Η αριστερά ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται

Από τη Σύνταξη

Η απάντηση στον κύριο Καμμένο, που κράτησε τη στάση που είχε προαναγγείλει. Την έδωσε βέβαια και έμμεσα ο πρωθυπουργός, που πάει μπρος ολοταχώς για ψήφο εμπιστοσύνης, και αν δεν του δοθεί για εκλογές.Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη εξουσία για να μείνει αλλά ούτε εκβιάζεται, ούτε εκβιάζει.

Αν ο λαός δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον ρίξει στην αντιπολίτευση. Ο αγώνας όμως για τα ιδεώδη μας θα συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο, σε κάθε λέξη του συντάγματος όπως έλεγε και η ΕΔΑ. Το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση το έκανε σήμερα ο κύριος Καμμένος. Η κυβέρνηση θα πάρει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.Το κόμμα του κυρίου Καμμένου δεν θα καταγράφεται όλο αυτό το διάστημα σαν κόμμα του κοινοβουλίου. Είχαμε πει σε προηγούμενο μήνυμα μας άλλωστ ότι η βουλή θα γίνει ροντέο. Πάμε όμως στα γεγονότα.

Σήμερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ανακοινώθηκε το οριστικό διαζύγιο των δύο κομμάτων. Αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ακολούθησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είχαν ως εξής:

Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι  ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές με τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο τα τέσσερα αυτά χρόνια πιστεύω ότι με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πιστεύω πολλά και σημαντικά πράγματα. Καταφέραμε πάνω από όλα να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πολλή δύσκολη περιπέτεια, την περιπέτεια των μνημονίων, να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να ανοίξουμε τον δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο τον Καμμένο για την αναντικατάστατη σημαντική συμβολή του σε όλη αυτή την προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια.

Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο όπως και από όλους καθαρές λύσεις και καθαρέ κουβέντες. Ευχαριστώ λοιπόν τον Πάνο τον Καμμένο όχι μόνο για όλα όσα πετύχαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού εθνικής άμυνας καθώς επίσης ότι και θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού εθνικής άμυνας όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψιν μου. Έχω καταστήσει σαφές με τη θέση και τη στάση μου εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι βασική μου επιδίωξη, μετά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή περιπέτεια, είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα βαλκάνια, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες της αλλά και τη σταθερή πορεία της, αποτελεί πυλών σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιοανατολική μεσόγειο. Για μένα αυτός είναι ένας εθνικός στόχος. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά σε αυτόν τον εθνικό στόχο, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και στο εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάσω, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος. Ο νέος υπουργός άμυνας ο οποίος θα ορκιστεί τις επόμενες μέρες θα είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο ναύαρχος Βαγγέλης αποστολάκης και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα από τη μεριά μου ότι δεν πρόκειται να διακινδυνέψω ούτε ένα λεπτό στον ευαίσθητο τομέα  της εθνικής άμυνας και της ασφάλειας για τη χώρα, τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την πορεία που έχουμε χαράξει.

Είναι σαφές, όπως άλλωστε το ζήτησα, οι καθαρές κουβέντες και οι καθαρές αποφάσεις, όπως πορεύτηκα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι  στη θέση του πρωθυπουργού, έτσι θα πορευτώ και τώρα. Το σύνταγμα δίνει την δυνατότητα όπως όλοι γνωρίζεται, μου δίνει την δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθειά μου, για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού  έργου. Το έργο δεν είναι ασήμαντο, έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις, έχουμε την αποκατάσταση πλήρως της κανονικότητας, έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας, έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουμε την ενίσχυση των αδύναμων, που δεν έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη, έχουμε την διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη  αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν την δυνατότητα να αποπληρώνουν. Κρίσιμα νομοθετήματα, κρίσιμες παρεμβάσεις για την στήριξη της κοινωνίας. Έχουμε μπροστά μας όμως και μεγάλες θεσμικές τομές, την συνταγματική αναθεώρηση, που επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί, δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει άλλα πέντε χρόνια και να συνεχίσει με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών και με άλλες διατάξεις, που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Έχουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.

Έλεγα λοιπόν, πριν, ότι το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα να αναζητώ ad hoc πλειοψηφίες, σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως, επαναλαμβάνω, ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός ο οποίος δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο. Για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου, έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στην διαδικασία, που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση μου, προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία, σε όλες αυτές τις κρίσιμες για την χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές. Και προκειμένου, η κυβέρνηση μου, να ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, ως τον Οκτώβριο του 2019.

Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως Εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ, τα μέλη της κυβέρνησης μου, αλλά βεβαίως και κάθε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Επαναλαμβάνω, ότι το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα, δεν το έκανα ούτε το 2015, όταν σύσσωμη η Αντιπολίτευση τότε με προέτρεπε να συνεχίσω χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής, για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν το διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες.

Σας ευχαριστώ.

Στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος έδωσε μια συνέντευξη τύπου που εκεί τα είπε όλα. Είπε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι δεν θα ψηφίσει ούτε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας του Μητσοτάκη. Κάπου εκεί μπήκαν διάφορα μέσα στη συζήτηση, μίλησε για την αριστερά, τον μουσολίνι, τον Τίτο και το σύνταγμα και κάτι για ούφο θα λέγαμε, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Κύριε Καμμένο δεν εκβιαζόμαστε η συμφωνία θα ψηφιστεί είτε το θέλετε είτε όχι και εσείς θα μπείτε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα