά 60% σε σχέση με τους πόρους που είχαν πάρει το 2010 οι τρεις Νομαρχίες του Βορείου Αιγαίου. Κι αυτοί οι λιγοστοί πόροι των 34 εκατ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 20 εκατ. ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων όταν δεν κατευθύνονται στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών οδηγούνται στην ενίσχυση τις κερδοφορίας των μεγάλων τοπικών επιχειρήσεων. Ούτε ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ζημιών του σεισμού στη Σάμο . Από τον προϋπολογισμό λείπουν τόσο οι δράσεις ανακούφισης των πιο αδύναμων λαϊκών στρωμάτων, όσο και οι αναπτυξιακές δράσεις.”

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα