Πολάκης: Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Γράφει η Μ. Νταλιάνη για το Capital.gr

Την δική του προσωπική στρατηγική σε ό,τι αφορά την χορήγηση φαρμάκων, διανθισμένη με συμβουλές σε ποιους να γίνει τεστ αντιγόνου, σε ποιους τεστ αντισωμάτων και συνδυασμένη με απειλές περί ποινικής ευθύνης για τους θανάτους από κορονοϊό ξεδίπλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Παύλος Πολάκης. “Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια”, τόνισε μιλώντας στον Προϋπολογισμό, προκαλωντας τον ενθουσιασμό του Αντ. Μυλωνάκη της “Ελληνικής Λύσης ” που ευθύς αμέσως ζήτησε τον λόγο και είπε “επιτέλους, δεν είμαστε μόνοι”.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκίνησε αμφισβητώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υποδομές για να μεταφερθεί και διακινηθεί το εμβόλιο της Pfizer/Biotech, ενώ στην συνέχεια απαρίθμησε κατηγορίες πολιτών που δεν δύνανται να το λάβουν επειδή είναι ανοσοκατασταλμένοι, παίρνουν κορτιζόνη ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας. “Για πολλούς δεν  ενδείκνυται το εμβόλιο, ενώ δεν υπάρχουν οι υποδομές για τους μείον εβδομήντα βαθμούς. Αλλά και σήμερα να ξεκινάγατε το εμβόλιο μέχρι τότε τι θα γίνετε; Θα πεθαίνουν εκατό άνθρωποι την μέρα;”.

Ο Π. Πολάκης τάχθηκε υπέρ του να έρθουν άμεσα στην Ελλάδα “ακόμα και χωρίς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου” τα δύο φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα. “Τα λέω από τις 9 Νοεμβρίου, αλλά τα ΜΜΕ, ξέρετε, τα λέω με τον πλέον επίσημο τρόπο υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο θεραπείες με αντισώματα είναι στην φάση 4 τα έχουν πάρει 250.000 άνθρωποι. Αυτοί που τα παίρνουν είναι τα πιο ευπαθή άτομα, και είναι το 80% αυτών που βαραίνουν. Οι 80-85 χρειάζονται μονάδα, σε αυτούς μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά κατά 72%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να γλιτώσουμε τους μισούς θανάτους, πως αλλιώς να το πω, το λέω δεκαπέντε μέρες. Μπορεί να έρθει στην Ελλάδα χωρίς έγκριση από τον EMA όπως έγινε με το εμβόλιο, μαθαίνω ότι έχουν ήδη φέρει κάποια εμβόλια”.

Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι το φάρμακο κάνει “ένα χιλιάρικο” αλλά χρειαζόμαστε 200 με 300 δόσεις το μήνα. “Δώστε άλλα 15.000 γι’ αυτό. Υπάρχει και το άλλο φάρμακο που δίνεται από την 10η έως την 14η μέρα σε όσους εξελίσσουν βαριά αναπνευστική δυσχέρεια με σοβαρή επίδραση. Δεν είναι θαυματουργό αλλά δεν έχουμε άλλο. Δώστε έγκριση να αρχίσει να δίνεται στις μονάδες. Το εμβόλιο θα δράσει σε 4-5 μήνες, μην ποντάρετε όλα τα λεφτά στο εμβόλιο ν αρχίσει να φεύγει ο φόβος από τον κόσμο. Εγώ αυτό θα έκανα αν ήμουν υπουργός Υγείας και σας τα λέω γιατί είμαι γιατρός”.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να αρχίσει να κάνει τεστ αντιγόνου στη Νότια Ελλάδα και τεστ αντισωμάτων στην Βόρεια “γιατί εκεί έχουν νοσήσει πολλοί και ίσως να μην χρειάζεται εκεί το εμβόλιο, είναι καλυμμένοι. Κουνηθείτε γιατί έχετε ποινική ευθύνη”.

Σχολιάστε Ελεύθερα