Δ. Τζανακόπουλος: Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό η χώρα βρέθηκε απολύτως ανέτοιμη

Κύρια σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄ Αθήνας στον ρ/σ «Αθήνα 984» και το δημοσιογράφο Β. Πάικο

Για την προσφυγική κρίση

Βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης. Και η χώρα δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα έξαρση.

Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό η χώρα βρέθηκε απολύτως ανέτοιμη.

Η κυβέρνηση πρέπει να διεθνοποιήσει το ζήτημα και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί να ζητήσει έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να μετατραπεί στον Όρμπαν της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η λογική ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης που φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης δεν συνάδει με τις αρχές που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να χειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις.

Αυτήν την κρίση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί η Ελλάδα μόνη της και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει ως ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Είναι αδύνατον να ανοίξουν στη μεταπολεμική Ευρώπη ξερονήσια. Αυτές οι προτάσεις είναι ξένες προς τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και δείχνουν πλήρη αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Η ΝΔ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και υποτάσσεται στα αιτήματα του αντιπροσφυγικού ρεύματος και προχωρά στη μεθόδευση τέτοιου είδους προτάσεων.

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισαν, χωρίς να έχουν βαθιά γνώση του προσφυγικού ζητήματος, να σταματήσουν την πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών. Ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί τεράστια κοινωνική ένταση στα νησιά και θα οδηγηθούν οι πρόσφυγες σε εξαθλίωση.

Ως προς τη σύνδεση του προσφυγικού με τον κορωνοϊό είναι προφανές πως ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να επιτύχει με τη βία, αυτή τη στιγμή επιδιώκει να το πετύχει με τον τρόμο. Και αυτό το επιχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο των βιοπολιτικών εκβιασμών: αν δεν δημιουργηθούν κλειστά κέντρα τότε θα έχουμε μια υγειονομική βόμβα. Πρόκειται για επιχειρήματα που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση της κοινωνίας.

Για την κλήση από την προανακριτική

Πρόκειται για μια κίνηση προσχηματική για να μπορέσουν να τεκμηριώσουν την απομάκρυνσή μου, όπως και αυτή του κ. Πολάκη, από την προανακριτική.

Αυτή η επιτροπή εκκίνησε ως επιτροπή που θα ερευνούσε την υποτιθέμενη σκευωρία για τη Νοβάρτις. Όλο αυτό έχει καταλήξει σε πραγματικό φιάσκο για τη ΝΔ αφού δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο.

Με αυτό το δεδομένο η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει άλλο θέμα με την κατάθεση του κ. Μιωνή.

Ο κ. Μιωνή μίλησε για μια συνάντηση που έγινε μετά από αίτημα της Ισραηλινής κυβέρνησης. Εδώ, επομένως, έχουμε να κάνουμε με διπλωματικές ενέργειες που είχαν ξεκινήσει από το 2013 από τον κ. Σαμαρά.

Το κρίσιμο είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί να ζητήσει από την ολομέλεια τη σύσταση νέας προανακριτικής για αδικήματα πέραν της Νοβάρτις, από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και την ομάδα Σαμαρικών.

Σχολιάστε Ελεύθερα