Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τις χωματερές στην Ικαρία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει το ζήτημα των παράνομων χωματερών στο νησί μας, όπως τονίζει στην ερώτησή του, και ζητά να μάθει ποια λύση προτίθεται να βρει η πολιτεία για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΕΛΟΠΟΥΛΟς

Η ερώτηση έχει θέμα την παράνομη χωματερή στο νησί της Ικαρίας και έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των κατοίκων στο νησί της Ικαρίας για την κατάσταση που επικρατεί με το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν, αλλά και από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στο νησί ακόμα λειτούργει παράνομη ανεξέλεγκτη χωματερή.

Το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, συμφώνα με καταγγελίες τους και συζητιέται το  ενδεχόμενο, τα αστικά στερεά απόβλητα του δήμου Ικαρίας να μεταφέρονται στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της Χίου.

Καταγγέλλουν, επίσης, οι Ικαριώτες  ότι, στην Ικαρία δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος μεταφοράς απορριμμάτων  και η χώρα πληρώνει κάθε χρόνο πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράνομη χωματερή του νησιού.

Αναφέρουν οι προηγούμενοι  ότι, στο νησί τους αλλά και στα  περισσότερα γειτονικά  νησιά η ανακύκλωση παραμένει σε πολύ χαμηλά (ενίοτε ανύπαρκτα) επίπεδα. Κομποστοποίηση δεν γίνεται σχεδόν πουθενά, ενώ υπάρχουν νησιά που δεν διαθέτουν καν τις στοιχειώδεις υποδομές, με θλιβερά αποτελέσματα για το περιβάλλον των νησιών και την εικόνα που βγάζουν προς τους επισκέπτες.

Όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι, οι πόροι υπάρχουν, μέσω της Ε.Ε. Καταγγέλλουν, δε, τους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας,  που δεν ασχολούνται με το πρόβλημα των απποριμάτων στο νησί τους.

Ενώ το παράδειγμα των Λειψών, είναι το παράδειγμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Από το 2010 το μικρό αυτό νησί έχει ξεκινήσει ένα «ευρωπαϊκού τύπου» πρόγραμμα συστηματικής ανακύκλωσης, που έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Τι προτίθεται να πράξετε, ώστε να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα παράνομης χωματερής στην Ικαρία;
  2. Τι προτίθεται να πράξετε, ώστε να αναλάβει η τουριστική βιομηχανία ενεργό ρόλο στη διαλογή και ανακύκλωση όλων των συσκευασιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου;
  3. Τι προτίθεται να πράξετε, ώστε να τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, όσο και το υπόλειμμα να οδηγούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα για διαχείριση, με βάση ένα αποκεντρωμένο σχέδιο μεταφοράς;
  4. Τι προτίθεται να πράξετε, ώστε να προχωρήσουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για να υπάρξει μια συνολική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tags: , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: