Μεταναστευτικό: Σε Σάμο, Χίο και Λέσβο πάει ο Μητσοτάκης – Εμμένει στις κλειστές δομές

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Μεταναστευτικό: Σε Σάμο, Χίο και Λέσβο πάει ο Μητσοτάκης - Εμμένει στις κλειστές δομές

Τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης πρόκειται να επισκεφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Πάντως, σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει «βήμα πίσω» όσον άφορα την κατασκευή των κλειστών δομών, αλλά στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι στον απόηχο των επεισοδίων σε Λέσβο και Χίο. Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αν θα βοηθήσουν οι δήμαρχοι να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές με ομαλό τρόπο.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τονίστηκε  ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

ΣΚΑΙ

 

Σχολιάστε Ελεύθερα