ΣΕΠΙ:Δυναμώνουμε τη φωνή μας

Όταν ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για την υγεία του κόσμου ούτε για την πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση.

Τις προηγούμενες δύο σχολικές χρονιές οι μαθητές ταλαιπωρούνταν  με τις μεταφορές  σε σχέση με το σημείο από όπου έπαιρναν τους μαθητές και το σημείο όπου τους άφηναν, αλλά και σε σχέση με τον χρόνο επιβίβασης/αποβίβασης αφού σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο μέσο περνούσε από αρκετά σχολεία. Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι ότι υπήρξαν μαθητές που δεν πήγαν σχολείο για ολόκληρη  χρονιά, αφού δεν μεταφέρονταν.

Ακόμα και τώρα έχουν σταματήσει οι μεταφορές των μαθητών προς το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό σχολείο.

Ενώ είχε κάνει την εμφάνισή της η πανδημία, δεν εξασφαλίστηκαν οι συνθήκες ώστε να μπορούν να κρατιούνται αποστάσεις  στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Κι ας υπήρχε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για αναζήτηση αιθουσών. Καθαρίστριες αρκετές για τις ανάγκες δεν προσλήφθηκαν. Οι ευθύνες λοιπόν για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας αυτό το διάστημα είναι του κράτους, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο. 

Τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ούτε  για τους εκπαιδευτικούς, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν κοντά στους μαθητές και τις οικογένειές τους, ενώ οι ίδιοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι πολλοί οι γονείς που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, γνωρίζοντας ότι και αυτή τη φορά – όπως την άνοιξη- δεν πρόκειται να τους προσφέρει τίποτε το κράτος. Τελικά οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας επηρεάζουν και τη δυνατότητα του παιδιού να έχει πρόσβαση στο σχολείο και οι ανισότητες έχουν γίνει μεγαλύτερες.  

Άλλοι πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε ανοιχτούς χώρους με wifi, σε σπίτια γνωστών ή σε καταστήματα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση. Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί στην Ικαρία έχουν πρόβλημα συνδεσιμότητας, με αποτέλεσμα προβλήματα στον ήχο, στην εικόνα ή και στη δυνατότητα εισόδου στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Οικογένειες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού κάθε παιδί και κάθε εργαζόμενος από απόσταση χρειάζεται δική του συσκευή. Έτσι επιστρατεύεται κάθε είδους συσκευή. Κάποια παιδιά μπορούν μόνο να ακούσουν το μάθημα χωρίς να μπορούν να αλληλεπιδράσουν.

Όταν πολύ λίγοι μαθητές έχουν κατορθώσει να  μπουν στο «ηλεκτρονικό δωμάτιο» ο εκπαιδευτικός θα βρεθεί σε δίλημμα τι να κάνει. Προσπαθεί με τον τρόπο του να μην αφήσει έξω κανέναν μαθητή και βρίσκει κάποιες φορές τον μπελά του. Η ύλη δεν προχωράει απρόσκοπτα. Ο εκπαιδευτικός – που κάποιες φορές και ο ίδιος δεν μπορεί να συνδεθεί- θα υποχρεωθεί να επαναλάβει ξανά και ξανά τα λόγια του για κάθε παιδί που είχε αποσυνδεθεί.  Το κάθε τι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Και φυσικά η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για ανήλικους μαθητές καθόλου δεν μπορεί να συγκριθεί με το δια ζώσης μάθημα.

Μένουμε κοντά στις οικογένειες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για αυτά που πρέπει να γίνουν:

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους σύμβασης
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία και φροντιστηριακά μαθήματα αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.  
 • Μεταφορές για όλα τα παιδιά που το χρειάζονται, σύμφωνες με τις ανάγκες τους.
 • Ίδρυση κρατικού φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη για τις μεταφορές μαθητών.

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης στην Εκπαίδευση στις 17 Δεκεμβρίου

και στη Μέρα Δράσης στην Ικαρία για τις Μεταφορές Μαθητών στις 18 Δεκεμβρίου

 • Μαζεύουμε υπογραφές απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
 • Μοιράζουμε ενημερωτικό υλικό στις Πλατείες Αγίου Κηρύκου και Ραχών, αλλά και σε άλλες γειτονιές Ικαρίας και Φούρνων την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου στις 18:00. Την ίδια ώρα θα γίνει ανάρτηση πανό στη Πλατεία Αγίου Κηρύκου.
 • Ξεκινάμε τη συνδημιουργία βίντεο με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Ικαρίας και Φούρνων, με θέμα «Στον δρόμο για το σχολείο».
 • Κηρύσσουμε στάση εργασίας μίας ώρας την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου (16:20 – 17:20).

One thought on “ΣΕΠΙ:Δυναμώνουμε τη φωνή μας

Σχολιάστε Ελεύθερα