98 Χρόνια από τη γέννηση του Λάκη Σάντα

Σαν σήμερα πριν 98 χρόνια (22 Φεβρουαρίου 1922) γεννήθηκε ο αντιστασιακός Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και άλλους αγωνιστές κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου του 1941.

Image result for γλεζος σημαια
Απεικόνιση της πράξης των δύο αντιστασιακών στα αριστερά και στα δεξιά η υποστολή της Ναζιστικης σημαίας την εποχή εκείνη

Ο βίος του

Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1922, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Πηγαδισάνοι της Λευκάδας, με τη μητέρα του να κατάγεται και από την Βυτίνα Αρκαδίας. Το 1934, η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα.

Το 1940 ολοκληρώνει το εξατάξιο γυμνάσιο και αμέσως μετά εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα αποφοιτήσει μετά την απελευθέρωση. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με το φίλο του Μανώλη Γλέζο και άλλους αγωνιστές  θα κατεβάσει τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης και θα την κρύψει στο πηγάδι που οι αρχαίοι τάιζαν τον Εριχθόνιο, όπου και βρίσκεται θαμμένη ακόμα.

Το 1942 θα ενταχθεί στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και λίγο αργότερα στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Το 1943 θα βγει στο βουνό με τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ). Εκεί πήρε μέρος σε αρκετές μάχες όπως αυτές της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας και στην Αττική και βοιωτία. Το 1944 μάλιστα τραυματίστηκε βαριά ενώ το 1946 θα εξοριστεί στην Ικαρία και το 1947 θα φυλακιστεί στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 θα σταλεί στη Μακρόνησο. Στη συνέχεια θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962 ενώ το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα όπου θα ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το 1982 ο Σάντας μαζί με τον Γλέζο θα εξιστορήσουν τα κατορθώματά τους στην εκπομπή του φρέντι Γερμανού. Δείτε την στο αρχείο της ΕΡΤ.

Στο επεισόδιο αυτό οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία τους. Περιγράφουν το κλίμα της εποχής, πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης, την σκέψη και απόφασή τους. Εξιστορούν αναλυτικά τα γεγονότα, περιγράφοντας την πορεία που ακολούθησαν την ημέρα εκείνη, την διαδρομή τους μέσα από την σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του βράχου, και πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό. Τις μαρτυρίες των δύο πρωταγωνιστών συμπληρώνουν τα πλάνα από το χώρο της Ακρόπολης και φωτογραφίες. Για την αντιστασιακή πράξη των δύο ανδρών μιλούν ακόμα ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ, ο οποίος αναφέρεται στη συνάντησή του με τον ΓΛΕΖΟ και τον ΣΑΝΤΑ την επόμενη μέρα της επιχείρησης, και ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΚΡΟΥΛΕΑΣ, γιος του Εισαγγελέα ΗΛΙΑ ΜΙΚΡΟΥΛΕΑ, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που άσκησαν οι Γερμανοί στον πατέρα του προκειμένου να τους παραδώσει τους δράστες. Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό που καταγράφει τις πρώτες ώρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941, τη μάχη της Κρήτης καθώς και δημοσιεύματα τύπου.

Ο Σάντας έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 89 ετών.

Σχολιάστε Ελεύθερα