Σ. Φάμελλος: «Όποιος ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού βγάζει αγκυλωτούς σταυρούς»

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της σημερινής εκπομπής “Επικοινωνία” της ΕΡΤ 3 αφού ευχήθηκε για τα 30 χρόνια της ΕΡΤ3, επεσήμανε ότι η λειτουργία της ΕΡΤ3 είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο στόχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι να βελτιώνεται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και να εισάγει καινοτόμα προγράμματα. “Μετά την εποχή των μνημονίων ανοίγεται και για την ΕΡΤ3 ένας νέος δρόμος, ιδιαίτερα απαιτητικός, στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την αγάπη των Ελλήνων στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται στα Βαλκάνια”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια έξω από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνθημάτων που ακούστηκαν εναντίον του, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι στην πραγματικότητα οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην εφαρμόσει το Σύνταγμα, υπερβαίνοντας τον θεσμικό του ρόλο και τις πολιτικές του αρμοδιότητες. Επανέλαβε δε, ότι πρέπει να διαχωρίζουμε την αγνή πατριωτική αγωνία μερίδας πολιτών από τη λειτουργία εθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων. “Πρόκειται για ένα ακόμα γεγονός από τα πολλά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Θέλω να δανειστώ τον επίλογο της ομιλίας του Γερμανού πρέσβη, κατά τη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο οποίος τόνισε ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι πόλεμος, θάνατος και καταστροφή. Σε αντίθεση με τον διεθνισμό που είναι η φιλία, η πρόοδος και η προκοπή των λαών”.

“Όποιος ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού βγάζει αγκυλωτούς σταυρούς”, συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι περιστατικά όπως η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ, όχι μόνο είναι ανεπίτρεπτα και καταδικαστέα, αλλά βρίσκουν και όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης απέναντι: “Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η πόλη και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης επέλεξε εκείνη την ημέρα τον κ. Μπεσσανσών να είναι Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η απάντηση της πόλης μας. Είναι αλήθεια ότι η Θεσσαλονίκη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχε κρύψει την ιστορία της και το παρελθόν της, όπως τον θάνατο τουλάχιστον 50.000 Εβραίων συμπολιτών μας, και υπό αυτή την έννοια η περίοδος Μπουτάρη ήταν πολύ σημαντική στο να συζητηθεί εκ νέου η ταυτότητα και η ιστορία της Θεσσαλονίκης”.

Και συνέχισε: “Μετά το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης ακολούθησαν οι σφαγές στο Χορτιάτη, τα χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών οργανώσεων αποδεικνύοντας ότι δεν γινόταν πλέον διάκριση φύλου, ταυτότητας ή θρησκείας από το φασισμό. Συνεπώς, δεν φτάνει μόνο να τοποθετηθούμε όλοι απέναντι στον φασισμό, πρέπει και να το αποδεικνύουμε με τις επιλογές και τις πράξεις μας. Ο μεγάλος αντίπαλος στις επόμενες εκλογές της Ευρώπης είναι η ακροδεξιά και ο φασισμός. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι χώρος μίσους και περίκλειστων συνόρων, διότι η κατάληξη ακροδεξιών πολιτικών είναι η απώλεια των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα στην Ουγγαρία”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος ερωτηθείς για τις πρόσφατες αναφορές του κ. Ζάεφ με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: “Καταλαβαίνω, αλλά δεν δικαιολογώ την τοποθέτηση που κάνει ο κ Ζάεφ προς το εσωτερικό του ακροατήριο, όταν μάλιστα η αντιπολίτευση της χώρας του σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του και να ζητήσει εκλογές, κατηγορώντας τον ότι έχει πουλήσει όνομα, ιστορία, ταυτότητα και γλώσσα. Όμως η χώρα μας θα επιμείνει, ως σοβαρή και σταθερή χώρα που είναι, να προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας και η ενσωμάτωσή της από τον ΟΗΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό ότι μεγάλες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή την αλλαγή της ονομασίας αναγνώρισης των γειτόνων, ενώ ξεκίνησε ήδη η συζήτηση ώστε στα παιδιά των γειτόνων να μην διδάσκεται από την επόμενη χρονιά, σε μάθημα,  ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή άλλες παραδοξότητες με αλυτρωτικές κατά τις χώρας μας διεκδικήσεις”.

Σχολιάστε Ελεύθερα