ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:«Νέα δομή στη Λέσβο με Κύτελη και Αθανασίου»

Θέση στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη Λέσβο παίρνει με ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνοντας την συμφωνία του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη στη δημιουργία νέου ΚΥΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω του αρμόδιου υπουργού της, ανακοίνωσε σε πανηγυρικό τόνο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στο νησί μας, σε τοποθεσία που έχει ήδη οριοθετηθεί στην περιοχή Βάστρια της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Κυδωνιών.

Εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την μετατροπή των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε νησιά-φυλακές, ακολουθώντας πιστά το αφήγημα της «ασπίδας της Ευρώπης», χωρίς καμία συναίνεση από τους κατοίκους των νησιών.

Αυτό που δεν κατάφερε με την δύναμη των ΜΑΤ τον περασμένο Φλεβάρη, προσπαθεί τώρα να το πετύχει με την υποστήριξη του Δημάρχου Μυτιλήνης,Στρατή Κύτελη, και τουκυβερνητικού βουλευτή,Χαράλαμπου Αθανασίου.

Πέρα από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που υπάρχουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία και την υποβάθμιση που θα προκαλέσει στις ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πάγια και καθολικά αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις όλων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, είναι η πολυπόθητη αποσυμφόρησητου νησιού και η εναντίωση στην κατασκευή νέας δομής, ανοιχτής ή κλειστής.

Ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών, αν και οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί κυρίως λόγω της πανδημίας, παραμένει πολύ υψηλός, με σχεδόν 8.000 πρόσφυγες να διαμένουν στο νησί μας, ενώ τα προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Παράλληλα, στη δήθεν προσωρινή νέα δομή του Καρά Τεπέ ξοδεύονται συνεχώς εκατομμύρια ευρώ για νέες κατασκευές και υποδομές, ενώ οι συνθήκες διαμονής των φιλοξενούντων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα χρήματα που ξοδεύονται. Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά τη σκανδαλώδη ανάθεση του κ.Μηταράκη των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία για «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ζητάει:

• Οργανωμένη αποσυμφόρηση, ξεκινώντας από τους αιτούντες άσυλο που έχουν δικαίωμα μετακίνησης, προς μικρότερες δομές της ενδοχώρας, με λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, ώστε να μειωθεί δραστικά ο προσφυγικός πληθυσμός.

• Λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία νέου ΚΥΤ. Συμπορευόμαστε με τον αγώνα του Λεσβιακού λαού και απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι αρνητικές αποφάσεις των κοινοτήτων Μανταμάδου, Νέων Κυδωνιών, Πηγής και Κώμης.

• Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης να σεβαστεί τις σαφέστατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος, και να σταματήσει άμεσα τα παζάρια με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Η Περιφερειακή Αρχή,επίσης, οφείλει άμεσα να αντιδράσει σεβόμενη τις αποφάσεις που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του, καθώς και ο συνεργαζόμενος με αυτόν,νέος Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας.

• Η ΝΟΔΕ Λέσβουτης Νέας Δημοκρατίαςοφείλει να πάρειδημόσια θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η δε Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες αν στηρίζει ή αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε στις εκλογές, κ. Μιχάλη Μαμάκου, που στηρίζειτις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τα μισόλογα και οι κουτοπονηριές τελείωσαν και ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση».

Στο νησί

One thought on “ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:«Νέα δομή στη Λέσβο με Κύτελη και Αθανασίου»

Σχολιάστε Ελεύθερα