Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πιερ Μοσκοβισί

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί. Το θέμα που επικράτησε στην συζήτηση ήταν το «Μακεδονικό», με τους δυο άντρες να προβαίνουν σε δηλώσεις λίγο πριν ξεκινήσουν την συνομιλία τους, μπροστά στις κάμερες.

PMoscovici:Όπως γνωρίζετε είχα αυτή την πρόσκληση από το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, την παρακολουθούμε στενά, δεν πρέπει  να παρέμβουμε σε οποιαδήποτε ψηφοφορία αλλά γνωρίζετε ότι η Επιτροπή και η Ε.Ε. χαιρετίζουν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα «Μακεδονία» για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους. Δεν σχολιάζω ωστόσο για τη σημερινή ψηφοφορία και την επόμενη…

Πρωθυπουργός:Την επόμενη φορά που θα έρθετε εδώ θα πρέπει να πείτε Βόρεια Μακεδονία και όχι «Μακεδονία». Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας.

PMoscovici:Σωστά. Είναι σημαντική η συμφωνία.

Πρωθυπουργός:Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η Ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε στην οδό της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Επομένως είμαι βέβαιος ότι θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν.

PMoscovici:Όπως ξέρετε η επίσκεψή μου αφορά κυρίως την οικονομία. Θα δούμε επικεφαλής των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα και το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Χαιρετίσαμε τα αποτελέσματά της σε δημοσιονομικό επίπεδο και το πλεόνασμα που μπορέσατε  να αυξήσετε. Βεβαίως χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην καταβολή της πρώτης δόσης της μεταμνημονιακής συμφωνίας. Θα συναντηθώ με κάποιους υπουργούς για να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καθώς η Ελλάδα είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό να έχουμε ένα απόλυτο «success story» επειδή οι Έλληνες το αξίζουν, το χρειάζονται, κυρίως όμως το αξίζουν.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που κράτησε περίπου μια ώρα και εξερχόμενος ο Μοσκοβισί δήλωσε  ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει καλωσοριστεί, και τόνισε πως η επιτυχία της επίτευξης πλεονάσματος 3,5% επέτρεψε στην Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Όπως είπε, ήταν μία πολύ ευπρόσδεκτη κίνηση «γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δεν θέλαμε φυσικά οι Έλληνες συνταξιούχοι να υποφέρουν έτι περαιτέρω από το κληροδότημα της κρίσης».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πως η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μία νέα φάση, στη μεταμνημονιακή φάση. Υποστήριξε ότι θα υπάρχει μία αποστολή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχής, και η οποία θα βοηθήσει το Eurogrοup να μπορεί να αποδεχτεί την έκβαση αυτή, ώστε να υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση που έχει προβλεφθεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πραγματικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ας καταστήσουμε τώρα την Ελλάδα ένα πλήρες success story», προσθέτοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της ανεργίας και την εφαρμογή κοινωνικών μέτρων.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι επί της ονομασίας, η ΕΕ είναι υποστηρικτική και πιστεύει ότι η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών, «ένα ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας. Ελπίζουμε να υποστηριχθεί και να εφαρμοστεί».

Σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι για να φέρνει κοντά τους λαούς, αφορά τη συμφιλίωση των λαών, τη θεραπεία των πληγών τού χθες, και πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτή η Συμφωνία. «Και αυτό είναι η ίδια η Ευρώπη» τόνισε.

«Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους. «Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία».

Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε «Βόρεια Μακεδονία», όχι «Μακεδονία», αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ιστορικό βήμα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «γιατί ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τώρα έχουμε τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περαιτέρω μείωση της ανεργίας -που είναι το σημαντικότερο για εμένα- και να προσπαθήσουμε να έχουμε αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα». Διότι, όπως πρόσθεσε, αυτό είναι επίσης σημαντικό, προκειμένου να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν» σημείωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και ότι θα συναντήσει τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα «και το μήνυμα μου είναι θετικό». «Γιατί βλέπουμε», τόνισε, «ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σαν κανονικό μέλος της Ευρωζώνης». «Χαιρετίζουμε φυσικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και έκανε λόγο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργεί και να πετυχαίνει στόχους, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να φέρνει κοινωνικά μέτρα για τους πολίτες που υπέφεραν τόσο πολύ από την κρίση, όπως είπε.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «ένα πλήρες success story, γιατί η Ελλάδα το αξίζει και το χρειάζεται».

