Πόρτα από το ΕΣΥ στον Λαμπρούλη

Όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της βουλής πήρε την πρωτοβουλία να αφήσει προσωρινά τα βουλευτικά του καθήκοντα για να βοηθήσει την προσπάθεια στο ΓΝ Λάρισας δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθήσει. Έγιναν δύο πράγματα, το ένα ευχάριστο και το άλλο δυσάρεστο.

Το ευχάριστο είναι ότι και άλλοι βουλευτές που έχουν Ιατρική ιδιότητα, όπως ο κύριος Κέλλας της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν το παράδειγμα του. Το δυσάρεστο όμως είναι πως δεν υπάρχει νομική κάλυψη για το σύστημα στην περίπτωση εθελοντικής εργασίας και έτσι αντί την επόμενη κιόλας μέρα από την στιγμή που πήραν την απόφαση να επιστρέψουν εθελοντικά στο επάγγελμά τους, να απορροφηθούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρήκαν την πόρτα της γραφειοκρατίας.

Ο Κύριος Λαμπρούλης πήγε στο νοσοκομείο Λάρισας και όπως αφηγείται ο Βηματοδότης αντί να πιάσει δουλειά, βρήκε την πόρτα της γραφειοκρατίας μπροστά του, διότι παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ζητά εθελοντές γιατρούς για να βοηθήσουν το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, εντούτοις, το σύστημα δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εθελοντές γιατρούς αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο νομικά και τα νοσοκομεία θα ήταν έκθετα όσον αφορά την αστική ευθύνη.

Το ρεπορτάζ του βήματος τα λέει όλα

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το πρωί της Πέμπτης: «Χαίρετε, ήρθα εθελοντής», είπε ο πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώτος βουλευτής που δήλωσε εθελοντής στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid.

Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, αφού ζήτησε να ανασταλούν τα καθήκοντά του ως βουλευτή για να πιάσει αμέσως δουλειά στο νοσοκομείο: «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Έτσι έφυγε άπραγος και έως τώρα λόγω αυτού του νομικού κωλύματος κανείς από τους 17 εθελοντές γιατρούς δεν έπιασε δουλειά. Το ίδιο συνέβη όμως και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού.

Ο κ. Κέλλας ως κυβερνητικός βουλευτής πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους οι γιατροί. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό λόγω της κατάστασης ζητούσε εθελοντές ιδιώτες γιατρούς να πάνε στα νοσοκομεία να βοηθήσουν. 17 βουλευτές από διάφορα κόμματα ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και η αντί να τους επικροτήσουν τους έδιωξαν λόγω ενός νομικού κωλύμματος, που προφανώς το ήξερε η κυβέρνηση ή έστω κάποιοι θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς.

Το σχόλιο μας για αυτό είναι ότι είναι επιεικώς απαράδεκτοι, που δεν φέραν μια ΠΝΠ έγκαιρα προκειμένου να διορθώσουν αυτό το νομικό σφάλμα. Το κύριο μέρος του ρεπορτάζ το αλιεύσαμε από το κουτί της πανδώρας. Στα σχόλια των αναγνωστών γράφεται μια παρόμοια ιστορία ενός αναγνώστη που εισέπραξε την ίδια απάντηση όταν πριν μερικά χρόνια προσφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής του να πάει να εργαστεί εθελοντικά ως οδηγός ασθενοφόρου λόγω ελλείψεων. Δεν λέμε ότι ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση για αυτό αλλά θα έπρεπε το νομικό καθεστώς σε περίπτωση εθελοντικής εργασίας να αλλαχτεί. Δεν μπορεί όταν κάποιος θέλει να προσφέρει αντί να ανταμείβεται να αντιμετωπίζετε με τέτοιο τρόπο από την ελληνικη γραφειοκρατία

Σχολιάστε Ελεύθερα