Συνάντηση Μοσκοβισί-Δραγασάκη

«Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες θα περάσουν και η χώρα θα βγει στις αγορές όταν το αποφασίσει ο Τσακαλώτος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Στη συνέχεια ο Μοσκοβισί πήγε στον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Την προσήλωση και τη συνέπεια της Ελλάδας ως προς τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -και αφού σας ευχαριστήσω εκ νέου για την ειλικρινή συμπαράστασή σας προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος της τόσο επώδυνης για τον Ελληνικό Λαό μνημονιακής περιόδου- γνωρίζετε ότι είμαστε απολύτως συνεπείς και προς τις, μετά την περίοδο αυτή, υποχρεώσεις μας, και αυτό θα πράξουμε ως το τέλος. Και σας εκφράζω την ικανοποίησή μας για την τόσο θαρραλέα αναγνώριση, εκ μέρους του Προέδρου κ. J.C.Juncker, του γεγονότος ότι ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα θυσιών, για πολλές από τις οποίες δεν είχε ευθύνη. Διότι αυτό σημαίνει, κατά κυριολεξία, η εντελώς πρόσφατη δήλωση του Προέδρου κ. Juncker ότι οι Θεσμοί δεν επέδειξαν, κατά τις κρίσιμες ώρες, την Αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση «να αγωνισθούμε, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει απομείνει ως τις Ευρωεκλογές, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής που θα θωρακίσουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία απεργάζονται την κατεδάφισή του».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, είπε πως «η επίσκεψη αυτή συμβολίζει την φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε: «Να πω ότι ήμουν κι εγώ εκεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν μίλησε, όταν μίλησε συγκεκριμένα για τα λάθη τα οποία έγιναν και τα οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός. Ήταν λάθη τα οποία οφείλονταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ σαν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σαν Επίτροπος μετά, ο Πρόεδρος Juncker σαν Πρόεδρος του Eurogroup και σαν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τώρα, ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά – αν θέλετε – της μάχης. Γιατί όλοι δίναμε μια μάχη για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Θέλαμε η Ελλάδα να είναι μία κανονική χώρα. Και αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Βέβαια, θα πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να γίνει για να υποφέρει ο Ελληνικός λαός. Ίσα-ίσα θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για να έχουμε μία ανάπτυξη βιώσιμη και για να περιορίσουμε την ανεργία. Διότι χωρίς τον περιορισμό της ανεργίας δεν θα μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν εξαφανιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, δεν μπορούμε να έχουμε μια ανθηρή και βιώσιμη οικονομία».

«Θα γίνει τον επόμενο καιρό, τις επόμενες ημέρες, μία αποστολή μεταμνημονιακή -αν θέλετε- στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό και τους διάφορους υπουργούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία αυτής της επίσκεψης, έτσι ώστε να μπορεί και το Eurogroup να προχωρήσει στις προτάσεις του που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα την κάνουν ικανή να απευθυνθεί στις αγορές», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Κατέληξε δε: «Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να είναι ανοιχτοί και διάφανοι. Και αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί. Πραγματικά, αν θέλουμε – κι έχετε απόλυτο δίκιο – να περιορίσουμε τους λαϊκισμούς αλλά και αυτό που ονόμαζε ο Πρόεδρος Μιτεράν, τους εθνικισμούς, θα πρέπει ακριβώς να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Γιατί η κρίση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζονται. Κι αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να το περιορίσουμε».

Σχολιάστε Ελεύθερα